Ciasta z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie to doskonały składnik wielu ciast i ciasteczek. Nie tylko dobrze smakują. Ich zaletą jest również charakterystyczny, efektowny wygląd. Sprawdź, jak prezentują się na ciasto orzechowe. Jeśli chcesz przyrządzić ciastka, które będą ozdobą stołu, upiecz orzechowe ciasteczka. Udekoruj je lukrem albo białą czekoladą. Gorzką z kolei wykorzystaj do upieczenia brownie z kaszy jaglanej. To bezglutenowa wariacja na temat klasycznego, amerykańskiego ciasta – pamiętaj tylko o bezglutenowym proszku do pieczenia oraz kaszy jaglanej i czekoladzie. Te produkty teoretycznie nie zawierają glutenu, jednak bywają produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co produkty, które go posiadają. Mają wtedy informację na opakowaniu: „może zawierać śladowe ilości pszenicy”. Aby tego uniknąć, sprawdzaj opakowania i kupuj je w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak ugryźć orzech laskowy?
Dzięki swoim niewielkim rozmiarom nadają się do tego, by do wypieków używać ich w całości. Bardzo drobno zmielone, w postaci mąki, dodają ciastom orzechowym przyjemnego aromatu oraz smaku. Dobrze komponują się z czekoladą, zarówno mleczną, jak i gorzką. Jeśli lubisz takie połączenie, spróbuj mazurka miodowego . Z kolei muffinki to ciekawe rozwiązanie dla niezdecydowanych. Orzechy, kakao, owoce, kruszonka – wszystko razem w niewielkim ciastku. Zamiast jabłek sprawdzą się też gruszki – ciasto będzie równie smacznie.
Nie tylko niebieskie – migdały
W całości, w płatkach, słupkach, ze skórką i blanszowane – migdały w każdej postaci nadają się do pieczenia ciast orzechowych. Dobrze komponują się z kokosem i białą czekoladą oraz owocami i bezą. W tej drugiej wersji użyj ich do upieczenia migdałowego ciasta z rabarbarem. Jego wierzch posyp płatkami, kiedy ciasto będzie gotowe. W ten sposób unikniesz ich przypalenia. Jeśli chcesz, żeby były chrupiące, upraż je na patelni. Możesz także posypać nimi bezę na krótko przed wyjęciem ciasta z piekarnika.
Inaczej niż u babci – nerkowce, makadamia, pistacje
Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie innych gatunków orzechów, sprawdź przepis na sernik wegański z nerkowcami. Są one miękkie, słodkie i nie dominują nad smakiem pozostałych dodatków, a jedynie delikatnie go uzupełniają. Podobne są do nich delikatne orzechy makadamia, wyglądem przypominające orzechy laskowe.
Ciasta z orzechami bardzo łatwo zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli lubisz niecodzienne połączenia, do ciasta czekoladowego dodaj solone orzeszki ziemne i masło orzechowe. Wolisz więcej słodyczy? Sięgnij po orzechy karmelizowane. Będą dobrze pasowały do wypieków owocowych, np. z rabarbarem, jabłkami i gruszkami. Sprawdź nasze przepisy.