Przepisy na Pączki, oponki, donaty

83 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (83)

Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

485

difficulty

łatwe

100 min.
Pączki najczęściej kojarzą się z karnawałem – doskonale sprawdzą się jednak też na wiele innych o...
Pączki
ratingratingratingratingrating

376

difficulty

łatwe

90 min.
Sprawdzona receptura na pączki z konfiturą jest sposobem na udany Tłusty Czwartek – i nie tylko...
Oponki z lukrem
ratingratingratingratingrating

345

difficulty

łatwe

- min.
Oponki z lukrem to smaczne słodkie przekąski, które sprawdzą się nie tylko w okresie karnawału. I...
Cynamonowe churros
ratingratingratingratingrating

173

difficulty

łatwe

- min.
Churros to hiszpańskie słodycze w kształcie paluszków, robione z ciasta parzonego i smażone na gł...
Donaty bez drożdży
ratingratingratingratingrating

124

difficulty

łatwe

30 min.
Na takie słodkości jest czas nie tylko w karnawale! I nie musisz koniecznie smażyć ich w głębokim...
Oponki
ratingratingratingratingrating

86

difficulty

łatwe

15 min.
Smaczne, przyrumienione na złoto i koniecznie posypane cukrem pudrem. Oponki to doskonała alterna...
Serowe oponki
ratingratingratingratingrating

101

difficulty

łatwe

15 min.
Serowe oponki to bardzo smaczna i oryginalna alternatywa dla klasycznych nadziewanych pączków. Wy...
Pączki pieczone
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

łatwe

60 min.
Kiedyś pieczone z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, dzisiaj stanowią słodką przekąskę bez k...
Pączki
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

60 min.
Pączki nieodłącznie łączą się z okresem karnawału, a przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem. Choci...
Pączki
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

15 min.
Puszyste, słodkie, z nadzieniem w środku, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy gorzką cze...
Serowe pączki
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

15 min.
Karnawał to doskonały czas na własnoręczne przygotowanie słodyczy, zwłaszcza pączków. Jeśli masz...
Słodkie piłeczki
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

60 min.
Obwarzanki "odpustowe"
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

15 min.
Obwarzanki odpustowe, które niektórzy mylą go z bajglem, a jeszcze inni twierdzą, że to precel...
Oponki Ptysiowe
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

30 min.
Oponki serowe
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

15 min.
Oponki
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

60 min.
OBWARZANKI Z SEREM
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

15 min.
TANIE PĄCZKI
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

60 min.
Gniazdka z cukierni
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Churros
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

średnie

15 min.
Pączki hiszpańskie
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

30 min.
Pączki z nadzieniem
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

60 min.
Pączki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

60 min.
Pieczone pączki
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Pączki
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

15 min.
Oponki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Pączki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki, oponki, donatyPączki, oponki, donaty

Pączki, oponki i donaty – na taką ucztę pozwolić sobie można zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ale ponieważ dzień ten wypada raz do roku, a ochota na pączki przychodzi częściej, dobrze jest opanować sztukę samodzielnego ich przyrządzania. Historia ich początków sięga czasów starożytnego Rzymu i obchodów przesilenia wiosennego. W ówczesnej wersji deser ten posiadał jednak słone nadzienie. Zwyczaj wypełniania pączków na słodko przywędrował do Europy najpewniej z kuchni arabskiej. Swój kulisty kształt pączek zyskał w XVIII wieku, gdy do jego wypieku zaczęto używać drożdży. Uznaje się, iż ten najbardziej idealny jest puszysty, lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę. Najważniejszym celem powinno być jednak, by pączek po prostu świetnie smakował. Nie bez wpływu na to pozostaje rodzaj nadzienia, którego użyjesz. Róża, marmolada, krem budyniowy, czekolada – to tylko niektóre z propozycji. Sam proces wypełniania pączków wcale nie jest trudny. Wystarczy użyć odpowiedniej szprycy, łyżeczki albo po prostu kciuka, którym trzeba najpierw wyżłobić dołek, wypełnić go, a na koniec przykryć warstwą ciasta. Pączek bez nadzienia i z dziurką w środku to tak zwana oponka albo donat. Donaty całkiem słusznie utożsamia się z kuchnią amerykańską. Cieszą się tam taką popularnością, że nawet zyskały własne święto, obchodzone w Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. W rodzimej wersji, pod postacią oponek, zazwyczaj mają smak serowy, gdyż do ciasta dodaje się twaróg. Charakterystyczną dla nich dziurkę w środku uzyskasz, wykrawając koła za pomocą szklanki, a potem jeszcze mniejsze przy użyciu kieliszka. Na koniec zarówno oponki, donaty, jak i pączki należy usmażyć, odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników, polać lukrem, często z domieszką startej skórki z pomarańczy bądź posypać cukrem pudrem. Zasada jest taka, by robić to, gdy pączki będą jeszcze gorące. Po lekkim przestygnięciu są gotowe, żeby się nimi zajadać. I pamiętaj: według zwyczaju ten, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez cały rok.