
Składniki
300 gramów
150 gramów
60 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, cukier puder, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na kruche ciasto.

Krok 2
Ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich kule. Do jednej z nich dosypujemy kakao i mieszamy. Odstawiamy wszystkie kule na 30 min do zamrażalnika.

Krok 3
W międzyczasie wiśnie rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru soku. Podsmażamy na małym ogniu, aby woda w większości wyparowała.

Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno „skubiemy” kawałki jednej części ciasta z zamrażalnika. Na ciasto przelewamy wiśnie. Następnie „skubiemy” kakaową kulę ciasta.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Wykładamy ją na ciasto.

Krok 6
Na wierzch „ skubiemy” trzecią kulę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C na ok 40 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skubaniec z wiśniami
Jak smakuje skubaniec z wiśniami? Jest pyszny! Słodycz przełamują orzeźwiające i lekko kwaskowe owoce, które idealnie komponują się z kruchym ciastem. Jak sama nazwa wskazuje, poszczególne warstwy placka wystarczy skubać i rozsypywać w formie. Dzięki temu unikacie mozolnego wałkowania. Co więcej – placek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z przepisem na skubaniec z wiśniami poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym cukiernictwem.
Dla kogo?
Skubaniec lub nazywany inaczej kruszaniec z wiśniami to propozycja dla każdego, kto lubi proste desery, o orzeźwiającym owocowym smaku.
Na jaką okazję?
Na każdą – bez wyjątku! Ciasto skubaniec to idealna propozycja na codzienną porcję słodkości, na przekąskę w trakcie intensywnego dnia oraz na przyjęcie, wymagające oryginalnej kulinarnej oprawy.
Czy wiesz, że?
W Japonii spotkacie ponad 100 gatunków drzew wiśniowych. Nazwa kraj kwitnącej wiśni, jak mówi się często o Japonii, wzięła się z niezliczonych ilości kwiatów wiśni, które zaczynają kwitnąć na początku kwietnia. Mieszkańcy całego kraju podziwiają to zjawisko, organizując pikniki pod kolorowymi drzewami.
Dla urozmaicenia:
Do przepisu na skubaniec z wiśniami doskonale pasuje cukier puder, którym posypcie ciasto.