Szarlotka mojej Babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka mojej Babci

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
341 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

636 osób wydrukowało

Pobierz pdf

498 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

90 gramów

0.5 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

farsz:

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, 1 całe jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrób ciasto.

Szarlotka mojej Babci - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na pól, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki (na ok. 10 min).

Szarlotka mojej Babci - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem wanilinowym i cynamonem.

Szarlotka mojej Babci - Krok 3

Krok 4

Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nałóż jabłka.

Szarlotka mojej Babci - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem pasy o szerokości 2 cm.

Szarlotka mojej Babci - Krok 5

Krok 6

Pasy ciasta ułóż na wierzchu szarlotki w formie szachownicy. Piecz przez 45 min w temperaturze 200 st. C. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Szarlotka mojej Babci - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • malgorzata palkowska

    malgorzata palkowska , 19.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka mojej BabciSzarlotka mojej Babci

O szarlotce można wypowiadać się tylko w samych superlatywach – przyzna to chyba każdy miłośnik tego ciasta. Jeśli dodatkowo przygotowana jest na podstawie tradycyjnego przepisu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie, to nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować tego wyjątkowego deseru. Dziś zapraszamy was na szarlotkę mojej babci, która w pełni odpowiada powyższemu opisowi. Pamiętajcie tylko, aby jabłka, których użyjecie do placka, były soczyste i delikatnie kwaskowe. To klucz do uzyskania wyjątkowego smaku szarlotki. Smacznego!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, której krucha szarlotka na smalcu nie posmakuje. Z pewnością zadowoli każdego miłośnika tradycyjnych, polskich deserów.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku. Szarlotka mojej babci idealnie sprawdzi się na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości, spotkań ze znajomymi czy świąt.

Czy wiesz, że?

Szarlotka jest ciastem, którego korzenie sięgają aż do Francji. Według historyków deser ten przygotował Marie Antoine Carême, określając go jako charlotte russe. Nazwa szarlotka natomiast pochodzi od imienia cesarzowej Rosji – Charlotty.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjna szarlotka babci nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie, aby prezentowała się wyjątkowo, posypcie ją odrobiną cukru pudru.