Ciasto z jabłkami i cynamonem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

145

1104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1519 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3375 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki

500 gramów

1 sztuka

150 gramów

6 sztuk

2 łyżeczki

2 opakowania

1000 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z mąki, Kasi, cukru i żółtek zagnieść ciasto dodając proszek do pieczenia i podzielić na 2 równe części.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Ciasto nakłuć widelcem, posypać cynamonem.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec około godziny. Posypać cynamonem lub cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Można podawać z lodami waniliowymi.

28

Opinie o przepisie

  • Monika Kudyba

    Monika Kudyba , 03.05.2017

    to naprawdę dla jednej osoby? Może zjeść. ...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 23.03.2017

    Na Google też wybieram ciasta oraz mięsa przygotowuje z przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Parafiańczyk

    Anna Parafiańczyk , 24.09.2016

    2 Kasie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za , 25.08.2016

    Bianka, pieczemy 60 minut :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za , 25.08.2016

    Danusiu, 60 minut :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pasiek

    Jadwiga Pasiek , 12.08.2016

    Ja zrobiła na cukrze trzcinowym a zamiast cynamonu dodałam troszeczkę imbiru w proszku I wyszło nie słodkie aromatyczne jeżeli ktoś nie lubi tych składników po prostu nic nie dawać tylko jabłka posypać cukrem i wanilią

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.08.2016

    W naszym przepisie proponujemy użyć 1 szklanki cukru zwykłego oraz 1 szklanki cukru pudru :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek JUcha

    Marek JUcha , 11.08.2016

    Naprawdę dobre to ???,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pasiek

    Jadwiga Pasiek , 11.08.2016

    Właśnie je dzisiaj zrobiłam bardzo łatwe szybkie ciasto i dobre bo nie jest słodkie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filut Jan

    Filut Jan , 11.08.2016

    Tęsknię za takim !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fryszer

    Monika Fryszer , 11.08.2016

    wygląda pysznie, ale najlepsze ale najlepsza szarlotka Caramelito Częstochowa...polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szczepan Kowalski

    Szczepan Kowalski , 11.08.2016

    Niestety dla mnie niejadalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Gołębiowski

    Jerzy Gołębiowski , 11.08.2016

    ja juz sie wpraszam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Wala

    Renata Wala , 11.08.2016

    Pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefacka

    Alina Józefacka , 11.08.2016

    Nie lubię jabłka z cynamonem. Tak już mam no trudno...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ratajczyk

    Małgorzata Ratajczyk , 11.08.2016

    Boczkami sie nie martwię będę biegać za Kuba on na rowerku a ja pieszo maraton mam zapewniony i dieta cud nawet mi to słodkie nic nie zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ratajczyk

    Małgorzata Ratajczyk , 11.08.2016

    Ale kusicie chyba upieką ale poczekam aż mój Kubus przyleci będziemy pichcić nawet mu kupiłam fartuszek i czapkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka , 11.08.2016

    przepisy.pl Przepis na bezę zawiera błąd?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka , 11.08.2016

    Zainteresowała mnie receptura na bezę i coś mi tu nie pasuje.Na 8 białek 1 szklanka cukru (rozumiem drobny do wypieków) i 1 szklanka cukier puder? Czy nie chodzi o cukier waniliowy? ale też nie ta ilość:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tyl

    Helena Tyl , 11.08.2016

    dzięki tylko ....nie lubię bezow mam przepis i białko dodaje się do jablek i nie rozpadają się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nikodem

    Mirosław Nikodem , 11.08.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.08.2016

    Proponujemy wykorzystać je do przygotowania bezy :) Tu przepis: https://www.przepisy.pl/przepis/beza-12048. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Malinga

    Grzegorz Malinga , 11.08.2016

    A co z efektem ubocznym w postaci boczków? :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tyl

    Helena Tyl , 11.08.2016

    a co zrobić z białkami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Urantowka

    Weronika Urantowka , 11.08.2016

    A wy znowu kusicie smakolykami. Ladnie to tak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skibińska

    Barbara Skibińska , 02.08.2016

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bianka Ab

    Bianka Ab , 12.06.2016

    ile piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska , 22.11.2015

    proste szybkie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto z jabłkami i cynamonem

Jeśli chcesz upiec perfekcyjne ciasto z jabłkami, koniecznie zapisz ten przepis. Niezwykle istotny jest wybór odpowiednich owoców – najlepiej sprawdzą się szare renety lub inne lekko kwaskowate i twarde jabłka. Przygotowanie tego wypieku rozpocznij od zagniecenia kruchego ciasta z mąki, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru. Możesz także dosypać odrobinę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, szybko wyrób ciasto, a następnie podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, a powstałym plackiem wyklej dno formy do tarty. Zrób na niej niewielkie otwory za pomocą widelca, aby spód nie podnosił się podczas pieczenia. Obrane i pokrojone na kawałki jabłka obficie posyp cynamonem oraz cukrem waniliowym. Jeśli chcesz, by wypiek był bardziej aromatyczny, dodaj do jabłek także imbir i kardamon. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę. Gotowe oprósz cynamonem lub cukrem pudrem. Możesz je podać na ciepło, razem z gałką lodów waniliowych. Sprawdź, jakie to pyszne.