Pączki, oponki, donaty | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pączki, oponki, donaty

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (7)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

531

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Pączki
ratingratingratingratingrating

435

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Okrągłe, rumiane pączki ze słodkim nadzieniem – jak tu się nie skusić? Właśnie po ten przysmak w...
Donaty bez drożdży
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu j...
Oponki Ptysiowe
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Oponki to tradycyjny deser, kojarzony najczęściej z tłustym czwartkiem. W tym dniu są nieodłączny...
Domowe pączki z marmoladą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Domowe pączki z marmoladą nieodłącznie kojarzą się z ostatkami. Zapominamy wówczas o kaloriach, d...
Pączki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki, oponki, donatyPączki, oponki, donaty

Pączki, oponki i donaty – na taką ucztę pozwolić sobie można zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ale ponieważ dzień ten wypada raz do roku, a ochota na pączki przychodzi częściej, dobrze jest opanować sztukę samodzielnego ich przyrządzania. Historia ich początków sięga czasów starożytnego Rzymu i obchodów przesilenia wiosennego. W ówczesnej wersji deser ten posiadał jednak słone nadzienie. Zwyczaj wypełniania pączków na słodko przywędrował do Europy najpewniej z kuchni arabskiej. Swój kulisty kształt pączek zyskał w XVIII wieku, gdy do jego wypieku zaczęto używać drożdży. Uznaje się, iż ten najbardziej idealny jest puszysty, lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę. Najważniejszym celem powinno być jednak, by pączek po prostu świetnie smakował. Nie bez wpływu na to pozostaje rodzaj nadzienia, którego użyjesz. Róża, marmolada, krem budyniowy, czekolada – to tylko niektóre z propozycji. Sam proces wypełniania pączków wcale nie jest trudny. Wystarczy użyć odpowiedniej szprycy, łyżeczki albo po prostu kciuka, którym trzeba najpierw wyżłobić dołek, wypełnić go, a na koniec przykryć warstwą ciasta. Pączek bez nadzienia i z dziurką w środku to tak zwana oponka albo donat. Donaty całkiem słusznie utożsamia się z kuchnią amerykańską. Cieszą się tam taką popularnością, że nawet zyskały własne święto, obchodzone w Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. W rodzimej wersji, pod postacią oponek, zazwyczaj mają smak serowy, gdyż do ciasta dodaje się twaróg. Charakterystyczną dla nich dziurkę w środku uzyskasz, wykrawając koła za pomocą szklanki, a potem jeszcze mniejsze przy użyciu kieliszka. Na koniec zarówno oponki, donaty, jak i pączki należy usmażyć, odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników, polać lukrem, często z domieszką startej skórki z pomarańczy bądź posypać cukrem pudrem. Zasada jest taka, by robić to, gdy pączki będą jeszcze gorące. Po lekkim przestygnięciu są gotowe, żeby się nimi zajadać. I pamiętaj: według zwyczaju ten, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez cały rok.