Szarlotka z lodami - przepis na szarlotkę na ciepło | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z lodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

203

1569 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

50 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170 stopniach C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Szarlotka z lodami - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Szarlotka z lodami - Krok 2

Krok 3

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

Szarlotka z lodami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Tak w ogóle za przepis ten dziękuję bo niejednego z gości smakiem ujmuje! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 30.06.2021

    TAK. Jabłka obiorę i pokroję, ja w kuchni dumnie stoję! Włożę je do garnka, dam wody i podduszę - ja pyszną szarlotkę dla rodziny wyczarować muszę! Dam cukier i poczekam, aż woda odparuje, niech moje ulubione ciasto króluje! Mus jabłkowy z kaszą manną i cynamonem będę mieszała, same pyszności przygotowywała! Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i margarynę zmiksuje, szarlotka od dzieciństwa mi smakuje. 3/4 ciasta przełożę do formy i 15 minut będę zapiekała, cierpliwie na spód szarlotki czekała. Po tym czasie masę jabłkową i resztę ciasta wyłożę, mnóstwo serca w pracę włożę! Następnie ok. 40 minut szarlotka piekła się będzie, ciekawe czy uznanie mojej rodziny zdobędzie. Szarlotkę z lodami waniliowymi będę podawała i wakacje z niezapomnianymi smakami spędzała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Szarlotka z lodami wzbudzi MAX pozytywne emocje u każdego, gdy dodam do niej nietypowe puree: z daktyli, jogurtu greckiego i cynamonu, koleżanko i kolego. Do przyrządzania dań i deserów kreatywnie podchodzę, radość i zadowolenie rodzinki czy znajomych – to nagroda, którą spotykam na swojej kulinarnej drodze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Gdy nadejdzie jesień i zimowa pora, uwielbiam dodatek cynamonu z KNORR'a!!! Wówczas smakuje najlepiej i otula aromatem, ale można kosztować i wiosną i latem :) To nie żart i nie żadne plotki, że cudownie nadaje się do szarlotki!!! Uwielbiam także z lodami jak z powyższej fotografii, taki deser humor z pewnością poprawi :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z lodamiSzarlotka z lodami

Otulający zapach szarlotki na ciepło, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z nas to powrót do wspomnień z czasów dzieciństwa, kiedy to babcia piekła wyśmienite słodkości w sezonie jesiennym. Receptura, która przywołuje chwile w gronie najbliższych, była inspiracją do naszego przepisu na szarlotkę z lodami. Kruche ciasto, doskonały smak jabłek z nutą cynamonu i słodycz kruszonki subtelnie oprószonej cukrem pudrem idealnie komponują się z gałką lodów waniliowych. Gorąca szarlotka rozpieszcza podniebienie, a lody sprawiają, że deser nabiera wyjątkowego charakteru.

Dla kogo?

Jesteś zwolennikiem deserów na ciepło? W takim razie jabłecznik z lodami zostanie Twoim faworytem! Wbrew pozorom, przygotowanie szarlotki na gorąco z lodami nie jest takie trudne. Nawet amator cukierniczych wypieków sprosta temu zadaniu! Pamiętaj jednak, że wykonanie idealnej kruszonki wymaga precyzji, dlatego dokładnie zapoznaj się z recepturą. Postępuj krok po kroku z naszym przepisem na szarlotkę z lodami, a opanujesz tę sztukę do perfekcji!

Na jaką okazję?

Szarlotka na gorąco z lodami to świetny sposób na apetyczny deser podczas rodzinnego przyjęcia, ale nie tylko. Ciasto może służyć jako słodka przekąska w gronie najbliższych albo deser tylko dla samego siebie. Rozsiądź się wygodnie na kanapie z kubkiem ulubionej herbaty i skosztuj szarlotki na gorąco z lodami. Jabłecznik może okazać się Twoim deserem popisowym, ale równie dobrze sprawdzi się w roli słodkiej chwili wytchnienia.

Czy wiesz, że?

Szarlotka pasuje nie tylko do lodów waniliowych, możesz wykorzystać ulubiony smak. Chcesz, aby deser wyglądał bardziej spektakularnie? Udekoruj porcję bitą śmietaną własnej roboty!

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z lodami na gorąco rozpieszcza delikatną cynamonową nutą. Smak możesz wzbogacić, dodając goździki – efekt będzie rewelacyjny! Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze wariacje na temat szarlotki. Sprawdź nowy przepis na szarlotkę z kokosem, szarlotkę biszkoptową lub makową szarlotkę z lodami!