Szarlotka mojej Babci przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szarlotka mojej Babci

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

127 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

80 gramów

90 gramów

0.5 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

farsz:

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, 1 całe jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrób ciasto.

Szarlotka mojej Babci - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na pól, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki (na ok. 10 min).

Szarlotka mojej Babci - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem wanilinowym i cynamonem.

Szarlotka mojej Babci - Krok 3

Krok 4

Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nałóż jabłka.

Szarlotka mojej Babci - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem pasy o szerokości 2 cm.

Szarlotka mojej Babci - Krok 5

Krok 6

Pasy ciasta ułóż na wierzchu szarlotki w formie szachownicy. Piecz przez 45 min w temperaturze 200 st. C. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Szarlotka mojej Babci - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • malgorzata palkowska

    malgorzata palkowska , 19.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z kruszonką
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka mojej BabciSzarlotka mojej Babci

O szarlotce można wypowiadać się tylko w samych superlatywach – przyzna to chyba każdy miłośnik tego ciasta. Jeśli dodatkowo przygotowana jest na podstawie tradycyjnego przepisu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie, to nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować tego wyjątkowego deseru. Dziś zapraszamy was na szarlotkę mojej babci, która w pełni odpowiada powyższemu opisowi. Pamiętajcie tylko, aby jabłka, których użyjecie do placka, były soczyste i delikatnie kwaskowe. To klucz do uzyskania wyjątkowego smaku szarlotki. Smacznego!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, której krucha szarlotka na smalcu nie posmakuje. Z pewnością zadowoli każdego miłośnika tradycyjnych, polskich deserów.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku. Szarlotka mojej babci idealnie sprawdzi się na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości, spotkań ze znajomymi czy świąt.

Czy wiesz, że?

Szarlotka jest ciastem, którego korzenie sięgają aż do Francji. Według historyków deser ten przygotował Marie Antoine Carême, określając go jako charlotte russe. Nazwa szarlotka natomiast pochodzi od imienia cesarzowej Rosji – Charlotty.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjna szarlotka babci nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie, aby prezentowała się wyjątkowo, posypcie ją odrobiną cukru pudru.