Makaron z sosem arrabiata przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron z sosem arrabiata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

476 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę, paprykę, chilli oraz czosnek w drobną kostkę, oliwki w plasterki.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę, chilli oraz czosnek i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 mililitrami zimnej wody (około 1,5 szklanki) i wlej na patelnię.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 3

Krok 4

Dodaj oliwki i całość zagotuj. Wymieszaj gotowy sos z makaronem ugotowanym al dente i podawaj.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem arrabiataMakaron z sosem arrabiata

Makaron z sosem arrabiata to doskonały przykład na to, jak proste i smaczne są dania kuchni włoskiej przyrządzone na bazie dobrej jakości składników. Nie potrzebujesz ich wiele, by przygotować aromatyczny dodatek do makaronu – arrabiata to po prostu pikantny sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, chili oraz czosnku, który w naszym przepisie urozmaiciliśmy dodatkowo czarnymi oliwkami. Zacznij od pokrojenia drobno cebuli (białej i lekko słodkiej czerwonej), po czym posiekaj papryczkę chili i zmiażdż czosnek. Słowo „arrabiata” po włosku oznacza „zły, wściekły”, co dobrze oddaje charakter proponowanego sosu, dlatego nie żałuj wymienionych dodatków. Podsmaż je razem z zieloną papryką, a następnie dodaj do nich sos napoli, który będzie stanowił świetną bazę arrabiaty. Zagotuj całość, na koniec dorzucając ugotowany wcześniej makaron. Doskonale sprawdzi się np. penne, ale możesz też wybrać inny kształt, np. rigatoni albo fusilli. Makaron z sosem arrabiata podawaj posypany parmezanem lub grana padano. Do dzieła!