Makaron arrabiata: przepis na sos, z czym podawać | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem arrabiata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

488 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę, paprykę, chilli oraz czosnek w drobną kostkę, oliwki w plasterki.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę, chilli oraz czosnek i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 mililitrami zimnej wody (około 1,5 szklanki) i wlej na patelnię.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 3

Krok 4

Dodaj oliwki i całość zagotuj. Wymieszaj gotowy sos z makaronem ugotowanym al dente i podawaj.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem arrabiataMakaron z sosem arrabiata

Makaron z sosem arrabiata to doskonały przykład na to, jak proste i smaczne są dania kuchni włoskiej przyrządzone na bazie dobrej jakości składników. Nie potrzebujesz ich wiele, by przygotować aromatyczny dodatek do makaronu – arrabiata to po prostu pikantny sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, chili oraz czosnku, który w naszym przepisie urozmaiciliśmy dodatkowo czarnymi oliwkami. Zacznij od pokrojenia drobno cebuli (białej i lekko słodkiej czerwonej), po czym posiekaj papryczkę chili i zmiażdż czosnek. Słowo „arrabiata” po włosku oznacza „zły, wściekły”, co dobrze oddaje charakter proponowanego sosu, dlatego nie żałuj wymienionych dodatków. Podsmaż je razem z zieloną papryką, a następnie dodaj do nich sos napoli, który będzie stanowił świetną bazę arrabiaty. Zagotuj całość, na koniec dorzucając ugotowany wcześniej makaron. Doskonale sprawdzi się np. penne, ale możesz też wybrać inny kształt, np. rigatoni albo fusilli. Makaron z sosem arrabiata podawaj posypany parmezanem lub grana padano. Do dzieła!