Składniki
1 opakowanie
kruszonka:
250 gramów
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
jabłka:
30 gramów
50 gramów
150 gramów
400 gramów
25 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170 stopniach C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.
Krok 2
Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 3
Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka z lodami
Przedstawiamy szarlotkę w wersji niesamowicie chrupiącej oraz z dodatkiem lodów. Wyśmienita kruszonka pełni w jej przypadku funkcję nie tylko zwieńczenia wierzchu ciasta, ale również jego spodu. Pomiędzy tymi warstwami znajdziecie jabłkowe nadzienie. Nie za słodkie, nie za kwaśne – idealne!
Dla kogo?
Desery podawane na ciepło należą do Waszych faworytów? Szarlotka z lodami daje duże pole manewru, ponieważ można serwować ją zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Na jaką okazję?
Szarlotka jest nieodzownym punktem jesiennego jadłospisu. Na szczęście jabłka są owocami dostępnymi przez cały rok, więc ze zrobieniem ciasta nie trzeba czekać na koniec lata i opadające z drzew liście.
Czy wiesz, że?
Pierwsza szarlotka była dziełem francuskiego cukiernika i została stworzona dla cara Aleksandra I. Nazwa deseru upamiętnia jednak jego szwagierkę, księżną Charlottę.
Dla urozmaicenia:
Do szarlotki lodowej, oprócz cynamonu, warto dodać goździki.