Pączki z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pączki z ziemniaków

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

5

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

0.5 szklanki

500 gramów

3 sztuki

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Krok 2

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Krok 3

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    Moja babcia takie robiła. Są bardzo dobre, trochę inne od tradycyjnych ale wcale nie gorsze.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej