Szarlotka biszkoptowa - przepis: najlepsza, puszysta | Przepisy.pl pixel

Szarlotka biszkoptowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 sztuki

200 gramów

110 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

nadzienie z jabłek:

7 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misce i miksujemy na puszysty krem. Powoli wlewamy olej nadal ubijając.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 1

Krok 2

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie przesypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 2

Krok 3

Połowę ciasta ( lub ¾) przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez ok 15 minut.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 3

Krok 4

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z połowy cytryny. Umieszczamy w garnku. Dusimy przez kilka minut, aż jabłka nieco odparują. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 4

Krok 5

Na upieczony spód wykładamy jabłka i wyrównujemy.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 5

Krok 6

Na jabłka przelewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ciasto ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 170°C .

Szarlotka biszkoptowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z kokosem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka biszkoptowaSzarlotka biszkoptowa

Jabłkowe nadzienie, o wyrazistym owocowym aromacie, a także delikatny spód biszkoptowy – to krótki opis szarlotki biszkoptowej, którą chcemy wam dziś zaproponować. Przepis na szarlotkę wykorzystacie zawsze. Nie wymaga zbyt wiele czasu, a co więcej – jest bardzo prosty, dlatego też bez trudu poradzą sobie z nim nawet początkujący domowi cukiernicy. Kluczem do sukcesu ciasta na biszkoptowym spodzie są jabłka. Najlepiej sprawdzą się odmiany o lekko kwaskowym smaku i mocnym aromacie, co w zestawieniu z cynamonem stworzy kompozycję wręcz doskonałą. Smacznego!

Dla kogo?

Najlepsza szarlotka biszkoptowa to ciasto dla każdego! Przypadnie do gustu miłośnikom owocowych placków, które można przygotować prosto i szybko.

Na jaką okazję?

Nie ma okazji, na którą biszkoptowa szarlotka się nie sprawdzi. Może być codziennym domowym deserem, jak i plackiem serwowanym podczas wyjątkowych przyjęć, wymagających specjalnej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Polska w 2017 roku znalazła się na 4 miejscu listy krajów – największych producentów jabłek na świecie. Pierwszą pozycję zajęły Chiny, a kolejne – Stany Zjednoczone oraz Turcja.

Dla urozmaicenia:

Do pysznej szarlotki na cieście biszkoptowym możecie podać odrobinę bitej śmietany oraz liść świeżej mięty.