Pączki, oponki, donaty | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pączki, oponki, donaty

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (13)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

554

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Pączki
ratingratingratingratingrating

446

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Okrągłe, rumiane pączki ze słodkim nadzieniem – jak tu się nie skusić? Właśnie po ten przysmak w...
Oponki z lukrem
ratingratingratingratingrating

376

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Puszyste oponki z lukrem można zajadać na okrągło! Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku. Wym...
Donaty bez drożdży
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu j...
Oponki Ptysiowe
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Oponki to tradycyjny deser, kojarzony najczęściej z tłustym czwartkiem. W tym dniu są nieodłączny...
Domowe pączki z marmoladą
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Domowe pączki z marmoladą nieodłącznie kojarzą się z ostatkami. Zapominamy wówczas o kaloriach, d...
Hush Puppies
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pączki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pączki z marmoladą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki, oponki, donatyPączki, oponki, donaty

Pączki, oponki i donaty – na taką ucztę pozwolić sobie można zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ale ponieważ dzień ten wypada raz do roku, a ochota na pączki przychodzi częściej, dobrze jest opanować sztukę samodzielnego ich przyrządzania. Historia ich początków sięga czasów starożytnego Rzymu i obchodów przesilenia wiosennego. W ówczesnej wersji deser ten posiadał jednak słone nadzienie. Zwyczaj wypełniania pączków na słodko przywędrował do Europy najpewniej z kuchni arabskiej. Swój kulisty kształt pączek zyskał w XVIII wieku, gdy do jego wypieku zaczęto używać drożdży. Uznaje się, iż ten najbardziej idealny jest puszysty, lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę. Najważniejszym celem powinno być jednak, by pączek po prostu świetnie smakował. Nie bez wpływu na to pozostaje rodzaj nadzienia, którego użyjesz. Róża, marmolada, krem budyniowy, czekolada – to tylko niektóre z propozycji. Sam proces wypełniania pączków wcale nie jest trudny. Wystarczy użyć odpowiedniej szprycy, łyżeczki albo po prostu kciuka, którym trzeba najpierw wyżłobić dołek, wypełnić go, a na koniec przykryć warstwą ciasta. Pączek bez nadzienia i z dziurką w środku to tak zwana oponka albo donat. Donaty całkiem słusznie utożsamia się z kuchnią amerykańską. Cieszą się tam taką popularnością, że nawet zyskały własne święto, obchodzone w Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. W rodzimej wersji, pod postacią oponek, zazwyczaj mają smak serowy, gdyż do ciasta dodaje się twaróg. Charakterystyczną dla nich dziurkę w środku uzyskasz, wykrawając koła za pomocą szklanki, a potem jeszcze mniejsze przy użyciu kieliszka. Na koniec zarówno oponki, donaty, jak i pączki należy usmażyć, odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników, polać lukrem, często z domieszką startej skórki z pomarańczy bądź posypać cukrem pudrem. Zasada jest taka, by robić to, gdy pączki będą jeszcze gorące. Po lekkim przestygnięciu są gotowe, żeby się nimi zajadać. I pamiętaj: według zwyczaju ten, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez cały rok.