Naleśniki na słodko z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki na słodko z orzechami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 łyżek

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

250 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wysokiego naczynia wlej szklankę mleka, wodę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól i cukier, wlej 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

Krok 2

Rozgrzej teflonową patelnie i lekko posmaruj olejem. Wylewaj porcjami ciasto i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 3

Zagotuj w rondlu mleko, dodaj cukier waniliowy. Poczekaj aż się rozpuści, dodaj orzechy i wymieszaj. Gotuj całość tak długo, aż masa zacznie gęstnieć.

Krok 4

Naleśniki posmaruj gotową masą i zwijaj w ruloniki.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem bądź olejem, ułóż w nim naleśniki i polej śmietaną wymieszaną z miodem, całość posyp mielonymi orzechami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej