
Składniki
300 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
150 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
W drugiej misce wymieszać składniki płynne trzepaczką: gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Krok 3
Następnie wymieszać składniki z obu misek. Nie mieszać długo, tylko do momentu połączenia się składników. Drobna uwaga: przy mieszaniu wsypywać powoli wymieszane składniki suche do płynnych cały czas mieszając. Składniki wtedy lepiej się połączą.
Krok 4
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, a do nich stopniowo wlewać ciasto.
Krok 5
Babeczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni Celsjusza (jeśli po tym czasie jeszcze nie będą gotowe, to góra 40 minut). Studzić parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej