Naleśniki na słodko z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki na słodko z orzechami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 łyżek

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

250 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wysokiego naczynia wlej szklankę mleka, wodę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól i cukier, wlej 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

Krok 2

Rozgrzej teflonową patelnie i lekko posmaruj olejem. Wylewaj porcjami ciasto i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 3

Zagotuj w rondlu mleko, dodaj cukier waniliowy. Poczekaj aż się rozpuści, dodaj orzechy i wymieszaj. Gotuj całość tak długo, aż masa zacznie gęstnieć.

Krok 4

Naleśniki posmaruj gotową masą i zwijaj w ruloniki.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem bądź olejem, ułóż w nim naleśniki i polej śmietaną wymieszaną z miodem, całość posyp mielonymi orzechami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej