Szarlotka mojej Babci

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

26 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.5 sztuki

0.5 opakowania

1 szklanka

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

1 kilogram

0.5 szklanki

1 szczypta

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiać mąkę. Dodać Kasię, smalec, cukier, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, aromat rumowy.

Krok 2

Smalec i Kasię pociąć w paseczki. Wszystko razem szybko zagnieść (jeśli wolno...ciasto będzie twarde i będzie się rozpadać). Jeżeli ciasto będzie się "kleiło" do rąk, podsypać na stolnicę troszkę mąki.

Krok 3

Podzielić ciasto na 2 części: 1 część powinna być większa od drugiej. Tą mniejszą zagnieść w kulkę i położyć na 5-10 minut do lodówki.

Krok 4

Pozostałą część ciasta rozwałkować. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę. Nakłuć widelcem w paru miejscach. Pozostawić na 5-10 minut.

Krok 5

W tym czasie można przygotować jabłka: Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tartce, przełożyć do miski. W misce posypać je cynamonem i cukrem. Poczekać aż widoczny będzie "sok". Jabłka wycisnąć i układać na cieście.

Krok 6

Wyjąć mniejszą część ciasta. Rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zanieść blachę z ciastem. Piec 35-40 minut (do zrumienienia).

Krok 7

Posypać cukrem pudrem. Najlepsza jest na drugi dzień podana z mlekiem lub do herbatki. SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Strudel jabłkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka mojej BabciSzarlotka mojej Babci

Szarlotka mojej babci to ciasto, które dosłownie przenosi mnie w czasie do lat dzieciństwa! Przypomnij sobie chwile spędzane w kuchni swojej babci. Czy na samą myśl, czujesz już zapach kruchego ciasta, startych jabłek i cynamonu? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepis na szarlotkę mojej babci. Ta receptura nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnych wypieków. Szarlotka rozgrzeje w nadchodzące chłodne dni, a zapach korzennych przypraw wprawi Cię w dobry nastrój!

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra, aby upiec szarlotkę! O tym smaku nie da się zapomnieć!

Czy wiesz, że?

Kruche ciasto z dodatkiem utartych jabłek w Polsce znane jest bardziej pod nazwą jabłecznika. Sam przepis na szarlotkę pochodzi natomiast z Francji i bez wątpienia dobrze zadomowił się na naszym gruncie. To prawdziwy przysmak!

Dla urozmaicenia:

Sekret pysznej szarlotki tkwi w nadzieniu, które zawsze może smakować nieco inaczej – wszystko zależy od gatunku jabłek. Słodkie odmiany wprowadzają nas w świat pysznych deserów, za to te kwaśne doskonale równoważą smaki.