
Składniki
ciasto:
220 gramów
120 gramów
100 gramów
320 gramów
krem:
200 gramów
100 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem i orzechami na gładką masę.

Krok 2
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj masę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 5 mm i wytnij małe kółka za pomocą np. foremki.

Krok 3
Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w piekarniku przez 12 min. w temperaturze 180 st. C.

Krok 4
Przygotuj krem: Zmiksuj razem masło, cukier puder i orzechy na gładką, puszystą masę.

Krok 5
Kiedy ciastka ostygną, nakładaj krem na jedno ciastko przykrywając i dociskając drugim, powtórz aż do wyczerpania ciasteczek.


Dobra rada:
Jeśli chcesz możesz dodać trochę rumu do kremu - wzmocni jego smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orzechowe ciasteczka
Orzechy mają tę zaletę, że nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim są powszechnie dostępne, szczególnie jesienią. Naszą propozycją na pyszny i aromatyczny deser z wykorzystaniem orzechów są klasyczne, łatwe ciasteczka. Stanowią idealną słodką przekąską w ciągu dnia, która posmakuje każdemu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli lubicie orzechowe słodkości, przepisu na ciastka z orzechami nie może zabraknąć w waszym deserowym menu!
Dla kogo?
Kruche ciasteczka to doskonała propozycja dla każdego miłośnika orzechowych smaków. Polubią je także osoby szukające pomysłu na oryginalne, słodkie przekąski.
Na jaką okazję?
Na każdą! Ciasteczka z orzechami są doskonałym uzupełnieniem codziennego słodkiego menu, jak i deserem serwowanym podczas wyjątkowych okazji, takich jak imieniny, urodziny czy święta.
Czy wiesz, że?
Orzechy stanowią, oprócz migdałów, najpopularniejszy składnik krokantów cukierniczych. To posypki przygotowywane z masła i cukru, które charakteryzują się chrupiącą konsystencją. Wykorzystywane są nie tylko do ciast, ale także do lodów i kaw.
Dla urozmaicenia:
Orzechowe ciastka możecie posypać cukrem pudrem. Będzie estetycznie i smacznie!