Szarlotka z lodami - przepis na szarlotkę na ciepło | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z lodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

198

1451 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

50 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170 stopniach C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Szarlotka z lodami - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Szarlotka z lodami - Krok 2

Krok 3

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

Szarlotka z lodami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Tak w ogóle za przepis ten dziękuję bo niejednego z gości smakiem ujmuje! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 30.06.2021

    TAK. Jabłka obiorę i pokroję, ja w kuchni dumnie stoję! Włożę je do garnka, dam wody i podduszę - ja pyszną szarlotkę dla rodziny wyczarować muszę! Dam cukier i poczekam, aż woda odparuje, niech moje ulubione ciasto króluje! Mus jabłkowy z kaszą manną i cynamonem będę mieszała, same pyszności przygotowywała! Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i margarynę zmiksuje, szarlotka od dzieciństwa mi smakuje. 3/4 ciasta przełożę do formy i 15 minut będę zapiekała, cierpliwie na spód szarlotki czekała. Po tym czasie masę jabłkową i resztę ciasta wyłożę, mnóstwo serca w pracę włożę! Następnie ok. 40 minut szarlotka piekła się będzie, ciekawe czy uznanie mojej rodziny zdobędzie. Szarlotkę z lodami waniliowymi będę podawała i wakacje z niezapomnianymi smakami spędzała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Szarlotka z lodami wzbudzi MAX pozytywne emocje u każdego, gdy dodam do niej nietypowe puree: z daktyli, jogurtu greckiego i cynamonu, koleżanko i kolego. Do przyrządzania dań i deserów kreatywnie podchodzę, radość i zadowolenie rodzinki czy znajomych – to nagroda, którą spotykam na swojej kulinarnej drodze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Gdy nadejdzie jesień i zimowa pora, uwielbiam dodatek cynamonu z KNORR'a!!! Wówczas smakuje najlepiej i otula aromatem, ale można kosztować i wiosną i latem :) To nie żart i nie żadne plotki, że cudownie nadaje się do szarlotki!!! Uwielbiam także z lodami jak z powyższej fotografii, taki deser humor z pewnością poprawi :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z lodamiSzarlotka z lodami

Przedstawiamy szarlotkę w wersji niesamowicie chrupiącej oraz z dodatkiem lodów. Wyśmienita kruszonka pełni w jej przypadku funkcję nie tylko zwieńczenia wierzchu ciasta, ale również jego spodu. Pomiędzy tymi warstwami znajdziecie jabłkowe nadzienie. Nie za słodkie, nie za kwaśne – idealne!

Dla kogo?

Desery podawane na ciepło należą do Waszych faworytów? Szarlotka z lodami daje duże pole manewru, ponieważ można serwować ją zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Na jaką okazję?

Szarlotka jest nieodzownym punktem jesiennego jadłospisu. Na szczęście jabłka są owocami dostępnymi przez cały rok, więc ze zrobieniem ciasta nie trzeba czekać na koniec lata i opadające z drzew liście.

Czy wiesz, że?

Pierwsza szarlotka była dziełem francuskiego cukiernika i została stworzona dla cara Aleksandra I. Nazwa deseru upamiętnia jednak jego szwagierkę, księżną Charlottę.

Dla urozmaicenia:

Do szarlotki lodowej, oprócz cynamonu, warto dodać goździki.