Szarlotka z lodami

- Krok 1Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i włóż do garnka.
- Krok 2Podlej ½ szklanki wody, przykryj i duś, aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Krok 3Dodaj cukier i mieszaj do momentu, gdy woda odparuje.
- Krok 4Przestudzony mus jabłkowy wymieszaj z surową kaszą i cynamonem.
- Krok 5Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i posiekaną Kasię.
- Krok 6Wszystko mieszaj mieszadłami miksera aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
- Krok 7¾ ciasta przesyp do prostokątnej formy o wymiarach 30 x 35 cm i delikatnie ugnieć palcami.
- Krok 8Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową i posyp równomiernie resztą ciasta.
- Krok 9Wstaw ponownie do nagrzanego pieca i piecz około 40 minut w 180 st. C.
- Krok 10Gorącą szarlotkę pokrój na porcje i podawaj z lodami

Pachnąca cynamonem szarlotka z lodami to doskonały deser na każdą porę roku. Tym, co wyróżnia ciasto z poniższego przepisu od innych jest z pewnością sposób przyrządzenia jabłkowego musu. Oprócz kwaskowatych jabłek antonówek i cukru dodaje się do niego także surową kaszę mannę, która zapewnia jabłkowej masie odpowiednią konsystencję. Do musu wsyp również sporą szczyptę cynamonu, aby nadać szarlotce charakterystyczny, delikatnie korzenny zapach. Kruche ciasto przygotuj ze standardowych składników: mąki pszennej, kostki do pieczenia, żółtek oraz drobnego cukru do wypieków. Mąkę przesiej z proszkiem i połącz ją z pozostałymi produktami za pomocą miksera. Niewielką część powstałego ciasta odłóż na kruszonkę, a resztę przełóż do prostokątnej blaszki i palcami równomiernie wyklej dno. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku, a następnie rozsmaruj na nim mus jabłkowy i przykryj warstwą kruszonki. Gotową szarlotkę podawaj na ciepło z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Miłego pieczenia.