Pączki z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pączki z ziemniaków

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

5

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

0.5 szklanki

500 gramów

3 sztuki

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Krok 2

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Krok 3

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    Moja babcia takie robiła. Są bardzo dobre, trochę inne od tradycyjnych ale wcale nie gorsze.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej