Wilgotne ciasto z jabłkami i cynamonem: szybkie | Przepisy.pl pixel

Ciasto z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

177

1209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1695 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4074 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

220 mililitrów

270 gramów

350 gramów

35 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

220 gramów

1 sztuka

50 gramów

do posypania:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Jajka z cukrem trzcinowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Powoli wlewamy olej cały czas ubijając oraz łyżkę miodu.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy płatki owsiane oraz rodzynki i ponownie mieszamy. Masa ma być gładka i jednolita.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna

    Katarzyna , 01.02.2023

    Zrobiony. Wyszedł puszysty mokry I mięciutki. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi łakoci. Co prawda do zrobienia deseru wykorzystasz dobrze znane i popularne składniki, lecz gotowy wypiek różni się od klasycznej szarlotki. Czas na słodkie urozmaicenie tradycyjnych słodkości!

Dla kogo?

Uważasz, że puszyste ciasta z owocowymi dodatkami nie mają sobie równych? Jesteśmy podobnego zdania, dlatego możemy się założyć, że ten przepis będziesz powtarzać bardzo często.

Na jaką okazję?

Ciasto z jabłkami, cynamonem oraz płatkami owsianymi jest dobre na wszystko! I pasuje do różnych okoliczności. Podasz je jako deser po świątecznym obiedzie oraz jako weekendowy podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Znany od tysięcy lat cynamon jest przyprawą wytwarzaną z wysuszonej kory cynamonowca – drzewa wywodzącego się z południowo-wschodniej Azji.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak ciasta z jabłkiem i cynamonem otrzymasz poprzez dodanie kardamonu (wystarczy pół łyżeczki).