Szarlotka na ciepło z lodami – przepis | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z lodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

210

1647 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

50 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na szarlotkę z lodami zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170°C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Szarlotka z lodami - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj jabłka do szarlotki na ciepło z lodami. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kaszę mannę oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Szarlotka z lodami - Krok 2

Krok 3

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

Szarlotka z lodami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Tak w ogóle za przepis ten dziękuję bo niejednego z gości smakiem ujmuje! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 30.06.2021

    TAK. Jabłka obiorę i pokroję, ja w kuchni dumnie stoję! Włożę je do garnka, dam wody i podduszę - ja pyszną szarlotkę dla rodziny wyczarować muszę! Dam cukier i poczekam, aż woda odparuje, niech moje ulubione ciasto króluje! Mus jabłkowy z kaszą manną i cynamonem będę mieszała, same pyszności przygotowywała! Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i margarynę zmiksuje, szarlotka od dzieciństwa mi smakuje. 3/4 ciasta przełożę do formy i 15 minut będę zapiekała, cierpliwie na spód szarlotki czekała. Po tym czasie masę jabłkową i resztę ciasta wyłożę, mnóstwo serca w pracę włożę! Następnie ok. 40 minut szarlotka piekła się będzie, ciekawe czy uznanie mojej rodziny zdobędzie. Szarlotkę z lodami waniliowymi będę podawała i wakacje z niezapomnianymi smakami spędzała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Szarlotka z lodami wzbudzi MAX pozytywne emocje u każdego, gdy dodam do niej nietypowe puree: z daktyli, jogurtu greckiego i cynamonu, koleżanko i kolego. Do przyrządzania dań i deserów kreatywnie podchodzę, radość i zadowolenie rodzinki czy znajomych – to nagroda, którą spotykam na swojej kulinarnej drodze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Gdy nadejdzie jesień i zimowa pora, uwielbiam dodatek cynamonu z KNORR'a!!! Wówczas smakuje najlepiej i otula aromatem, ale można kosztować i wiosną i latem :) To nie żart i nie żadne plotki, że cudownie nadaje się do szarlotki!!! Uwielbiam także z lodami jak z powyższej fotografii, taki deser humor z pewnością poprawi :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z lodamiSzarlotka z lodami

Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z nas to powrót do wspomnień z czasów dzieciństwa, kiedy to babcia piekła wyśmienite słodkości w sezonie jesiennym. Receptura na jabłecznik z lodami, która przywołuje chwile w gronie najbliższych, była inspiracją do naszego przepisu na szarlotkę z lodami. Kruche ciasto, doskonały smak jabłek z nutą cynamonu i słodycz kruszonki subtelnie oprószonej cukrem pudrem idealnie komponują się z gałką lodów waniliowych. Szarlotka na ciepło z lodami rozpieszcza podniebienie, a lody sprawiają, że deser nabiera wyjątkowego charakteru.

Dla kogo?

Jesteś zwolennikiem deserów na ciepło? W takim razie jabłecznik z lodami zostanie Twoim faworytem! Wbrew pozorom, przygotowanie szarlotki na gorąco z lodami nie jest takie trudne. Nawet amator cukierniczych wypieków sprosta temu zadaniu! Pamiętaj jednak, że wykonanie idealnej kruszonki wymaga precyzji, dlatego dokładnie zapoznaj się z recepturą. Postępuj krok po kroku z naszym przepisem na szarlotkę z lodami, a opanujesz tę sztukę do perfekcji!

Na jaką okazję?

Szarlotka na gorąco z lodami to świetny sposób na apetyczny deser podczas rodzinnego przyjęcia, ale nie tylko. Ciasto może służyć jako słodka przekąska w gronie najbliższych albo deser tylko dla samego siebie. Rozsiądź się wygodnie na kanapie z kubkiem ulubionej herbaty i skosztuj szarlotki na gorąco z lodami. Jabłecznik z lodami może okazać się Twoim deserem popisowym, ale równie dobrze sprawdzi się w roli słodkiej chwili wytchnienia.

Czy wiesz, że?

Szarlotka na ciepło pasuje nie tylko do lodów waniliowych, możesz wykorzystać ulubiony smak. Chcesz, aby deser wyglądał bardziej spektakularnie? Udekoruj porcję jabłecznika z lodami bitą śmietaną własnej roboty!

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z lodami na gorąco rozpieszcza delikatną cynamonową nutą. Smak możesz wzbogacić, dodając goździki – efekt będzie rewelacyjny! Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze wariacje na temat szarlotki. Sprawdź nowy przepis na szarlotkę z kokosem, szarlotkę biszkoptową lub makową szarlotkę z lodami!