
Składniki
2 sztuki
220 gramów
300 gramów
30 gramów
30 gramów
160 mililitrów
160 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj. Jaja ubij z cukrem na piane.

Krok 2
Do piany dodaj startą marchew, olej, orzechy, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenie i sodę. Wymieszaj wszystko miękką łyżką.

Krok 3
Przełóż ciasto do foremek od muffinków i piecz w 170 stopniach przez ok 20-25 minut.


Dobra rada:
Muffinki możesz możesz podawać np. z lukrem, lub kremem maślanym. Jeśli lubisz dodaj do ciasta suszone owoce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki marchewkowe
Popularna marchew to bardzo uniwersalny produkt. Posłuży nie tylko do ugotowania rosołu czy zrobienia obiadowej surówki. Muffinki z marchewką jako deser mogą zaskoczyć niejednego fana słodkości. Niebanalny smak i przyjemna, wilgotna konsystencja. O to chodzi! Z przyjemnością prezentujemy przepis na muffinki marchewkowe – proste, a przy tym niezwykle smaczne, którym nie odmówi nawet najbardziej wybredny krytyk twoich kulinarnych poczynań.
Dla kogo?
Nie masz pomysłu na to smaczne warzywo, a przypadkiem zrobiłeś naprawdę duże zakupy? Przepis na muffinki marchewkowe pasuje jak ulał! Zamiast kolejny raz przyrządzać marchewkę z groszkiem na obiad, rudą bohaterkę podaj w porze deseru. Zgrabne babeczki marchewkowe pomogą uchronić wartościowe produkty przed zmarnowaniem.
Na jaką okazję?
Wszelkiego rodzaju babeczki, w tym muffiny marchewkowe, fantastycznie sprawdzają się na imprezach. Może wybierasz się na piknik lub organizujesz przyjęcie w ogrodzie? Wygoda jedzenia jest kolejnym atutem marchewkowych muffinków. Niepotrzebne będą sztućce i talerzyki. Do jedzenia podchodź na luzie!
Czy wiesz, że?
Muffiny – z marchewką, ale nie tylko – ogromną popularnością cieszą się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Skąd pochodzą? Ich historia liczy prawdopodobnie tysiąc lat. Pierwsze babeczkowe wypieki powstające w Walii przypominały drożdżowe bułeczki. Przez lata receptury ewoluowały i bardzo dobrze! Dziś możemy cieszyć się fenomenalnym smakiem muffinków marchewkowych.
Dla urozmaicenia:
Proste muffinki marchewkowe będą wyglądać naprawdę szykownie, jeśli udekorujesz je cienkimi plasterkami marchewki oraz startą skórką pomarańczy.