Składniki
1 opakowanie
kruszonka:
250 gramów
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
jabłka:
30 gramów
50 gramów
150 gramów
400 gramów
25 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis na szarlotkę z lodami zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170°C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.
Krok 2
Teraz przygotuj jabłka do szarlotki na ciepło z lodami. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kaszę mannę oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 3
Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka z lodami
Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z nas to powrót do wspomnień z czasów dzieciństwa, kiedy to babcia piekła wyśmienite słodkości w sezonie jesiennym. Receptura na jabłecznik z lodami, która przywołuje chwile w gronie najbliższych, była inspiracją do naszego przepisu na szarlotkę z lodami. Kruche ciasto, doskonały smak jabłek z nutą cynamonu i słodycz kruszonki subtelnie oprószonej cukrem pudrem idealnie komponują się z gałką lodów waniliowych. Szarlotka na ciepło z lodami rozpieszcza podniebienie, a lody sprawiają, że deser nabiera wyjątkowego charakteru.
Dla kogo?
Jesteś zwolennikiem deserów na ciepło? W takim razie jabłecznik z lodami zostanie Twoim faworytem! Wbrew pozorom, przygotowanie szarlotki na gorąco z lodami nie jest takie trudne. Nawet amator cukierniczych wypieków sprosta temu zadaniu! Pamiętaj jednak, że wykonanie idealnej kruszonki wymaga precyzji, dlatego dokładnie zapoznaj się z recepturą. Postępuj krok po kroku z naszym przepisem na szarlotkę z lodami, a opanujesz tę sztukę do perfekcji!
Na jaką okazję?
Szarlotka na gorąco z lodami to świetny sposób na apetyczny deser podczas rodzinnego przyjęcia, ale nie tylko. Ciasto może służyć jako słodka przekąska w gronie najbliższych albo deser tylko dla samego siebie. Rozsiądź się wygodnie na kanapie z kubkiem ulubionej herbaty i skosztuj szarlotki na gorąco z lodami. Jabłecznik z lodami może okazać się Twoim deserem popisowym, ale równie dobrze sprawdzi się w roli słodkiej chwili wytchnienia.
Czy wiesz, że?
Szarlotka na ciepło pasuje nie tylko do lodów waniliowych, możesz wykorzystać ulubiony smak. Chcesz, aby deser wyglądał bardziej spektakularnie? Udekoruj porcję jabłecznika z lodami bitą śmietaną własnej roboty!
Dla urozmaicenia:
Szarlotka z lodami na gorąco rozpieszcza delikatną cynamonową nutą. Smak możesz wzbogacić, dodając goździki – efekt będzie rewelacyjny! Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze wariacje na temat szarlotki. Sprawdź nowy przepis na szarlotkę z kokosem, szarlotkę biszkoptową lub makową szarlotkę z lodami!