Naleśniki na słono to ocean możliwości. Z warzywami, z mięsem, z serem czy grzybami. Albo kombinacją kilku składników. Zacznijmy od farszu bezmięsnego. Bardzo smaczne są na przykład naleśniki z farszem do ruskich pierogów. Oto mój przepis na farsz do pierogów, który z powodzeniem można dodać do naleśników. Forma dowolna – mogą być zwinięte w rulonik jak krokiety lub złożone na 4 w kształcie trójkąta.

Naleśniki z nadzieniem do pierogów ruskich:

Składniki:
- 200 g ziemniaków
- 200 g sera białego
- przyprawa Knorr Pietruszka w mini kostkach
- 1 cebula
- pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Wystudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę wraz z twarogiem i cebulą, dodaj rozkruszoną Mini kostkę Knorr, sól i pieprz.

Bardzo lubię i chętnie przygotowuję także naleśniki z warzywami. Najczęściej chyba wykorzystuję do tego szpinak. Naleśniki można smażyć na patelni lub wstawić do piekarnika z sosem. Mam dla Was smakowity przepis na naleśniki ze szpinakiem i trzema serami. Dobre danie na niespieszną kolację rodzinną albo na domowe przyjęcie w gronie rodzinnym.

Naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym:
Czas: 30 minut
4 porcje

Składniki:

Ciasto naleśnikowe
- 200 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko

Farsz
- 1 Knorr Fix Spaghetti Napoli
- 200 g tartego sera żółtego typu Gouda + 2 łyżki do zapiekania
- 200 g białego tłustego sera
- 200 g twardego sera typu Parmesan, może być Dziugas
- 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- przyprawa Knorr Pietruszka w Mini Kostkach
- przyprawa Knorr Czosnek w Mini Kostkach
- 100 ml śmietany 22%
- 1 średnia cebula
- olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto naleśnikowe z mleka, mąki i jajka, następnie usmaż z niego cienkie naleśniki. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż ją na oliwie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez chwilę, po czym odstaw do ostudzenia. Wymieszaj w misce sery za pomocą widelca, dodaj do nich podsmażony szpinak i dodaj do masy Przyprawę w mini kostkach Knorr. Posmaruj naleśniki farszem i zwiń w rulony. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu, zalej Knorr Fixem Spaghetti Napoli (przygotowanym według przepisu na opakowaniu), polej śmietaną i posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Sery wymienione w przepisie można zastąpić innymi np. kozim, fetą czy rokpolem. Smak będzie ostrzejszy i bardziej charakterystyczny.