Tak sobie myślę, że naleśniki są jednym z pierwszych wyzwań, od których zaczynamy naszą kulinarną edukację. Własnoręczne usmażenie góry złocistych, delikatnych naleśników to wielka satysfakcja, szczególnie, gdy dopiero robicie pierwsze kroki w kuchni. Osobiście uważam, że naleśniki bardzo ułatwiają życie domowego szefa, który codziennie zadaje sobie pytanie Co dziś zrobić na obiad? Przy okazji gorąco zapraszam na stronę przepisy.pl gdzie codziennie przygotowujemy propozycję prostego ciekawego dania, które zainspiruje Was być może albo po prostu ułatwi odpowiedź na to pytanie. A naleśniki można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce nawet do 3 dni. Dobrze jest mieć także zapas w zamrażalniku, gotowy na sytuacje, gdy naprawdę zmagamy się z brakiem czasu. Uwierzcie, że mnie takie dni zdarzają się niezwykle często. Gdy mrożę porcję naleśników, owijam je dokładnie w folię spożywczą i odkładam do zamrażalnika.
Naleśniki mogę być także rozwiązaniem na obiad pozostawiony do odgrzania dzieciom. Nastolatki bez problemu poradzą sobie z odsmażeniem, a nawet dodaniem farszu i złożeniem. Naleśniki to nic innego jak jadalne opakowanie na rozmaite farsze. Słodkie i słone. Naleśniki to także jeszcze jedno ulubione danie z dzieciństwa. Nie znam chyba nikogo, kto nie wspominałby naleśników babci lub mamy. Mówiąc o naleśnikach nie chciałbym zapomnieć o kwestii ekonomicznej. Naleśniki są po prostu niedrogie. Nadzienia nie potrzeba dużo, a ciasto jest tanie i łatwe do przygotowania.

Oto mój przepis na ciasto naleśnikowe.

Ciasto naleśnikowe Szefa Kuchni:
Czas: 15 minut + czas odstawienia do lodówki, (jeżeli możecie, to nie jest konieczne)

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 30 ml oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mąki
- tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto wylewaj cienką warstwą na mocno rozgrzaną patelnię pokrytą równomiernie warstewką tłuszczu. Smaż z obu stron.

Na przepisy.pl znajdziecie kilka przepisów na ciasto naleśnikowe, bo wersji jest wiele. Na przykład ciasto bez mleka. Część wody można zastąpić np. sokiem pomarańczowym.
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-nalesnikowe-bez-mleka

Ciasto z dodatkiem piwa, lekki i puszyste dzięki bąbelkom, jest świetne do farszu słonego, z mięsem czy serem.
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-nalesnikowe-z-piwem

Do deserów naleśnikowych proponuję ciasto z dodatkiem cukru i wanilii.
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-nalesnikowe-na-slodko

W następnym odcinku przedstawię kilka prostych tricków, które zapewnią Wam idealne ciasto naleśnikowe.

Zapraszam do czytania :)