
Składniki
ciasto:
300 gramów
200 gramów
250 gramów
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 łyżki
2 łyżki
polewa:
100 gramów
25 gramów
oraz:
2 opakowania
350 gramów
1 opakowanie
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.

Krok 3
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostaw jasną. Przełóż masy do trzech tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odstaw blaty do wystudzenia.

Krok 4
Galaretkę przygotuj z połowy porcji wody (500 mililitrów). Wystudź.

Krok 5
Gdy galaretka zacznie się powoli ścinać, dodaj wiśnie i przełóż całość na pierwszy, jasny blat. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 6
Galaretkę agrestową przygotuj z połowy porcji wody (250 mililitrów). Wystudź. Śmietankę 30% ubij, a następnie wlewaj stopniowo galaretkę. Na warstwę wiśniową połóż blat z dodatkiem maku, a następnie przełóż masę agrestową. Wstaw do stężenia do lodówki. Na koniec połóż blat z dodatkiem kakao, a całość udekoruj polewą czekoladową (czekoladą deserową roztopioną razem z masłem nad kąpielą wodną). Schłodź w lodówce.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Dzień Kobiet
Ciasto Dzień Kobiet to propozycja nie tylko na to wyjątkowe święto! Doskonale sprawdzi się podczas każdej okazji, zachwycając pysznym owocowym smakiem. Spróbujcie, a przekonacie się, że placek ten na stałe wpisze się w wasze domowe menu deserowe. W przepisie na ciasto Dzień Kobiet główną rolę odgrywają wiśnie oraz galaretki – wiśniowa i agrestowa, które doskonale bilansują słodycz ciasta i orzeźwiający aromat owoców. Swoje ulubione smaki odnajdą także miłośnicy czekolady i kakao, których w cieście Dzień Kobiet nie zabraknie!
Dla kogo?
Ciasto przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią oryginalne desery, o wyrazistej owocowej nucie.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje – na Dzień Kobiet, ale nie tylko! Ciasto idealnie sprawdzi się także jako świąteczny czy weekendowy deser.
Czy wiesz, że?
Galaretka, swą żelową konsystencję, zawdzięcza dodatkowi żelatyny, pektyny lub agaru.
Dla urozmaicenia:
Aby podkreślić wiśniowy smak ciasta na Dzień Kobiet, do dekoracji użyj świeżych owoców lub odrobiny frużeliny wiśniowej.