Delikatny tatar w jajach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny tatar w jajach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
486 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

20 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tatar dopraw przyprawą Knorr. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.

Delikatny tatar w jajach - Krok 1

Krok 2

Przetnij jajka wzdłuż na połówki i ostrożnie wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z tatarem. Dodaj posiekaną drobno cebulkę i ogórka konserwowego. Dopraw do smaku winiakiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco.

Delikatny tatar w jajach - Krok 2

Krok 3

Nafaszeruj połówki jaj przygotowanym tatarem, ułóż na półmisku i udekoruj połówkami oliwek i natką pietruszki.

Delikatny tatar w jajach - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Jolanta Kowalska

    Jolanta Kowalska , 15.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Stępień

    Dominik Stępień , 19.11.2018

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 31.05.2018

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Gorzkowska

    Beata Gorzkowska , 27.03.2016

    dokładnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jarosz

    Monika Jarosz , 26.03.2016

    Tatar tylko ze świeżym żółtkiem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Przyjemska

    Agnieszka Przyjemska , 26.03.2016

    Jestem fanem tatara.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny tatar w jajach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatny tatar w jajachDelikatny tatar w jajach

Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w efektownej formie podania. Czy to na imprezie dla znajomych, czy to na imieninach dla bliskich – nikt nie przejdzie obok tatara w jajach obojętnie. Małe kuleczki mięsa ułożone w białkach jaja wyglądają zjawiskowo. Tak też smakują! Tatar to danie przyrządzone z surowego czerwonego mięsa, przeważnie wołowego. Najlepiej kawałeczki wołowiny pokroić bardzo drobno ostrym nożem, a nie mielić mięsa w maszynce. Dzięki temu zachowa wszystkie walory smakowe. Jedynymi dodatkami do mięsa są poszatkowana drobno cebula, ogórek konserwowy i rozgniecione żółtko jajka. Tradycyjnie dodaje się surowe żółtko, ale my proponujemy wersję odmienioną. Aby kuleczki były ostrzejsze, dodaj winiak i tabasco. Tatar podany na jajkach będzie ozdobą stołu. Z pewnością wzbudzi zachwyt gości.