Krucha tarta z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krucha tarta z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

556 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1893 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

10 gramów

nadzienie:

1 kilogram

1 sztuka

0.25 szklanki

10 gramów

2 łyżeczki

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj masło nożem i zagnieć ręcznie wszystkie składniki na spód. Zagnieć kulę z ciasta, zawiń ją w plastik i schowaj do lodówki na około godzinę.

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w cząstki. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki. W garnku o szerokim dnie podgrzej sok z cytryny z cukrem, zamieszaj do rozpuszczenia i gotuj bez mieszania aż powstaną bąbelki. Wrzuć jabłka i smaż 2-3 minuty głównie ruszając patelnią. Wsyp cukier wanilinowy, cynamon i orzechy, wymieszaj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty aby odparować część soku.

Krok 3

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia na cienki placek. Przełóż do formy na jednym papierze i ugnieć do jej dna i boków. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście połóż drugi papier do pieczenia i rozsyp groch. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.

Krok 4

Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij wierzchni papier do pieczenia, odsyp groch i wstaw pustą tartę do piekarnika na kolejne 5 minut.

Krok 5

Wyjmij ciasto z piekarnika, posyp dno bułką tartą, następnie wyłóż jabłka. Piecz całość około 40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta można użyć mąki pszennej, żytniej lub mieszanej w dowolnych proporcjach. Na wierzch oprócz jabłek można użyć gruszek lub śliwek oraz dodać rodzynki. Gotowe ciasto można posypać dodatkowo pokruszonymi orzechami albo podawać z lodami śmietankowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krucha tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej