Ciasto z jabłkami i cynamonem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

145

1067 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1519 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3375 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki

500 gramów

150 gramów

6 sztuk

2 łyżeczki

2 opakowania

1000 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z mąki, Kasi, cukru i żółtek zagnieść ciasto dodając proszek do pieczenia i podzielić na 2 równe części.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Ciasto nakłuć widelcem, posypać cynamonem.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec około godziny. Posypać cynamonem lub cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Można podawać z lodami waniliowymi.

28

Opinie o przepisie

  • Monika Kudyba

    Monika Kudyba

    to naprawdę dla jednej osoby? Może zjeść. ...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Na Google też wybieram ciasta oraz mięsa przygotowuje z przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Parafiańczyk

    Anna Parafiańczyk

    2 Kasie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za

    Bianka, pieczemy 60 minut :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za

    Danusiu, 60 minut :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pasiek

    Jadwiga Pasiek

    Ja zrobiła na cukrze trzcinowym a zamiast cynamonu dodałam troszeczkę imbiru w proszku I wyszło nie słodkie aromatyczne jeżeli ktoś nie lubi tych składników po prostu nic nie dawać tylko jabłka posypać cukrem i wanilią

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    W naszym przepisie proponujemy użyć 1 szklanki cukru zwykłego oraz 1 szklanki cukru pudru :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek JUcha

    Marek JUcha

    Naprawdę dobre to ???,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pasiek

    Jadwiga Pasiek

    Właśnie je dzisiaj zrobiłam bardzo łatwe szybkie ciasto i dobre bo nie jest słodkie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filut Jan

    Filut Jan

    Tęsknię za takim !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fryszer

    Monika Fryszer

    wygląda pysznie, ale najlepsze ale najlepsza szarlotka Caramelito Częstochowa...polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szczepan Kowalski

    Szczepan Kowalski

    Niestety dla mnie niejadalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Gołębiowski

    Jerzy Gołębiowski

    ja juz sie wpraszam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Wala

    Renata Wala

    Pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefacka

    Alina Józefacka

    Nie lubię jabłka z cynamonem. Tak już mam no trudno...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ratajczyk

    Małgorzata Ratajczyk

    Boczkami sie nie martwię będę biegać za Kuba on na rowerku a ja pieszo maraton mam zapewniony i dieta cud nawet mi to słodkie nic nie zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ratajczyk

    Małgorzata Ratajczyk

    Ale kusicie chyba upieką ale poczekam aż mój Kubus przyleci będziemy pichcić nawet mu kupiłam fartuszek i czapkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka

    przepisy.pl Przepis na bezę zawiera błąd?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka

    Zainteresowała mnie receptura na bezę i coś mi tu nie pasuje.Na 8 białek 1 szklanka cukru (rozumiem drobny do wypieków) i 1 szklanka cukier puder? Czy nie chodzi o cukier waniliowy? ale też nie ta ilość:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tyl

    Helena Tyl

    dzięki tylko ....nie lubię bezow mam przepis i białko dodaje się do jablek i nie rozpadają się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nikodem

    Mirosław Nikodem

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Proponujemy wykorzystać je do przygotowania bezy :) Tu przepis: https://www.przepisy.pl/przepis/beza-12048. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Malinga

    Grzegorz Malinga

    A co z efektem ubocznym w postaci boczków? :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tyl

    Helena Tyl

    a co zrobić z białkami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Urantowka

    Weronika Urantowka

    A wy znowu kusicie smakolykami. Ladnie to tak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skibińska

    Barbara Skibińska

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bianka Ab

    Bianka Ab

    ile piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska

    proste szybkie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto z jabłkami i cynamonem

Jeśli chcesz upiec perfekcyjne ciasto z jabłkami, koniecznie zapisz ten przepis. Niezwykle istotny jest wybór odpowiednich owoców – najlepiej sprawdzą się szare renety lub inne lekko kwaskowate i twarde jabłka. Przygotowanie tego wypieku rozpocznij od zagniecenia kruchego ciasta z mąki, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru. Możesz także dosypać odrobinę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, szybko wyrób ciasto, a następnie podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, a powstałym plackiem wyklej dno formy do tarty. Zrób na niej niewielkie otwory za pomocą widelca, aby spód nie podnosił się podczas pieczenia. Obrane i pokrojone na kawałki jabłka obficie posyp cynamonem oraz cukrem waniliowym. Jeśli chcesz, by wypiek był bardziej aromatyczny, dodaj do jabłek także imbir i kardamon. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę. Gotowe oprósz cynamonem lub cukrem pudrem. Możesz je podać na ciepło, razem z gałką lodów waniliowych. Sprawdź, jakie to pyszne.