Naleśniki na słodko z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki na słodko z orzechami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 łyżek

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

250 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wysokiego naczynia wlej szklankę mleka, wodę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól i cukier, wlej 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

Krok 2

Rozgrzej teflonową patelnie i lekko posmaruj olejem. Wylewaj porcjami ciasto i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 3

Zagotuj w rondlu mleko, dodaj cukier waniliowy. Poczekaj aż się rozpuści, dodaj orzechy i wymieszaj. Gotuj całość tak długo, aż masa zacznie gęstnieć.

Krok 4

Naleśniki posmaruj gotową masą i zwijaj w ruloniki.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem bądź olejem, ułóż w nim naleśniki i polej śmietaną wymieszaną z miodem, całość posyp mielonymi orzechami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej