Makaron z sosem arrabiata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

465 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę, paprykę, chilli oraz czosnek w drobną kostkę, oliwki w plasterki.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę, chilli oraz czosnek i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 mililitrami zimnej wody (około 1,5 szklanki) i wlej na patelnię.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 3

Krok 4

Dodaj oliwki i całość zagotuj. Wymieszaj gotowy sos z makaronem ugotowanym al dente i podawaj.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem arrabiataMakaron z sosem arrabiata

Makaron z sosem arrabiata to doskonały przykład na to, jak proste i smaczne są dania kuchni włoskiej przyrządzone na bazie dobrej jakości składników. Nie potrzebujesz ich wiele, by przygotować aromatyczny dodatek do makaronu – arrabiata to po prostu pikantny sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, chili oraz czosnku, który w naszym przepisie urozmaiciliśmy dodatkowo czarnymi oliwkami. Zacznij od pokrojenia drobno cebuli (białej i lekko słodkiej czerwonej), po czym posiekaj papryczkę chili i zmiażdż czosnek. Słowo „arrabiata” po włosku oznacza „zły, wściekły”, co dobrze oddaje charakter proponowanego sosu, dlatego nie żałuj wymienionych dodatków. Podsmaż je razem z zieloną papryką, a następnie dodaj do nich sos napoli, który będzie stanowił świetną bazę arrabiaty. Zagotuj całość, na koniec dorzucając ugotowany wcześniej makaron. Doskonale sprawdzi się np. penne, ale możesz też wybrać inny kształt, np. rigatoni albo fusilli. Makaron z sosem arrabiata podawaj posypany parmezanem lub grana padano. Do dzieła!