Naleśniki na piwie - bez mleka: ciasto naleśnikowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto naleśnikowe z piwem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

2 sztuki

30 mililitrów

1 szczypta

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.

Ciasto naleśnikowe z piwem - Krok 1

Krok 2

Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.

Ciasto naleśnikowe z piwem - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Łucja Polewska

    Łucja Polewska , 23.11.2020

    super naleśniki! a przede wszystkim łatwe i szybkie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tosia Witkowska

    Tosia Witkowska , 31.01.2016

    to guwno

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto naleśnikowe z piwem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto naleśnikowe z piwemCiasto naleśnikowe z piwem

Myślisz, że w kwestii naleśników nic Cię już nie zaskoczy? A znasz naleśniki na piwie? Jeśli nie, koniecznie spróbuj! Tym razem nie na słodko, a na słono. Podane z nadzieniem mięsnym lub serowym stworzą pyszny obiad i zaskoczą smakiem.

Dla kogo?

Naleśniki z piwem sprawdzą się dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. W końcu nie ma takiego przepisu, którego nie dałoby się zmienić!

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Naleśniki z piwem będą odskocznią od tradycyjnych przepisów. Musisz spróbować!

Czy wiesz, że?

W zależności od kraju, wyróżniamy aż kilkanaście rodzajów naleśników!

Dla urozmaicenia

Naleśniki na piwie możesz wzbogacić orkiszową mąką razową. Wymieszaj ją pół na pół z pszenną, a naleśniki zyskają głębszy smak.