
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
6 plastrów
0.25 sztuki
0.5 pęczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz ostrożnie ze skorupek, przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Te natomiast rozetrzyj widelcem na miazgę. Chili posiekaj w drobną kosteczkę.
Krok 2
Chorizo pokrój w cienkie paseczki i usmaż ma rozgrzanej patelni na chrupko. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3
Awokado przekrój na dwie połówki używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę owocu, przekręć lekko i wyjmij ją. Miąższ wydrąż stołową łyżką i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
Majonez przełóż do miseczki, wymieszaj z roztartymi żółtkami, sokiem z limonki, chilli, awokado i pokrojoną drobno kolendrą (kilka listków pozostaw do dekoracji).
Krok 5
Gotowy farsz nałóż do połówek wydrążonych jajek. Wierzch jajek posyp paseczkami chrupiącego chorizo i udekoruj pozostałymi listkami kolendry. Najlepiej podawaj schłodzone.
Dobra rada:
Takie jajka możesz przygotować również z wędzonym łososiem, zastępując nim wędlinę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Jajka faszerowane awokado
Szukasz inspiracji na jajka faszerowane? Spróbuj ich wersji z dodatkiem awokado. Ten owoc bardzo dobrze nadawać się będzie to przygotowania nadzienia. Dzięki swojej delikatności, daje wiele możliwości tworzenia ciekawych połączeń smakowych. Żeby danie zyskało na wyrazistości, awokado połącz z pikantną paprykową kiełbasą, np. chorizo. Z powodzeniem zastąpisz ją także ostrym salami albo szynką. Do masy dodaj też ugotowane żółtko z jajka, a nada ono jej gęstszej konsystencji. Dopraw farsz ostrymi papryczkami i sokiem z cytryny, posyp kolendrą i dokładnie wymieszaj. Jako dodatek do awokado nadawać się będą także inne warzywa i przyprawy. Dodaj np. odrobinę suszonej wędzonej papryki, kolorowego pieprzu albo cebuli szalotki. Jajka faszerowane awokado serwuj nie tylko od święta. To dobry sposób na urozmaicenie codziennych kolacji. Serwuj je do pieczywa, sałatek i wędlin. Przed podaniem udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą i cienkimi paskami kiełbasy chorizo. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić jajka faszerowane awokado.