Ciasta z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie to doskonały składnik wielu ciast i ciasteczek. Nie tylko dobrze smakują. Ich zaletą jest również charakterystyczny, efektowny wygląd. Sprawdź, jak prezentują się na kruchym cieście z masą orzechową. Grubo posiekane, połączone słodkim karmelem – nie trzeba dodawać już nic więcej, by ciasto było doskonałe. Jeśli chcesz przyrządzić ciastka, które będą ozdobą stołu, upiecz orzechowe ciasteczka, przypominające kształtem orzechy włoskie w całości. Udekoruj je lukrem albo białą czekoladą. Gorzką z kolei wykorzystaj do upieczenia brownie z kaszy jaglanej. To bezglutenowa wariacja na temat klasycznego, amerykańskiego ciasta – pamiętaj tylko o bezglutenowym proszku do pieczenia oraz kaszy jaglanej i czekoladzie. Te produkty teoretycznie nie zawierają glutenu, jednak bywają produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co produkty, które go posiadają. Mają wtedy informację na opakowaniu: „może zawierać śladowe ilości pszenicy”. Aby tego uniknąć, sprawdzaj opakowania i kupuj je w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak ugryźć orzech laskowy?
Dzięki swoim niewielkim rozmiarom nadają się do tego, by do wypieków używać ich w całości. Bardzo drobno zmielone, w postaci mąki, dodają ciastom orzechowym przyjemnego aromatu oraz smaku. Dobrze komponują się z czekoladą, zarówno mleczną, jak i gorzką. Jeśli lubisz takie połączenie, spróbuj orzechowego jokera. Z kolei muffinki jabłkowe to ciekawe rozwiązanie dla niezdecydowanych. Orzechy, kakao, owoce, kruszonka – wszystko razem w niewielkim ciastku. Zamiast jabłek sprawdzą się też gruszki – ciasto będzie równie smacznie.
Nie tylko niebieskie – migdały
W całości, w płatkach, słupkach, ze skórką i blanszowane – migdały w każdej postaci nadają się do pieczenia ciast orzechowych. Dobrze komponują się z kokosem i białą czekoladą oraz owocami i bezą. W tej drugiej wersji użyj ich do upieczenia migdałowego ciasta z rabarbarem. Jego wierzch posyp płatkami, kiedy ciasto będzie gotowe. W ten sposób unikniesz ich przypalenia. Jeśli chcesz, żeby były chrupiące, upraż je na patelni. Możesz także posypać nimi bezę na krótko przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Lubisz bogato dekorowane babeczki? Sprawdź, jak ozdobić babeczki wielkanocne "migdałowe pisklęta" za pomocą orzechów w czekoladzie. Podaj je w jasnych, ozdobnych papilotkach. Wolisz proste w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka? Włoskie ciasteczka, zwane także, cantucci, będą odpowiednie.
Inaczej niż u babci – nerkowce, makadamia, pistacje
Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie innych gatunków orzechów, sprawdź przepis na tartę śliwkowo-orzechową z nerkowcami. Są one miękkie, słodkie i nie dominują nad smakiem pozostałych dodatków, a jedynie delikatnie go uzupełniają. Podobne są do nich delikatne orzechy makadamia, wyglądem przypominające orzechy laskowe. Kremowe i słodkawe urozmaicą smak czekoladowych ciasteczek z żurawiną i orzechami makadamia. Zastanawiasz się, co zrobić z pistacjami? Ich zielony kolor sprawia, że dobrze sprawdzają się jako dekoracje. Dodaj je do muffinków marchewkowych.
Ciasta z orzechami bardzo łatwo zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli lubisz niecodzienne połączenia, do ciasta czekoladowego dodaj solone orzeszki ziemne i masło orzechowe. Wolisz więcej słodyczy? Sięgnij po orzechy karmelizowane. Będą dobrze pasowały do wypieków owocowych, np. z rabarbarem, jabłkami i gruszkami. Sprawdź nasze przepisy.