Wilgotne ciasto z jabłkami i cynamonem: szybkie | Przepisy.pl pixel

Ciasto z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

heart
1219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

220 mililitrów

270 gramów

350 gramów

35 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

220 gramów

1 sztuka

50 gramów

do posypania:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Jajka z cukrem trzcinowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Powoli wlewamy olej cały czas ubijając oraz łyżkę miodu.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy płatki owsiane oraz rodzynki i ponownie mieszamy. Masa ma być gładka i jednolita.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 01.03.2025

    Ciasto przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hav

    Hav , 07.09.2024

    Ciasto przepyszne, wilgotne, proste do wykonania, a cukier posypany na górę cudownie chrupie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 01.02.2023

    Zrobiony. Wyszedł puszysty mokry I mięciutki. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi łakoci. Co prawda do zrobienia deseru wykorzystasz dobrze znane i popularne składniki, lecz gotowy wypiek różni się od klasycznej szarlotki. Czas na słodkie urozmaicenie tradycyjnych słodkości!

Dla kogo?

Uważasz, że puszyste ciasta z owocowymi dodatkami nie mają sobie równych? Jesteśmy podobnego zdania, dlatego możemy się założyć, że ten przepis będziesz powtarzać bardzo często.

Na jaką okazję?

Ciasto z jabłkami, cynamonem oraz płatkami owsianymi jest dobre na wszystko! I pasuje do różnych okoliczności. Podasz je jako deser po świątecznym obiedzie oraz jako weekendowy podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Znany od tysięcy lat cynamon jest przyprawą wytwarzaną z wysuszonej kory cynamonowca – drzewa wywodzącego się z południowo-wschodniej Azji.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak ciasta z jabłkiem i cynamonem otrzymasz poprzez dodanie kardamonu (wystarczy pół łyżeczki).