Naleśniki na słodko z orzechami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

250 gramów

2 sztuki

3 łyżeczki

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wysokiego naczynia wlej szklankę mleka, wodę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól i cukier, wlej 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

Krok 2

Rozgrzej teflonową patelnie i lekko posmaruj olejem. Wylewaj porcjami ciasto i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 3

Zagotuj w rondlu mleko, dodaj cukier waniliowy. Poczekaj aż się rozpuści, dodaj orzechy i wymieszaj. Gotuj całość tak długo, aż masa zacznie gęstnieć.

Krok 4

Naleśniki posmaruj gotową masą i zwijaj w ruloniki.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem bądź olejem, ułóż w nim naleśniki i polej śmietaną wymieszaną z miodem, całość posyp mielonymi orzechami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki na słodko z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej