Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
NOWY PRZEPIS
średnie
12877 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
250 gramów
170 gramów
320 gramów
1 opakowanie
2 łyżeczki
500 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2
W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj żółtka i cukier wanilinowy, ciągle ucierając. Do utartej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Powstałą masę połącz delikatnie z pianą z białek.

Krok 4
Ciasto rozdziel w miskach na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Każde wymieszaj.

Krok 5
Do formy wysmarowanej masłem z pergaminem, nakładaj na przemian po jednej łyżce ciasta, tak aby powstała swoista szachownica. Następnie rozsmaruj dużą łyżką z wierzchu aby powstały fale.

Krok 6
Na ciasto wyłóż wiśnie i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C. przez 45 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
Oto deser, który mocno działa na wyobraźnię. Dwukolorowy, z charakterystycznymi falami jest ciastem niezwykle efektownym, a jednocześnie bardzo przystępnym – nawet dla początkujących kucharzy. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić do walca… w kuchni!
Dla kogo?
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest idealny dla wszystkich, którzy nie do końca wierzą w swój talent kulinarny. Praktyka czyni mistrza, a atrakcyjny i smakowity wypiek pozwoli nabrać pewności siebie.
Na jaką okazję?
Postarajcie się o jak największą publikę – ciasto Fale Dunaju wygląda na tyle zachęcająco, że aż żal nie pokazać go światu! Huczne przyjęcie urodzinowe albo imieninowe? Brakiem pomysłu na deser nie musicie się już martwić.
Czy wiesz, że?
Jeśli idea zero waste jest Wam bliska, do Fal Dunaju możecie wykorzystać wiśnie z kompotu.
Dla urozmaicenia:
Wybierając owocowe dodatki do placka, kierujcie się sezonowością produktów. Świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, porzeczki.