Fale Dunaju z wiśniami - ciasto: sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

522

2488 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

250 gramów

170 gramów

320 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

500 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę i odstaw w chłodne miejsce.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 1

Krok 2

W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj żółtka i cukier wanilinowy, ciągle ucierając. Do utartej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Powstałą masę połącz delikatnie z pianą z białek.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozdziel w miskach na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Każde wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Do formy wysmarowanej masłem z pergaminem, nakładaj na przemian po jednej łyżce ciasta, tak aby powstała swoista szachownica. Następnie rozsmaruj dużą łyżką z wierzchu aby powstały fale.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Na ciasto wyłóż wiśnie i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C. przez 45 min.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 6
113

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Ciacho mojego dzieciństwa, babcia robiła identyczne. Wasze fale są przepiękne. Na masełku to dopiero musi być sztos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 25.01.2023

    jakiej wielkości blacha?????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub Latacz

    Jakub Latacz , 05.12.2019

    Super mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Szczech

    Zofia Szczech , 12.11.2018

    smaczne mniam polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Marczyk

    Małgorzata Marczyk , 26.06.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rybacka

    Barbara Rybacka , 22.05.2018

    Jeszcze nie robiłam pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania kortas

    ania kortas , 29.10.2017

    na jaką blaszkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Balon

    Bozena Balon , 05.12.2016

    Mam pytanie czy nie lepiej dodać ubitą pianę z białek do ciasta na koniec i delikatnie wymieszać ? Zawsze robię ciasta taką metodą. Trochę się boję zacząć od ubijania białek. Może czas zmienić swoje przyzwyczajenia ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jodkowska

    Magdalena Jodkowska , 30.07.2016

    30gram kakao to za duzo.. nastepnym razem zrobie z polowy ..i bede piec dluzej bo 30 min to za malo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kilian

    Piotr Kilian , 20.07.2016

    super smaczne ciacho! :) Szkoda, że nie można tu wstawić zdjęcia, bo to moje bardzo ładnie wyglądało również :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Malinowski

    Juliusz Malinowski , 13.07.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Domoradzka

    Lucyna Domoradzka , 12.07.2016

    smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kondera

    Monika Kondera , 12.07.2016

    robiłam przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mróz Sotel

    Krystyna Mróz Sotel , 11.07.2016

    Super polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Broda

    Urszula Broda , 11.07.2016

    bardzo dobre, upieczone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Bors

    Tadeusz Bors , 11.07.2016

    super ciasto piekłem i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Neuman

    Danuta Neuman , 09.07.2016

    wygląda pysznie zrobię jutro do kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopiec

    Małgorzata Kopiec , 18.06.2016

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Modra

    Halina Modra , 13.06.2016

    Czy moga byc wisnie ze syropu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Różycka

    Urszula Różycka , 11.06.2016

    Też pieke i uwielbiam. Ale u nas fale Dunaju są z jabłkami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska , 11.06.2016

    Też pychotka robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Skorodyńska

    Bożena Skorodyńska , 10.06.2016

    bardzo smaczny wypróbowany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Sroczynski

    Leszek Sroczynski , 10.06.2016

    Ja wcinam pleśniaka z czarną porzeczką domowego wypieku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska , 10.06.2016

    Pychotka sama piekę i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tylec

    Agnieszka Tylec , 07.06.2016

    Nawet mi wychodziło.. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Klon

    Żaneta Klon , 07.06.2016

    Spoko zrobię tylko ten lipiec tak koło 15 jak wrócę....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Miler

    Karolina Miler , 06.06.2016

    Żaneta Klon to jest "ożrato Hanka" kultowe ciasto obecne na każdych urodzinach.... tak, że ten lipiec blisko ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ustupska-Mikulska

    Lilianna Ustupska-Mikulska , 06.06.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto Fale Dunaju z wiśniamiCiasto Fale Dunaju z wiśniami

Oto deser, który mocno działa na wyobraźnię. Dwukolorowy, z charakterystycznymi falami jest ciastem niezwykle efektownym, a jednocześnie bardzo przystępnym – nawet dla początkujących kucharzy. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić do walca… w kuchni!

Dla kogo?

Przepis na ciasto Fale Dunaju jest idealny dla wszystkich, którzy nie do końca wierzą w swój talent kulinarny. Praktyka czyni mistrza, a atrakcyjny i smakowity wypiek pozwoli nabrać pewności siebie.

Na jaką okazję?

Postarajcie się o jak największą publikę – ciasto Fale Dunaju wygląda na tyle zachęcająco, że aż żal nie pokazać go światu! Huczne przyjęcie urodzinowe albo imieninowe? Brakiem pomysłu na deser nie musicie się już martwić.

Czy wiesz, że?

Jeśli idea zero waste jest Wam bliska, do Fal Dunaju możecie wykorzystać wiśnie z kompotu.

Dla urozmaicenia:

Wybierając owocowe dodatki do placka, kierujcie się sezonowością produktów. Świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, porzeczki.