Lekki biszkopt z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

237

654 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1722 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4846 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

0 gramów

0

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem.

Krok 2

Powoli wysypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Do mączno-jajecznej masy dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.

Krok 4

Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 24 cm.

Krok 5

Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój owoce w półplasterki i ułóż na cieście.

Krok 6

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 7

Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

6

Opinie o przepisie

  • Boszka

    Boszka

    Jajko całe czy tylko białko?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin Rafał Szymalski

    Marcin Rafał Szymalski

    ujdzie w tłumie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jan kowalski

    jan kowalski

    takie sobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Niezgoda

    Paulina Niezgoda

    Bardzo łatwe i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Madej

    Natalia Madej

    jest pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekki biszkopt z jabłkamiLekki biszkopt z jabłkami

Jabłka są w Polsce łatwo dostępne przez cały rok – wykorzystaj to, używając ich do deserów i wypieków. Te owoce doskonale nadają się do różnych ciast, nie tylko do szarlotki. Z tego przepisu dowiesz się, jak połączyć jabłka z miękkim, a na dodatek prostym do wykonania biszkoptem. Aby przygotować ciasto, wystarczy za pomocą miksera ubić jajka z drobnym cukrem do wypieków na puszystą, jasną masę. Wmieszaj do niej stopniowo mąkę tortową, koniecznie przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj do masy rozpuszczoną wcześniej, przestudzoną kostkę do pieczenia i przelej całość do tortownicy. Wybierając jabłka do ciasta, zdecyduj się na słodko-kwaśną odmianę stołową, np. cortland lub idared, które podczas pieczenia zachowają swój kształt. Z owoców usuń pestki, pokrój je na cienkie półplasterki i ułóż starannie na wierzchu ciasta. Gotowy biszkopt przestudź i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub cynamonem. Zainspiruj się naszym przepisem i upiecz lekki biszkopt z jabłkami.