Odpowiednio doprawiony i efektownie podany befsztyk tatarski urozmaici menu niejednego przyjęcia. Jak zrobić tatar? – przeczytaj poradnik.

Jak zrobić tatar wołowy?

Będziesz potrzebować:

- 500 g ligawy wołowej

- 3 łyżki przyprawy w płynie Delikat Knorr

- 4 jajka

- łyżkę oliwy

- pieprz do smaku


Do podania:

- cebula

- 2 ogórki kiszone

- 2 łyżki kaparów

Podane powyżej składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji.

Sposób przygotowania:

- Wybierz mięso: świeża ligawa wołowa, pochodząca z udźca wołowego, powinna być czerwona, zawierać niewiele przerostów tłuszczowych i posiadać łagodny aromat.

- Przygotuj mięso: oczyść je z błon, a następnie starannie umyj i osusz.

- Zmiel mięso: użyj średnich oczek maszynki. Grubość kawałków mięsa dostosuj do indywidualnych upodobań. Możesz je również drobno posiekać.

- Wyparz jajka: na początek usuń zewnętrzne zabrudzenia za pomocą wacika zanurzonego w occie spirytusowym. Następnie zanurz każde jajko na 15 sekund w kubku z wrzątkiem.

- Oddziel żółtka od białek: do przyrządzenia tatara, będą potrzebne jedynie te pierwsze. Pozostałe białka możesz wykorzystać np. do przygotowania bez lub innych słodkich wypieków.

- Wymieszaj składniki: zmielone mięso połącz z przyprawą w płynie, oliwą i pieprzem.

- Uformuj befsztyki tatarskie: nadaj im kształt spłaszczonego walca. Dla dekoracji możesz wykonać nacięcia nożem na powierzchni mięsa. Na górze umieść żółtko.

- Przygotuj dodatki: cebulę, ogórki i kapary - drobno posiekaj.

- Podawaj tatar: będzie wyglądać efektownie, jeśli zaserwujesz go na białym płaskim talerzu. Do dekoracji warto wykorzystać świeże zioła, jak w przepisie na tatar befsztyk.

Jak zrobić tatar? Będzie smaczny, jeśli użyjesz składników najwyższej jakości i zadbasz o przykuwające wzrok podanie. Przygotować go możesz nie tylko z wołowiny, godny polecenia jest również tatar z łososia wędzonego z warzywami czy z wieprzowiny. Befsztyk tatarski podkreśli charakter uroczystych dni – powodzenia!