Szarlotka z lodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

192

1198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3.5 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

2 łyżeczki

dekoracja:

1 opakowanie

mus jabłkowy:

1.5 kilograma

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i włóż do garnka.

Krok 2

Podlej ½ szklanki wody, przykryj i duś, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Krok 3

Dodaj cukier i mieszaj do momentu, gdy woda odparuje.

Krok 4

Przestudzony mus jabłkowy wymieszaj z surową kaszą i cynamonem.

Krok 5

Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i posiekaną Kasię.

Krok 6

Wszystko mieszaj mieszadłami miksera aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

Krok 7

¾ ciasta przesyp do prostokątnej formy o wymiarach 30 x 35 cm i delikatnie ugnieć palcami.

Krok 8

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową i posyp równomiernie resztą ciasta.

Krok 9

Wstaw ponownie do nagrzanego pieca i piecz około 40 minut w 180 st. C.

Krok 10

Gorącą szarlotkę pokrój na porcje i podawaj z lodami

16

Opinie o przepisie

  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik

    Ja dodatkowo z białek które zostały ubiłam pianę i dodałam wiórek kokosowych. Taką masę wylałam na jabłka i dopiero starałam resztę ciasta. Piekłam wszystko na raz. Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Cisak

    Kamila Cisak

    Niesamowite i proste :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena  Mędrek

    Marzena Mędrek

    Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, a jednocześnie smaczne (ujmuje nieco cukru)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Lęcki

    Arkadiusz Lęcki

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Koenig

    Wioletta Koenig

    Łatwe i szybkie do przyrządzenia a przy tym bardzo smaczne. Polecam, uda się każdemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Koenig

    Wioletta Koenig

    Łatwe i szybkie do przyrządzenia a przy tym bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabrysia Dąbrowska

    Gabrysia Dąbrowska

    Wyszła bardzo dobra, i polecam. Z lodami jeszcze lepsza. Pycha, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasiamankus@wp.pl  Wrzosek

    kasiamankus@wp.pl Wrzosek

    Pacha rodzinka uwielbia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Anecia

    Anetta Anecia

    pyszna i prosta polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Nalepka

    Genowefa Nalepka

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Kkk

    Artur Kkk

    Dodałem szklankę cyrku do jadłem i moim zdaniem wyszło w cholere słodkie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Drobig

    Agnieszka Drobig

    REWELACJA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grzegorczyk

    Magdalena Grzegorczyk

    takie ciasto zawsze zje się ze smakiem w tygodniu i od święta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nikola Filipowska

    Nikola Filipowska

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Waltrowska

    Iza Waltrowska

    super przepis bo szybki i prosty, a do tego bardzo smaczny i nie może się nie udać ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Sobczyk

    Zofia Sobczyk

    polecam każdemu bo super szarlotka:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z lodamiSzarlotka z lodami

Pachnąca cynamonem szarlotka z lodami to doskonały deser na każdą porę roku. Tym, co wyróżnia ciasto z poniższego przepisu od innych jest z pewnością sposób przyrządzenia jabłkowego musu. Oprócz kwaskowatych jabłek antonówek i cukru dodaje się do niego także surową kaszę mannę, która zapewnia jabłkowej masie odpowiednią konsystencję. Do musu wsyp również sporą szczyptę cynamonu, aby nadać szarlotce charakterystyczny, delikatnie korzenny zapach. Kruche ciasto przygotuj ze standardowych składników: mąki pszennej, kostki do pieczenia, żółtek oraz drobnego cukru do wypieków. Mąkę przesiej z proszkiem i połącz ją z pozostałymi produktami za pomocą miksera. Niewielką część powstałego ciasta odłóż na kruszonkę, a resztę przełóż do prostokątnej blaszki i palcami równomiernie wyklej dno. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku, a następnie rozsmaruj na nim mus jabłkowy i przykryj warstwą kruszonki. Gotową szarlotkę podawaj na ciepło z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Miłego pieczenia.