Do naleśników pasuje wszystko. Dziś proponuję naleśniki z nadzieniem wykorzystującym polskie specjały. Kaszę gryczaną i nasze pyszne sery z Podhala – bryndzę i oscypek. Ale nie razem, tylko w dwóch osobnych odsłonach.

Zacznijmy od naleśników z kaszą gryczaną. Bardzo lubię smak kaszy gryczanej – lekko orzechowy i konsystencję – chrupką i twardawą. Chciałbym, aby kasza gryczana jak najczęściej bywała na naszych stołach. Jest zdrowa i pyszna. Koniecznie muszę poświęcić kaszy osobny wpis. Mam kilka przepisów w zanadrzu, które do kaszy przekonają nawet największych sceptyków.

Naleśniki z kaszą gryczaną:
Czas: 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 2 jajka
- Knorr Bulionetka Domowa Wołowa
- 325 g mąki pszennej
- 100 g kaszy gryczanej
- 3 łyżki margaryny
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 50 g sera pleśniowego
- ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu. Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojona cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż aż mięso będzie gotowe. Bulionetkę Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa. Całość gotuj do odparowania płyny. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Jak nadzienie wystygnie nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik.

Takie naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.

I jeszcze jedna propozycja naleśnikowych delicji, czyli naleśniki z bryndzą i oscypkiem. To może być świetna propozycja na przyjęcie w małym gronie.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem:
Czas: 60 minut
4 porcje

Składniki:
- 8 naleśników
- 5 plastrów wędzonego oscypka
- szczypta soli
- szczypta tartej bułki
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 cebule
- szczypta cukru
- 2 jajka
- 700 ml mleka
- 800 g bryndzy
- 3 łyżki mąki
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

Cebule obierz i posiekaj, zarumień na maśle. Wymieszaj z bryndzą, jajkami, pieprzem i wyrób na gładką masę. Gotową masą posmaruj naleśniki i zwiń je. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zdejmij z ognia. Dolej mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową. Mieszając gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje. Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalej sosem, na wierzchu ułóż plasterki oscypka, posyp tartą bułką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Do tego dania wystarczy przygotować sałatę mieszaną z dobrym winegretem i garścią żurawiny. A na deser może naleśniki na słodko?