
Składniki
250 gramów
4 sztuki
200 gramów
110 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
nadzienie z jabłek:
7 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misce i miksujemy na puszysty krem. Powoli wlewamy olej nadal ubijając.

Krok 2
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie przesypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Połowę ciasta ( lub ¾) przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez ok 15 minut.

Krok 4
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z połowy cytryny. Umieszczamy w garnku. Dusimy przez kilka minut, aż jabłka nieco odparują. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

Krok 5
Na upieczony spód wykładamy jabłka i wyrównujemy.

Krok 6
Na jabłka przelewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ciasto ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 170°C .

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka biszkoptowa
Jabłkowe nadzienie, o wyrazistym owocowym aromacie, a także delikatny spód biszkoptowy – to krótki opis szarlotki biszkoptowej, którą chcemy wam dziś zaproponować. Przepis na szarlotkę wykorzystacie zawsze. Nie wymaga zbyt wiele czasu, a co więcej – jest bardzo prosty, dlatego też bez trudu poradzą sobie z nim nawet początkujący domowi cukiernicy. Kluczem do sukcesu ciasta na biszkoptowym spodzie są jabłka. Najlepiej sprawdzą się odmiany o lekko kwaskowym smaku i mocnym aromacie, co w zestawieniu z cynamonem stworzy kompozycję wręcz doskonałą. Smacznego!
Dla kogo?
Najlepsza szarlotka biszkoptowa to ciasto dla każdego! Przypadnie do gustu miłośnikom owocowych placków, które można przygotować prosto i szybko.
Na jaką okazję?
Nie ma okazji, na którą biszkoptowa szarlotka się nie sprawdzi. Może być codziennym domowym deserem, jak i plackiem serwowanym podczas wyjątkowych przyjęć, wymagających specjalnej oprawy kulinarnej.
Czy wiesz, że?
Polska w 2017 roku znalazła się na 4 miejscu listy krajów – największych producentów jabłek na świecie. Pierwszą pozycję zajęły Chiny, a kolejne – Stany Zjednoczone oraz Turcja.
Dla urozmaicenia:
Do pysznej szarlotki na cieście biszkoptowym możecie podać odrobinę bitej śmietany oraz liść świeżej mięty.