Bób, podobnie jak fasola, ma delikatny smak, dlatego pasują do niego zdecydowane dodatki: sok z cytryny, czosnek, ostra papryczka, różne cebule, zioła: kolendra, szczypiorek, pietruszka, tymianek, koperek, przyprawy: pieprz, kmin, kolendra etc.
W poprzednim wpisie na blogu podzieliłem się z Wami przepisami na proste sałatki z bobem w roli głównej - znajdziecie je tu. Dziś udowodnię Wam, że bób sprawdzi się również w daniach obiadowych.
Osobiście lubię i dodaję bób do zup, np. włoskiej minestrone, a także w zupach-kremach. Gotując zupy warto pamiętać, że po zbyt długim gotowaniu bób traci kolor, a co więcej - może się rozpaść, a to już nie będzie wyglądało apetycznie. No, chyba że całość na koniec miksujemy.
Zupa-krem z bobu z chrupiącym boczkiem i żółtym serem
Składniki:
-1 kg świeżego bobu
-1 cebula, posiekana
-100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach), pokrojonego w paseczki
-2 Bulionetki Wołowe Knorr
-50 g ulubionego żółtego sera, startego
-Śmietanka 18%
-4-6 kromek pieczywa (może być czerstwe), pokrojonych w kostkę
-1 łyżka oliwy
-pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, odstaw.
Na patelni na oliwie podduś cebulę i dodaj do niej połowę boczku. Całość przesmaż, aż cebula się skarmelizuje, następnie dodaj bób. Pozostały boczek usmaż na chrupko na osobnej patelni, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym - będzie do dekoracji.
W dużym garnku przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu Bulionetki Knorr, dodaj do niego cebulkę z przesmażonym boczkiem i bobem. Całość zmiksuj. Dopraw do smaku pieprzem i śmietanką.
Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu, zrumień pieczywo na tzw. krutony (grzanki).
Zupę podawaj na ciepło, udekorowaną pozostałym boczkiem i tartym serem. Osobno podaj krutony.
Komentarze (1)