Szarlotka z lodami - przepis na szarlotkę na ciepło | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z lodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

195

1347 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

50 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170 stopniach C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Szarlotka z lodami - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Szarlotka z lodami - Krok 2

Krok 3

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

Szarlotka z lodami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z lodamiSzarlotka z lodami

Przedstawiamy szarlotkę w wersji niesamowicie chrupiącej oraz z dodatkiem lodów. Wyśmienita kruszonka pełni w jej przypadku funkcję nie tylko zwieńczenia wierzchu ciasta, ale również jego spodu. Pomiędzy tymi warstwami znajdziecie jabłkowe nadzienie. Nie za słodkie, nie za kwaśne – idealne!

Dla kogo?

Desery podawane na ciepło należą do Waszych faworytów? Szarlotka z lodami daje duże pole manewru, ponieważ można serwować ją zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Na jaką okazję?

Szarlotka jest nieodzownym punktem jesiennego jadłospisu. Na szczęście jabłka są owocami dostępnymi przez cały rok, więc ze zrobieniem ciasta nie trzeba czekać na koniec lata i opadające z drzew liście.

Czy wiesz, że?

Pierwsza szarlotka była dziełem francuskiego cukiernika i została stworzona dla cara Aleksandra I. Nazwa deseru upamiętnia jednak jego szwagierkę, księżną Charlottę.

Dla urozmaicenia:

Do szarlotki lodowej, oprócz cynamonu, warto dodać goździki.