Skubaniec z wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Skubaniec z wiśniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

948 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

60 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, cukier puder, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na kruche ciasto.

Skubaniec z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich kule. Do jednej z nich dosypujemy kakao i mieszamy. Odstawiamy wszystkie kule na 30 min do zamrażalnika.

Skubaniec z wiśniami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie wiśnie rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru soku. Podsmażamy na małym ogniu, aby woda w większości wyparowała.

Skubaniec z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno „skubiemy” kawałki jednej części ciasta z zamrażalnika. Na ciasto przelewamy wiśnie. Następnie „skubiemy” kakaową kulę ciasta.

Skubaniec z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Wykładamy ją na ciasto.

Skubaniec z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Na wierzch „ skubiemy” trzecią kulę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C na ok 40 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Skubaniec z wiśniami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skubaniec z wiśniamiSkubaniec z wiśniami

Jak smakuje skubaniec z wiśniami? Jest pyszny! Słodycz przełamują orzeźwiające i lekko kwaskowe owoce, które idealnie komponują się z kruchym ciastem. Jak sama nazwa wskazuje, poszczególne warstwy placka wystarczy skubać i rozsypywać w formie. Dzięki temu unikacie mozolnego wałkowania. Co więcej – placek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z przepisem na skubaniec z wiśniami poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym cukiernictwem.

Dla kogo?

Skubaniec lub nazywany inaczej kruszaniec z wiśniami to propozycja dla każdego, kto lubi proste desery, o orzeźwiającym owocowym smaku.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Ciasto skubaniec to idealna propozycja na codzienną porcję słodkości, na przekąskę w trakcie intensywnego dnia oraz na przyjęcie, wymagające oryginalnej kulinarnej oprawy.

Czy wiesz, że?

W Japonii spotkacie ponad 100 gatunków drzew wiśniowych. Nazwa kraj kwitnącej wiśni, jak mówi się często o Japonii, wzięła się z niezliczonych ilości kwiatów wiśni, które zaczynają kwitnąć na początku kwietnia. Mieszkańcy całego kraju podziwiają to zjawisko, organizując pikniki pod kolorowymi drzewami.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na skubaniec z wiśniami doskonale pasuje cukier puder, którym posypcie ciasto.