Ciasto na Dzień Kobiet – szybkie: przepis z masłem | Przepisy.pl pixel

Ciasto Dzień Kobiet

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
366 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

677 osób wydrukowało

Pobierz pdf

842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

200 gramów

250 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.5 łyżki

2 łyżki

polewa:

100 gramów

25 gramów

oraz:

2 opakowania

350 gramów

1 opakowanie

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostaw jasną. Przełóż masy do trzech tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odstaw blaty do wystudzenia.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 3

Krok 4

Galaretkę przygotuj z połowy porcji wody (500 mililitrów). Wystudź.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 4

Krok 5

Gdy galaretka zacznie się powoli ścinać, dodaj wiśnie i przełóż całość na pierwszy, jasny blat. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 5

Krok 6

Galaretkę agrestową przygotuj z połowy porcji wody (250 mililitrów). Wystudź. Śmietankę 30% ubij, a następnie wlewaj stopniowo galaretkę. Na warstwę wiśniową połóż blat z dodatkiem maku, a następnie przełóż masę agrestową. Wstaw do stężenia do lodówki. Na koniec połóż blat z dodatkiem kakao, a całość udekoruj polewą czekoladową (czekoladą deserową roztopioną razem z masłem nad kąpielą wodną). Schłodź w lodówce.

Ciasto Dzień Kobiet - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Dzień Kobiet - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto Dzień KobietCiasto Dzień Kobiet

Ciasto Dzień Kobiet to propozycja nie tylko na to wyjątkowe święto! Doskonale sprawdzi się podczas każdej okazji, zachwycając pysznym owocowym smakiem. Spróbujcie, a przekonacie się, że placek ten na stałe wpisze się w wasze domowe menu deserowe. W przepisie na ciasto Dzień Kobiet główną rolę odgrywają wiśnie oraz galaretki – wiśniowa i agrestowa, które doskonale bilansują słodycz ciasta i orzeźwiający aromat owoców. Swoje ulubione smaki odnajdą także miłośnicy czekolady i kakao, których w cieście Dzień Kobiet nie zabraknie!

Dla kogo?

Ciasto przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią oryginalne desery, o wyrazistej owocowej nucie.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje – na Dzień Kobiet, ale nie tylko! Ciasto idealnie sprawdzi się także jako świąteczny czy weekendowy deser.

Czy wiesz, że?

Galaretka, swą żelową konsystencję, zawdzięcza dodatkowi żelatyny, pektyny lub agaru.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić wiśniowy smak ciasta na Dzień Kobiet, do dekoracji użyj świeżych owoców lub odrobiny frużeliny wiśniowej.