Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepło, jako puree z dodatkiem lekko podsmażonego czosnku. Ciepły bób bardzo dobrze czuje się w towarzystwie serów np. fety, pecorino czy sera koziego i świeżych ziół. Całość skrapiam delikatnie oliwą z oliwek i jeżeli mam ochotę odrobiną soku z cytryny. Przygotujcie pyszny młody bób z cebulką i ziołami. To jedno z dań, bez których nie mogę wyobrazić sobie lata.

Bób z cebulką:
Czas: 45 minut
Porcja dla 3-4 osób

Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- ½ pęczka drobno posiekanej pietruszki
- 2 niewielkie cebule
- łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę Potrawę dopraw Przyprawą Delikat i sokiem z cytryny.

Bób przekładany serem twardym typu Parmezan, serwowany na patyku, w formie szaszłyka, i podany z salsą pomidorową (posiekane pomidory z cebulą, czosnkiem i ziołami) zwróci uwagę naszych gości. A kremowy sos z bobu i sera typu brie doskonale sprawdzi się, jako dodatek do mięsa lub białej ryby. Sałatka z makaronem duże muszle (wielkości ziaren bobu), również ucieszy nie tylko oko, ale i rozkosznie wypełni żołądek.

Bób na ciepło świetnie komponuje się na przykład z wędzonym boczkiem lub kiełbasą. Do bobu z cebulką dodać można chrupki boczek.
Pietruszkę zastąpić można świeżym pachnącym koperkiem lub tymiankiem a zamiast soku z cytryny użyć octu winnego lub jabłkowego. Ostatnio natknąłem się na w sklepie ocet gruszkowy. Ma bardzo delikatny smak, jest nieco słodszy od jabłkowego. Co jeszcze można zrobić z bobem? Na przykład pyszną zupę.

Zupa z zielonego bobu z czosnkowymi grzankami
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 2 Rosoły szlachetne drobiowo-wołowy Knorr
- 250 g bobu, w zimie można użyć mrożonego
- grzanki
- 1 cebula
- 2 kajzerki (mogą być lekko czerstwe)
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej mięty
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania

Przygotuj bulion z rosołu Knorr i 1 l wody. Zagotuj. W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu. Resztę dokładnie zmiksuj.

Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.

Ciekaw jestem czy korzystacie z sezonu na bób. Jeżeli jeszcze nie, to koniecznie kupcie dziś bób i przygotujcie na kolację. To prawdziwy przysmak.