
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
6 plastrów
0.25 sztuki
0.5 pęczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz ostrożnie ze skorupek, przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Te natomiast rozetrzyj widelcem na miazgę. Chili posiekaj w drobną kosteczkę.

Krok 2
Chorizo pokrój w cienkie paseczki i usmaż ma rozgrzanej patelni na chrupko. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3
Awokado przekrój na dwie połówki używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę owocu, przekręć lekko i wyjmij ją. Miąższ wydrąż stołową łyżką i pokrój w drobną kostkę.

Krok 4
Majonez przełóż do miseczki, wymieszaj z roztartymi żółtkami, sokiem z limonki, chilli, awokado i pokrojoną drobno kolendrą (kilka listków pozostaw do dekoracji).

Krok 5
Gotowy farsz nałóż do połówek wydrążonych jajek. Wierzch jajek posyp paseczkami chrupiącego chorizo i udekoruj pozostałymi listkami kolendry. Najlepiej podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Takie jajka możesz przygotować również z wędzonym łososiem, zastępując nim wędlinę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka faszerowane awokado
Szukasz inspiracji na jajka faszerowane? Porzuć klasyczny majonez i spróbuj ich wersji z dodatkiem awokado. Ten owoc bardzo dobrze nadawać się będzie do przygotowania nadzienia, którym wypełnisz ugotowane jajka. Szybkie, proste i wyjątkowo smaczne! Przekonaj się o tym, próbując naszej receptury na jajka faszerowane chorizo.
Dla kogo?
Nie ma osoby, która oparłaby się naszej recepturze. Jajka faszerowane awokado i chorizo wniosą powiew świeżości do menu i zaskoczą nowym połączeniem smaków. Spróbujesz? Niech jajka faszerowane awokado zagoszczą na Twoim stole przy najbliższej okazji.
Na jaką okazję?
Jajka faszerowane awokado serwuj nie tylko od święta. To dobry sposób na urozmaicenie codziennych kolacji. Serwuj je do pieczywa, sałatek i wędlin. Przed podaniem udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą i cienkimi paskami kiełbasy chorizo. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić jajka faszerowane awokado.
Czy wiesz, że?
Żeby danie zyskało na wyrazistości, awokado połącz z pikantną paprykową kiełbasą, np. chorizo. Z powodzeniem zastąpisz ją także ostrym salami albo szynką. Do masy dodaj też ugotowane żółtko z jajka, a nada ono jej gęstszej konsystencji. Dopraw farsz ostrymi papryczkami i sokiem z cytryny, posyp kolendrą i dokładnie wymieszaj.
Dla urozmaicenia:
Możesz modyfikować recepturę na jaja faszerowane awokado w dowolny sposób! Jako dodatek do farszu nadawać się będą także inne warzywa i przyprawy. Dodaj np. odrobinę suszonej wędzonej papryki, kolorowego pieprzu albo cebuli szalotki. Powodzenia! Przepis na jajka faszerowane z awokado już na Ciebie czeka.