Ciasto na Dzień Kobiet – szybkie: przepis z masłem | Przepisy.pl pixel

Ciasto Dzień Kobiet

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

356 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

668 osób wydrukowało

Pobierz pdf

763 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

200 gramów

250 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.5 łyżki

2 łyżki

polewa:

100 gramów

25 gramów

oraz:

2 opakowania

350 gramów

1 opakowanie

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostaw jasną. Przełóż masy do trzech tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odstaw blaty do wystudzenia.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 3

Krok 4

Galaretkę przygotuj z połowy porcji wody (500 mililitrów). Wystudź.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 4

Krok 5

Gdy galaretka zacznie się powoli ścinać, dodaj wiśnie i przełóż całość na pierwszy, jasny blat. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 5

Krok 6

Galaretkę agrestową przygotuj z połowy porcji wody (250 mililitrów). Wystudź. Śmietankę 30% ubij, a następnie wlewaj stopniowo galaretkę. Na warstwę wiśniową połóż blat z dodatkiem maku, a następnie przełóż masę agrestową. Wstaw do stężenia do lodówki. Na koniec połóż blat z dodatkiem kakao, a całość udekoruj polewą czekoladową (czekoladą deserową roztopioną razem z masłem nad kąpielą wodną). Schłodź w lodówce.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto Dzień KobietCiasto Dzień Kobiet

Ciasto Dzień Kobiet to propozycja nie tylko na to wyjątkowe święto! Doskonale sprawdzi się podczas każdej okazji, zachwycając pysznym owocowym smakiem. Spróbujcie, a przekonacie się, że placek ten na stałe wpisze się w wasze domowe menu deserowe. W przepisie na ciasto Dzień Kobiet główną rolę odgrywają wiśnie oraz galaretki – wiśniowa i agrestowa, które doskonale bilansują słodycz ciasta i orzeźwiający aromat owoców. Swoje ulubione smaki odnajdą także miłośnicy czekolady i kakao, których w cieście Dzień Kobiet nie zabraknie!

Dla kogo?

Ciasto przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią oryginalne desery, o wyrazistej owocowej nucie.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje – na Dzień Kobiet, ale nie tylko! Ciasto idealnie sprawdzi się także jako świąteczny czy weekendowy deser.

Czy wiesz, że?

Galaretka, swą żelową konsystencję, zawdzięcza dodatkowi żelatyny, pektyny lub agaru.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić wiśniowy smak ciasta na Dzień Kobiet, do dekoracji użyj świeżych owoców lub odrobiny frużeliny wiśniowej.