Ugotowany na miękko bób, podobnie jak fasolę i zielony groszek, często wykorzystuję do przygotowania past i dipów. Wystarczy zrobić z niego purée i dowolnie doprawić, np. solą, pieprzem, masłem lub margaryną czy łyżką śmietany. Spróbujcie ugotowany bób poddusić jeszcze na maśle lub margarynie - smak wprost wspaniały!

Ostra pasta z bobu à la hummus

Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki pasty tahini (arabska pasta z sezamu)
- sok z cytryny
- oliwa
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- chilli w proszku

Sposób przygotowania:

Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito.

Do masy z bobu dodaj pastę tahini, następnie dopraw sokiem z cytryny, oliwą, przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr i odrobiną chilli.

Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj posiekany czosnek. Jeśli pasta jest bardzo zwarta, możesz stopniowo dolewać przegotowaną wodę, dokładnie miksując za każdym razem.

Pastę podawaj w misce, skropioną oliwą i posypaną chilli (uwaga - łatwo przesadzić z ilością ostrej papryczki!) z grillowanymi kawałkami chlebka pita.

Rada: pasta tahini to arabska pasta z sezamu. Możesz ją przygotować domowym sposobem, prażąc sezam na suchej patelni, a następnie miksując go z solą, odrobiną oleju sezamowego i wodą. Gdy nie mam pod ręką tahini, dodaję po prostu prażony sezam i odrobinę oleju sezamowego.