Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
NOWY PRZEPIS
średnie
12972 osoby zapisały

Składniki
6 sztuk
250 gramów
170 gramów
320 gramów
1 opakowanie
2 łyżeczki
500 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2
W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj żółtka i cukier wanilinowy, ciągle ucierając. Do utartej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Powstałą masę połącz delikatnie z pianą z białek.

Krok 4
Ciasto rozdziel w miskach na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Każde wymieszaj.

Krok 5
Do formy wysmarowanej masłem z pergaminem, nakładaj na przemian po jednej łyżce ciasta, tak aby powstała swoista szachownica. Następnie rozsmaruj dużą łyżką z wierzchu aby powstały fale.

Krok 6
Na ciasto wyłóż wiśnie i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C. przez 45 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
Oto deser, który mocno działa na wyobraźnię. Dwukolorowy, z charakterystycznymi falami jest ciastem niezwykle efektownym, a jednocześnie bardzo przystępnym – nawet dla początkujących kucharzy. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić do walca… w kuchni!
Dla kogo?
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest idealny dla wszystkich, którzy nie do końca wierzą w swój talent kulinarny. Praktyka czyni mistrza, a atrakcyjny i smakowity wypiek pozwoli nabrać pewności siebie.
Na jaką okazję?
Postarajcie się o jak największą publikę – ciasto Fale Dunaju wygląda na tyle zachęcająco, że aż żal nie pokazać go światu! Huczne przyjęcie urodzinowe albo imieninowe? Brakiem pomysłu na deser nie musicie się już martwić.
Czy wiesz, że?
Jeśli idea zero waste jest Wam bliska, do Fal Dunaju możecie wykorzystać wiśnie z kompotu.
Dla urozmaicenia:
Wybierając owocowe dodatki do placka, kierujcie się sezonowością produktów. Świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, porzeczki.