Pączki, oponki, donaty

83 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (83)

Pączki serowe

461

łatwe

100 min.
Pączki najczęściej kojarzą się z karnawałem – doskonale sprawdzą się jednak też na wiele innych o...
Pączki

361

łatwe

90 min.
Sprawdzona receptura na pączki z konfiturą jest sposobem na udany Tłusty Czwartek – i nie tylko...
Oponki z lukrem

316

łatwe

- min.
Oponki z lukrem to smaczne słodkie przekąski, które sprawdzą się nie tylko w okresie karnawału. I...
Cynamonowe churros

162

łatwe

- min.
Churros to hiszpańskie słodycze w kształcie paluszków, robione z ciasta parzonego i smażone na gł...
Donaty bez drożdży

120

łatwe

30 min.
Na takie słodkości jest czas nie tylko w karnawale! I nie musisz koniecznie smażyć ich w głębokim...
Oponki

83

łatwe

15 min.
Smaczne, przyrumienione na złoto i koniecznie posypane cukrem pudrem. Oponki to doskonała alterna...
Serowe oponki

84

łatwe

15 min.
Serowe oponki to bardzo smaczna i oryginalna alternatywa dla klasycznych nadziewanych pączków. Wy...
Pączki pieczone

55

łatwe

60 min.
Kiedyś pieczone z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, dzisiaj stanowią słodką przekąskę bez k...
Pączki

27

łatwe

60 min.
Pączki nieodłącznie łączą się z okresem karnawału, a przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem. Choci...
Pączki

19

łatwe

15 min.
Puszyste, słodkie, z nadzieniem w środku, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy gorzką cze...
Serowe pączki

12

łatwe

15 min.
Karnawał to doskonały czas na własnoręczne przygotowanie słodyczy, zwłaszcza pączków. Jeśli masz...
Słodkie piłeczki

6

łatwe

60 min.
Obwarzanki "odpustowe"

43

łatwe

15 min.
Obwarzanki odpustowe, które niektórzy mylą go z bajglem, a jeszcze inni twierdzą, że to precel...
Oponki Ptysiowe

19

łatwe

30 min.
Oponki serowe

15

łatwe

15 min.
Oponki

14

łatwe

60 min.
OBWARZANKI Z SEREM

6

łatwe

15 min.
TANIE PĄCZKI

3

łatwe

60 min.
Gniazdka z cukierni

6

łatwe

30 min.
Churros

3

średnie

15 min.
Pączki hiszpańskie

2

łatwe

30 min.
Pączki z nadzieniem

4

łatwe

60 min.
Pączki z ziemniaków

4

łatwe

60 min.
Pieczone pączki

1

łatwe

15 min.
Pączki

1

średnie

15 min.
Oponki

(-)

łatwe

30 min.
Pączki

(-)

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki, oponki, donatyPączki, oponki, donaty

Pączki, oponki i donaty – na taką ucztę pozwolić sobie można zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ale ponieważ dzień ten wypada raz do roku, a ochota na pączki przychodzi częściej, dobrze jest opanować sztukę samodzielnego ich przyrządzania. Historia ich początków sięga czasów starożytnego Rzymu i obchodów przesilenia wiosennego. W ówczesnej wersji deser ten posiadał jednak słone nadzienie. Zwyczaj wypełniania pączków na słodko przywędrował do Europy najpewniej z kuchni arabskiej. Swój kulisty kształt pączek zyskał w XVIII wieku, gdy do jego wypieku zaczęto używać drożdży. Uznaje się, iż ten najbardziej idealny jest puszysty, lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę. Najważniejszym celem powinno być jednak, by pączek po prostu świetnie smakował. Nie bez wpływu na to pozostaje rodzaj nadzienia, którego użyjesz. Róża, marmolada, krem budyniowy, czekolada – to tylko niektóre z propozycji. Sam proces wypełniania pączków wcale nie jest trudny. Wystarczy użyć odpowiedniej szprycy, łyżeczki albo po prostu kciuka, którym trzeba najpierw wyżłobić dołek, wypełnić go, a na koniec przykryć warstwą ciasta. Pączek bez nadzienia i z dziurką w środku to tak zwana oponka albo donat. Donaty całkiem słusznie utożsamia się z kuchnią amerykańską. Cieszą się tam taką popularnością, że nawet zyskały własne święto, obchodzone w Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. W rodzimej wersji, pod postacią oponek, zazwyczaj mają smak serowy, gdyż do ciasta dodaje się twaróg. Charakterystyczną dla nich dziurkę w środku uzyskasz, wykrawając koła za pomocą szklanki, a potem jeszcze mniejsze przy użyciu kieliszka. Na koniec zarówno oponki, donaty, jak i pączki należy usmażyć, odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników, polać lukrem, często z domieszką startej skórki z pomarańczy bądź posypać cukrem pudrem. Zasada jest taka, by robić to, gdy pączki będą jeszcze gorące. Po lekkim przestygnięciu są gotowe, żeby się nimi zajadać. I pamiętaj: według zwyczaju ten, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez cały rok.