Przepisy na Pączki, oponki, donaty

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (21)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

527

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Pączki
ratingratingratingratingrating

435

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Okrągłe, rumiane pączki ze słodkim nadzieniem – jak tu się nie skusić? Właśnie po ten przysmak w...
Oponki z lukrem
ratingratingratingratingrating

371

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Oponki z lukrem to smaczne słodkie przekąski, które sprawdzą się nie tylko w okresie karnawału. I...
Donaty bez drożdży
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu j...
Oponki Ptysiowe
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Oponki to tradycyjny deser, kojarzony najczęściej z tłustym czwartkiem. W tym dniu są nieodłączny...
Domowe pączki z marmoladą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Domowe pączki z marmoladą nieodłącznie kojarzą się z ostatkami. Zapominamy wówczas o kaloriach, d...
Obwarzanki "odpustowe"
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Obwarzanki odpustowe, które niektórzy mylą go z bajglem, a jeszcze inni twierdzą, że to precel...
Oponki serowe
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
OBWARZANKI Z SEREM
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
TANIE PĄCZKI
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pączki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Oponki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pączki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pączuszki z morelami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pączki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oponki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pączki twarożkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pączki z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pączki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki, oponki, donatyPączki, oponki, donaty

Pączki, oponki i donaty – na taką ucztę pozwolić sobie można zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ale ponieważ dzień ten wypada raz do roku, a ochota na pączki przychodzi częściej, dobrze jest opanować sztukę samodzielnego ich przyrządzania. Historia ich początków sięga czasów starożytnego Rzymu i obchodów przesilenia wiosennego. W ówczesnej wersji deser ten posiadał jednak słone nadzienie. Zwyczaj wypełniania pączków na słodko przywędrował do Europy najpewniej z kuchni arabskiej. Swój kulisty kształt pączek zyskał w XVIII wieku, gdy do jego wypieku zaczęto używać drożdży. Uznaje się, iż ten najbardziej idealny jest puszysty, lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę. Najważniejszym celem powinno być jednak, by pączek po prostu świetnie smakował. Nie bez wpływu na to pozostaje rodzaj nadzienia, którego użyjesz. Róża, marmolada, krem budyniowy, czekolada – to tylko niektóre z propozycji. Sam proces wypełniania pączków wcale nie jest trudny. Wystarczy użyć odpowiedniej szprycy, łyżeczki albo po prostu kciuka, którym trzeba najpierw wyżłobić dołek, wypełnić go, a na koniec przykryć warstwą ciasta. Pączek bez nadzienia i z dziurką w środku to tak zwana oponka albo donat. Donaty całkiem słusznie utożsamia się z kuchnią amerykańską. Cieszą się tam taką popularnością, że nawet zyskały własne święto, obchodzone w Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. W rodzimej wersji, pod postacią oponek, zazwyczaj mają smak serowy, gdyż do ciasta dodaje się twaróg. Charakterystyczną dla nich dziurkę w środku uzyskasz, wykrawając koła za pomocą szklanki, a potem jeszcze mniejsze przy użyciu kieliszka. Na koniec zarówno oponki, donaty, jak i pączki należy usmażyć, odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników, polać lukrem, często z domieszką startej skórki z pomarańczy bądź posypać cukrem pudrem. Zasada jest taka, by robić to, gdy pączki będą jeszcze gorące. Po lekkim przestygnięciu są gotowe, żeby się nimi zajadać. I pamiętaj: według zwyczaju ten, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez cały rok.