Krucha tarta z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

143

550 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3098 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

karmel:

200 gramów

80 gramów

50 mililitrów

6 sztuk

ciasto kruche:

250 gramów

150 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy karmel - cukier z wodą gotujemy na złoty kolor i wylewamy na dno formy od tarty. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krucha tarta z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda i układamy gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia kroimy na drobną kostkę i kładziemy na wierzch jabłek. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 160 °C.

Krucha tarta z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Podczas pieczenia zagniatamy składniki na ciasto kruche i odstawiamy je do lodówki.

Krucha tarta z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Po 20 minutach pieczenia wyjmujemy formę z piekarnika. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na krążek o średnicy ok. 2 centymetrów większy niż forma tarty. Przykrywamy nim lekko wystudzone jabłka, podwijając boki do środka formy. Nakłuwamy z wierzchu widelcem. Ponownie zapiekamy ciasto przez ok. 15-20 minut w temp. 180 °C.

Krucha tarta z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Póki upieczone ciasto jest gorące, sprawdzamy nożem czy boki tarty nie przywarły do formy. Przykrywamy wierzch tarty talerzem o większej średnicy niż średnica formy i płynnym ruchem rąk odwracamy ciasto do góry nogami tak, aby wypiek znalazł się na talerzu. Zimne jabłka mogą przywrzeć do formy.

Krucha tarta z jabłkami - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Jabłka można oprószyć cynamonem.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Sylwia

    Sylwia Sylwia , 29.12.2018

    Pracochłonne..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ulman

    Krzysztof Ulman , 05.03.2018

    Bardzo fajne ciacho. Zrobiłem, wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska , 03.03.2018

    przepraszam ciasto rozwalkujemy na grubość 2 cm a nie jak jest w przepisie średnica 2 cm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jankowski

    Jerzy Jankowski , 29.01.2018

    Jutro wypróbuję dam linka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krucha tarta z jabłkamiKrucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami wzorowana jest na klasycznym przepisie na tartę Tatin, francuskim wypieku, którego cechą charakterystyczną jest pieczenie go „do góry nogami” (czyli wyłożenie formy jabłkami, a dopiero później ciastem). Ta wariacja łączy kwaskowate owoce ze słodkim karmelem – to kompozycja, która daje wyborny efekt. Zacznij od przygotowania warstwy jabłkowej. Na formę do tarty wylej karmel, a kiedy przestygnie, ułóż na nim plasterki owoców i zapiecz. Czekając, aż jabłka będą gotowe, zacznij przyrządzać kruche ciasto. Dobrze schłodzone składniki zagnieć dość szybko i schowaj do lodówki, a po upływie określonego w przepisie czasu rozwałkuj i przykryj nim wyjęte z piekarnika (i lekko ostudzone) jabłka. Nakłuj je widelcem – ten drobny trik często stosowany podczas pieczenia kruchych ciast, sprawia, że się nie wybrzuszają. Włóż do piekarnika. Wyjmij z formy jeszcze ciepłe, ponieważ schłodzone jabłka i zastygnięty karmel mogą do niej przywierać. Kruchą tartę z jabłkami podasz na wiele sposobów, np. z lodami albo cynamonem. Podziel się z nami swoją propozycją zaserwowania tego apetycznego wypieku.