Fetucchini z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Fetucchini z bobem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

4 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Fetucchini z bobem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w plastry.

Fetucchini z bobem - Krok 2

Krok 3

Dodaj obrany bób i makaron.

Fetucchini z bobem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni i zagotuj. Dodaj rukolę i wymieszaj. Gotową pastę podawaj posypaną serem. Łyżka orzeszków piniowych idealnie skomponuje się z orzechowym smakiem rukoli.

Fetucchini z bobem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

31

Opinie o przepisie

  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 10.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Jesionka

    Bogusław Jesionka , 09.07.2015

    Z chęcią bym spróbował :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Lenarcik

    Alina Lenarcik , 09.07.2015

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiśniewski

    Andrzej Wiśniewski , 09.07.2015

    Tak !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Juszczyk

    Barbara Juszczyk , 09.07.2015

    Wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Bukowska

    Urszula Bukowska , 09.07.2015

    Trzeba wiedzieć z czym ją jeść i wtedy smakuje..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Kaczmarczyk

    Wojciech Kaczmarczyk , 08.07.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jarosławska

    Ewa Jarosławska , 08.07.2015

    Spróóóóbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jarosławska

    Ewa Jarosławska , 08.07.2015

    Tak ..chętnie, ale bez makaronu ;))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dembiński

    Krzysztof Dembiński , 08.07.2015

    rukola obrzydliwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Samoliński

    Jacek Samoliński , 08.07.2015

    Proponuje w menu szpitali w Polsce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Albrychiewicz

    Barbara Albrychiewicz , 08.07.2015

    mam nadzieje ,że bób jest ugotowany najpierw czy al dente?tak jak makaron?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Borkowska

    Joanna Borkowska , 08.07.2015

    Nielubie bobu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Zrajkowska

    Krystyna Zrajkowska , 08.07.2015

    mozna dodac cos innego zielonego,co lubisz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Zrajkowska

    Krystyna Zrajkowska , 08.07.2015

    po prostu twoje tzw,kubki smakowe jej nie rejestruja jako twoj pokarm. Moje nie rejestruja kuminu hinduskiego,a kurczaki leza w zoladku bardzo dlugo,zanim je strawie. Nie musimy tego jesc. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Skibińska Ochocka

    Danuta Skibińska Ochocka , 08.07.2015

    pewnie, to kiedy moge wpasc :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Jadwiga Korcala

    Sabina Jadwiga Korcala , 08.07.2015

    ***** Nie wiem dlaczego .., ale rukola mi nie wchodzi ......?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Daniun

    Maria Daniun , 08.07.2015

    bob mi smierdzi nic na to nie poradze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Szmydt

    Ryszard Szmydt , 08.07.2015

    A można poprosić gotowe danie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk , 08.07.2015

    trzeba umiec zrobic i niebo w gebie, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wojciechowski

    Zbigniew Wojciechowski , 08.07.2015

    Nie cierpię bobu. I szparagów. Beee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Dziewa

    Artur Dziewa , 08.07.2015

    Dobrze byłoby mieć kogoś, kto by to przyrządzil. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sobczyńska

    Beata Sobczyńska , 08.07.2015

    Natalia Sobczynska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Sieradzka-Fleituch

    Malgorzata Sieradzka-Fleituch , 08.07.2015

    Codziennie nowe zdjęcie, od którego mnie skręca!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Lechoslaw Olejniczak

    Kazimierz Lechoslaw Olejniczak , 08.07.2015

    Roksana Trusz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Lechoslaw Olejniczak

    Kazimierz Lechoslaw Olejniczak , 08.07.2015

    Ja juz bymwolal pani nie ogladac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Szczesny

    Wojtek Szczesny , 08.07.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 08.07.2015

    15 min. i już można jeść , a ja się czasem tak męczę....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Grzechowiak

    Dariusz Grzechowiak , 08.07.2015

    Spróbowałem, po prostu niebo w gębie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 08.07.2015

    A dasz sprubowac..

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fetucchini z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fetucchini z bobemFetucchini z bobem

Łącząc bób z pikantnym włoskim sosem arrabiata przyrządzisz znakomite i nowoczesne danie obiadowe z makaronem. Do jego przygotowania sprawdzi się warzywo zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Najlepiej będzie, jeśli ugotujesz bób na parze – dzięki temu nie stanie się zbyt miękki, co zapobiegnie rozpadaniu się ziaren. Pamiętaj także, aby obrać go ze skórki. Makaron typu fettuccine, czyli zwinięte w gniazdka szerokie wstążki, ugotuj al dente. Cebulę pokrój w dość cienkie plastry i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj bób oraz makaron i całość zalej połączonym z wodą błyskawicznym sosem arrabiata w proszku. Zagotuj, a gdy sos zacznie gęstnieć, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dołącz liście rukoli. Makaron podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypany startym parmezanem lub pecorino oraz orzeszkami piniowymi. Ostatni produkt można ewentualnie zastąpić pestkami słonecznika. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na fettuccine z bobem.