Jajka faszerowane awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

268

1422 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

6 plastrów

0.25 sztuki

0.5 pęczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz ostrożnie ze skorupek, przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Te natomiast rozetrzyj widelcem na miazgę. Chili posiekaj w drobną kosteczkę.

Jajka faszerowane awokado - Krok 1

Krok 2

Chorizo pokrój w cienkie paseczki i usmaż ma rozgrzanej patelni na chrupko. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jajka faszerowane awokado - Krok 2

Krok 3

Awokado przekrój na dwie połówki używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę owocu, przekręć lekko i wyjmij ją. Miąższ wydrąż stołową łyżką i pokrój w drobną kostkę.

Jajka faszerowane awokado - Krok 3

Krok 4

Majonez przełóż do miseczki, wymieszaj z roztartymi żółtkami, sokiem z limonki, chilli, awokado i pokrojoną drobno kolendrą (kilka listków pozostaw do dekoracji).

Jajka faszerowane awokado - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż do połówek wydrążonych jajek. Wierzch jajek posyp paseczkami chrupiącego chorizo i udekoruj pozostałymi listkami kolendry. Najlepiej podawaj schłodzone.

Jajka faszerowane awokado - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie jajka możesz przygotować również z wędzonym łososiem, zastępując nim wędlinę.

5

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 11.09.2020

    test

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 16.06.2017

    tak bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 13.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Zakrzewska

    Kamila Zakrzewska , 11.10.2016

    pycha! Proszę robić jak w przepisie. Wszyscy się zajadali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Klimiuk

    Mirosław Klimiuk , 16.09.2016

    pychota,nie robiłam jeszcze w takiej wersji!, wykorzystam ten przepis.dzięki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane awokadoJajka faszerowane awokado

Szukasz inspiracji na jajka faszerowane? Spróbuj ich wersji z dodatkiem awokado. Ten owoc bardzo dobrze nadawać się będzie to przygotowania nadzienia. Dzięki swojej delikatności, daje wiele możliwości tworzenia ciekawych połączeń smakowych. Żeby danie zyskało na wyrazistości, awokado połącz z pikantną paprykową kiełbasą, np. chorizo. Z powodzeniem zastąpisz ją także ostrym salami albo szynką. Do masy dodaj też ugotowane żółtko z jajka, a nada ono jej gęstszej konsystencji. Dopraw farsz ostrymi papryczkami i sokiem z cytryny, posyp kolendrą i dokładnie wymieszaj. Jako dodatek do awokado nadawać się będą także inne warzywa i przyprawy. Dodaj np. odrobinę suszonej wędzonej papryki, kolorowego pieprzu albo cebuli szalotki. Jajka faszerowane awokado serwuj nie tylko od święta. To dobry sposób na urozmaicenie codziennych kolacji. Serwuj je do pieczywa, sałatek i wędlin. Przed podaniem udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą i cienkimi paskami kiełbasy chorizo. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić jajka faszerowane awokado.