Młody, ugotowany bób to wspaniały dodatek do sosów pomidorowych do makaronów. Wystarczy go wcześniej ugotować, obrać i dodać do gotowego sosu, np. Spaghetti Toscana Knorr lub Spaghetti Bolognese Knorr (rezygnuję wówczas z dodatku mięsa, bo bób w tym momencie zastępuje mięso).

W ogóle połączenie makaron-bób jest smaczne, sprawdźcie, jak smakuje sałatka z przepisu poniżej - latem w zupełności zastąpi ciepłe danie obiadowe.

https://www.przepisy.pl/przepis/makaronowa-salatka-z-bobem

Na koniec tego wpisu chciałbym polecić Wam farsz z bobu do pierogów. Zachęcam do spróbowania (choć wiem, że i tak pierwsze miejsca w naszym polskim rankingu zajmują pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z jagodami...).

Farsz z bobu do pierogów

Składniki:
- 1 kg świeżego bobu
- 1 duża cebula, posiekana
- 1-2 ząbki czosnku, posiekanych
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
- mielony kumin rzymski
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
- sok z cytryny
- oliwa

Sposób przygotowania:

Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, zmiksuj mikserem, przetrzyj przez sito lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Cebulę i czosnek przesmaż na odrobinie oliwy.

Do bobu dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem, suszone pomidory i wymieszaj.

Dopraw do smaku Delikat przyprawą uniwersalna Knorr, kuminem i sokiem z cytryny. Jeśli masa będzie bardzo zwarta, dodaj oliwę.

Tak przygotowany farsz nakładaj na placki z ciasta pierogowego - sprawdzony przepis na ciasto pierogowe znajduje się w linku poniżej:
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-na-pierogi

W sałatkach i daniach makaronowych często zamiennie używam bobu i fasolki szparagowej (zielonej). W końcu oboje należą do tej samej rodziny…