Ciasto Fale Dunaju z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

488

2292 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9037 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

150 gramów

180 mililitrów

1 łyżeczka

300 gramów

150 gramów

1 szczypta

3 łyżeczki

30 gramów

200 gramów

krem:

0.5 litra

100 gramów

1 łyżeczka

30 gramów

40 gramów

250 gramów

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu ułóż równomiernie wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź mąki (30 gram pszennej i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą czekoladą, przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - Krok 6
110

Opinie o przepisie

  • Jakub Latacz

    Jakub Latacz, 05.12.2019

    Super mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Szczech

    Zofia Szczech, 12.11.2018

    smaczne mniam polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Marczyk

    Małgorzata Marczyk, 26.06.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rybacka

    Barbara Rybacka, 22.05.2018

    Jeszcze nie robiłam pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania kortas

    ania kortas, 29.10.2017

    na jaką blaszkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Balon

    Bozena Balon, 05.12.2016

    Mam pytanie czy nie lepiej dodać ubitą pianę z białek do ciasta na koniec i delikatnie wymieszać ? Zawsze robię ciasta taką metodą. Trochę się boję zacząć od ubijania białek. Może czas zmienić swoje przyzwyczajenia ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jodkowska

    Magdalena Jodkowska, 30.07.2016

    30gram kakao to za duzo.. nastepnym razem zrobie z polowy ..i bede piec dluzej bo 30 min to za malo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kilian

    Piotr Kilian, 20.07.2016

    super smaczne ciacho! :) Szkoda, że nie można tu wstawić zdjęcia, bo to moje bardzo ładnie wyglądało również :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Malinowski

    Juliusz Malinowski, 13.07.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Domoradzka

    Lucyna Domoradzka, 12.07.2016

    smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kondera

    Monika Kondera, 12.07.2016

    robiłam przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mróz Sotel

    Krystyna Mróz Sotel, 11.07.2016

    Super polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Broda

    Urszula Broda, 11.07.2016

    bardzo dobre, upieczone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 11.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Bors

    Tadeusz Bors, 11.07.2016

    super ciasto piekłem i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Neuman

    Danuta Neuman, 09.07.2016

    wygląda pysznie zrobię jutro do kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopiec

    Małgorzata Kopiec, 18.06.2016

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Modra

    Halina Modra, 13.06.2016

    Czy moga byc wisnie ze syropu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Różycka

    Urszula Różycka, 11.06.2016

    Też pieke i uwielbiam. Ale u nas fale Dunaju są z jabłkami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska, 11.06.2016

    Też pychotka robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Skorodyńska

    Bożena Skorodyńska, 10.06.2016

    bardzo smaczny wypróbowany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Sroczynski

    Leszek Sroczynski, 10.06.2016

    Ja wcinam pleśniaka z czarną porzeczką domowego wypieku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska, 10.06.2016

    Pychotka sama piekę i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tylec

    Agnieszka Tylec, 07.06.2016

    Nawet mi wychodziło.. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Klon

    Żaneta Klon, 07.06.2016

    Spoko zrobię tylko ten lipiec tak koło 15 jak wrócę....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Miler

    Karolina Miler, 06.06.2016

    Żaneta Klon to jest "ożrato Hanka" kultowe ciasto obecne na każdych urodzinach.... tak, że ten lipiec blisko ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ustupska-Mikulska

    Lilianna Ustupska-Mikulska, 06.06.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Sochanska

    Marta Sochanska, 06.06.2016

    NAJLEPSZE ,PYSZNE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Hajduk

    Maria Hajduk, 06.06.2016

    Przepis stary jak świat!!!...ale stare najlepsze...to już klasyka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rybicka

    Ewa Rybicka, 06.06.2016

    Mniam, niam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Fale Dunaju z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto Fale Dunaju z wiśniamiCiasto Fale Dunaju z wiśniami

Ciasto fale Dunaju z wiśniami prezentuje się doskonale. Z pewnością przyciągnie uwagę, jeśli przygotujesz je na specjalną okazję. Będzie także doskonałą propozycją na deser do codziennej kawy lub herbaty. Sekret jego wyglądu tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta. Przyrządź je na bazie mąki pszennej. Aby wyszło puszyste, wcześniej ubij na sztywną pianę białka, a następnie dodawaj do nich stopniowo kolejne składniki. Masę na ciasto podziel na dwie części – jedna z nich będzie stanowiła jasny spód. Do drugiej dodaj kakao, tworząc ciemny wariant placka – podkreśl jego smak miodem. Na wierzchu warstwowo ułożonej masy rozmieść w dowolnej kompozycji wiśnie. W sezonie sięgnij po świeże owoce, wydrylowane z pestek. Zimną skorzystaj z mrożonek lub pikli, które dokładnie należy odsączyć z zalewy. Doskonałym ukoronowaniem całości będzie aksamitny krem. Zrób go na podstawie budyniu połączonego z kostką do pieczenia. Ciasto fale Dunaju udekoruj wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Sprawdź ten przepis na pyszny wypiek.