
Składniki
ciasto:
300 gramów
200 gramów
250 gramów
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 łyżki
2 łyżki
polewa:
100 gramów
25 gramów
oraz:
2 opakowania
350 gramów
1 opakowanie
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.

Krok 3
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostaw jasną. Przełóż masy do trzech tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odstaw blaty do wystudzenia.

Krok 4
Galaretkę przygotuj z połowy porcji wody (500 mililitrów). Wystudź.

Krok 5
Gdy galaretka zacznie się powoli ścinać, dodaj wiśnie i przełóż całość na pierwszy, jasny blat. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 6
Galaretkę agrestową przygotuj z połowy porcji wody (250 mililitrów). Wystudź. Śmietankę 30% ubij, a następnie wlewaj stopniowo galaretkę. Na warstwę wiśniową połóż blat z dodatkiem maku, a następnie przełóż masę agrestową. Wstaw do stężenia do lodówki. Na koniec połóż blat z dodatkiem kakao, a całość udekoruj polewą czekoladową (czekoladą deserową roztopioną razem z masłem nad kąpielą wodną). Schłodź w lodówce.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Dzień Kobiet
Ciasto Dzień Kobiet to propozycja nie tylko na to wyjątkowe święto! Doskonale sprawdzi się podczas każdej okazji, zachwycając pysznym owocowym smakiem. Spróbujcie, a przekonacie się, że placek ten na stałe wpisze się w wasze domowe menu deserowe. W przepisie na ciasto Dzień Kobiet główną rolę odgrywają wiśnie oraz galaretki – wiśniowa i agrestowa, które doskonale bilansują słodycz ciasta i orzeźwiający aromat owoców. Swoje ulubione smaki odnajdą także miłośnicy czekolady i kakao, których w cieście Dzień Kobiet nie zabraknie!
Dla kogo?
Ciasto przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią oryginalne desery, o wyrazistej owocowej nucie.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje – na Dzień Kobiet, ale nie tylko! Ciasto idealnie sprawdzi się także jako świąteczny czy weekendowy deser.
Czy wiesz, że?
Galaretka, swą żelową konsystencję, zawdzięcza dodatkowi żelatyny, pektyny lub agaru.
Dla urozmaicenia:
Aby podkreślić wiśniowy smak ciasta na Dzień Kobiet, do dekoracji użyj świeżych owoców lub odrobiny frużeliny wiśniowej.