Muffinki marchewkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

207

1392 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

4 sztuki

150 gramów

3 łyżki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

Muffinki marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Muffinki marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.

Muffinki marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.

Muffinki marchewkowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180 st.C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.

Muffinki marchewkowe - Krok 5

Krok 6

Mufinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone mufinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.

Muffinki marchewkowe - Krok 6
13

Opinie o przepisie

  • Xxx Xxx

    Xxx Xxx

    właśnie wcianam pyszne ! mój chłopak nienawidzi marchewek A nawet się nie poznał ze sa tu dodane ! Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna

    Bardzo je lubię. Są pyszne i często goszczą na naszym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna G-S

    Anna G-S

    Jeszcze ich nie smakowałam, ale wyszły apetyczne. Zamiast lukru użyłam polewy czekoladowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aleksandra sar

    aleksandra sar

    Bardzo dobre muffinki :) Przygotowałam 30 szt na ostatni dzień w żłobku i jako jedyna słodkość zniknęły w 100 %. Na dodatek w kilka minut :) Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, nawet jak dla mnie ... - pierwszy raz w życiu zrobiłam lukier :) Mufinki maja idealnie zbalansowany smak, ani za słodkie, ani za dużo cynamonu, idealnie wilgotne ... W przepisie jest aby marchew zetrzeć na dużych oczkach, no i tak zrobiłam. Moja starta marchewka była 2-3 grubsza niż ta u Pani z filmiku i bałam się, że zakalec wyjdzie, ale nic z tego - PALCE LIZAĆ :) p.s. mała-wielka prośba do Unilewera, jak już podajecie Państwo genialne przepisy to podając składnik w sztukach, jak np.4marchewki piszcie proszę obok przybliżoną wagę, bo sztuka sztuce nie równa ... :) Dziękuje i pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Piotrowska

    Aneta Piotrowska

    Są przepyszne, córcia je uwielbia. Dodajemy jeszcze 0,5 łyżeczki imbiru i 0,25 łyżeczki gałki muszkatałowej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Pasternacka

    Marzena Pasternacka

    Cynamon dominuje w babeczkach nikt nie poznaje że są marchewkowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pałeczka

    Małgorzata Pałeczka

    Edyta do roboty !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Niklasz

    Kamila Niklasz

    Smaczne i szybkie do zrobienia. Nie dodawałam lukru i mimo to były slodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wisniewska

    Agnieszka Wisniewska

    wedlug mnie wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wiktorowicz

    Jolanta Wiktorowicz

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Orych

    Joanna Orych

    Uważam, że 1 łyżeczka cynamonu to za dużo - aż piecze w język. Pół to góra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Pyrkowska

    Justyna Pyrkowska

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki marchewkoweMuffinki marchewkowe

Marchewka idealne współgra ze słodkimi przekąskami. Jest soczysta i słodkawa – będzie zatem idealnym składnikiem do szybkich muffinek. Proste do wykonania babeczki z jej dodatkiem przyrządza się m.in. z jajkami, mąką, kostką do pieczenia, cukrem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Suche składniki miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich startą marchewkę z rozpuszczoną kostką do pieczenia i jajkami. Ciasto można wzbogacić też bakaliami. Sprawdzą się szczególnie rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałów lub żurawina. Muffinki marchewkowe nie wymagają długiego pieczenia. Kiedy są już w piekarniku, Ty zajmij się przygotowaniem lukru i posiekaj pistacje. Udekoruj nimi wystudzone ciasteczka. Tego rodzaju muffinki będą świetnie komponować się również z bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Jako ozdoba pasować będzie do nich starta skórka z pomarańczy lub bakalie. Masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzać w kuchni wiele czasu? Zapoznaj się z przepisem na delikatne, pachnące cynamonem muffinki marchewkowe!