
Składniki
300 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
150 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
W drugiej misce wymieszać składniki płynne trzepaczką: gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Krok 3
Następnie wymieszać składniki z obu misek. Nie mieszać długo, tylko do momentu połączenia się składników. Drobna uwaga: przy mieszaniu wsypywać powoli wymieszane składniki suche do płynnych cały czas mieszając. Składniki wtedy lepiej się połączą.
Krok 4
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, a do nich stopniowo wlewać ciasto.
Krok 5
Babeczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni Celsjusza (jeśli po tym czasie jeszcze nie będą gotowe, to góra 40 minut). Studzić parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej