Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1 szklanka
30 mililitrów
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wybij jajka i dodaj pozostałe składniki. Używając rózgi lub miksera wymieszaj wszystko dokładnie do momentu uzyskania jednolitego, leistego ciasta.
Krok 2
Na rozgrzanej, posmarowanej lekko tłuszczem patelni, smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. W zależności od tego, z jakim farszem będziesz podawać naleśniki – słodkim czy słonym – w przypadku tego pierwszego, wodę do ciasta możesz zastąpić gotowym sokiem owocowym, na przykład pomarańczowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto naleśnikowe bez mleka
Ciasto na naleśniki bez mleka też może być pyszne. Naleśniki to jedno z prostszych i popularniejszych dań do przygotowania! Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa. Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. Pyszne nadzienie w towarzystwie puszystego, rozpływającego się ustach ciasta, a to wszystko bez dodatku mleka. Powitaj nową formułę! Sprawdź sam!
Dla kogo?
Dla wszystkich naleśnikożerców! Chodzą słuchy, że trudno się im oprzeć. Przepis na naleśniki bez mleka to idealna opcja dla najmniejszych niejadków. Miej więcej w zanadrzu, dokładka gwarantowana!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Naleśniki bez mleka to świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i danie głównie. Nie tolerujesz laktozy? Z tym przepisem nie musisz się obawiać, a co najważniejsze rezygnować z tego, co dobre!
Czy wiesz, że?
Nietolerancja laktozy, czyli cukru naturalnie występującego w mleku, to jedna z częstszych alergii pokarmowych. Jak sobie z tym radzić? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgaj po produkty i przepisy, które nie zawierają go w swoim składzie.
Dla urozmaicenia:
Aby uzyskać jeszcze większą słodycz, do naleśników w wersji na słodko, zamiast wody dodaj sok owocowy – np. ten wyciśnięty z pomarańczy.