Delikatny tatar w jajach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Delikatny tatar w jajach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

467 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

20 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tatar dopraw przyprawą Knorr. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.

Delikatny tatar w jajach - Krok 1

Krok 2

Przetnij jajka wzdłuż na połówki i ostrożnie wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z tatarem. Dodaj posiekaną drobno cebulkę i ogórka konserwowego. Dopraw do smaku winiakiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco.

Delikatny tatar w jajach - Krok 2

Krok 3

Nafaszeruj połówki jaj przygotowanym tatarem, ułóż na półmisku i udekoruj połówkami oliwek i natką pietruszki.

Delikatny tatar w jajach - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Jolanta Kowalska

    Jolanta Kowalska , 15.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Stępień

    Dominik Stępień , 19.11.2018

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 31.05.2018

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Gorzkowska

    Beata Gorzkowska , 27.03.2016

    dokładnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jarosz

    Monika Jarosz , 26.03.2016

    Tatar tylko ze świeżym żółtkiem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Przyjemska

    Agnieszka Przyjemska , 26.03.2016

    Jestem fanem tatara.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatny tatar w jajachDelikatny tatar w jajach

Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w efektownej formie podania. Czy to na imprezie dla znajomych, czy to na imieninach dla bliskich – nikt nie przejdzie obok tatara w jajach obojętnie. Małe kuleczki mięsa ułożone w białkach jaja wyglądają zjawiskowo. Tak też smakują! Tatar to danie przyrządzone z surowego czerwonego mięsa, przeważnie wołowego. Najlepiej kawałeczki wołowiny pokroić bardzo drobno ostrym nożem, a nie mielić mięsa w maszynce. Dzięki temu zachowa wszystkie walory smakowe. Jedynymi dodatkami do mięsa są poszatkowana drobno cebula, ogórek konserwowy i rozgniecione żółtko jajka. Tradycyjnie dodaje się surowe żółtko, ale my proponujemy wersję odmienioną. Aby kuleczki były ostrzejsze, dodaj winiak i tabasco. Tatar podany na jajkach będzie ozdobą stołu. Z pewnością wzbudzi zachwyt gości.