Odpowiednio doprawiony i efektownie podany befsztyk tatarski urozmaici menu niejednego przyjęcia. Jak zrobić tatar? – przeczytaj poradnik.
Jak zrobić tatar wołowy?
Będziesz potrzebować:
- 500 g ligawy wołowej
- 3 łyżki przyprawy w płynie Delikat Knorr
- 4 jajka
- łyżkę oliwy
- pieprz do smaku
Do podania:
- cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki kaparów
Podane powyżej składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji.
Sposób przygotowania:
- Wybierz mięso: świeża ligawa wołowa, pochodząca z udźca wołowego, powinna być czerwona, zawierać niewiele przerostów tłuszczowych i posiadać łagodny aromat.
- Przygotuj mięso: oczyść je z błon, a następnie starannie umyj i osusz.
- Zmiel mięso: użyj średnich oczek maszynki. Grubość kawałków mięsa dostosuj do indywidualnych upodobań. Możesz je również drobno posiekać.
- Wyparz jajka: na początek usuń zewnętrzne zabrudzenia za pomocą wacika zanurzonego w occie spirytusowym. Następnie zanurz każde jajko na 15 sekund w kubku z wrzątkiem.
- Oddziel żółtka od białek: do przyrządzenia tatara, będą potrzebne jedynie te pierwsze. Pozostałe białka możesz wykorzystać np. do przygotowania bez lub innych słodkich wypieków.
- Wymieszaj składniki: zmielone mięso połącz z przyprawą w płynie, oliwą i pieprzem.
- Uformuj befsztyki tatarskie: nadaj im kształt spłaszczonego walca. Dla dekoracji możesz wykonać nacięcia nożem na powierzchni mięsa. Na górze umieść żółtko.
- Przygotuj dodatki: cebulę, ogórki i kapary - drobno posiekaj.
- Podawaj tatar: będzie wyglądać efektownie, jeśli zaserwujesz go na białym płaskim talerzu. Do dekoracji warto wykorzystać świeże zioła, jak w przepisie na tatar befsztyk.
Jak zrobić tatar? Będzie smaczny, jeśli użyjesz składników najwyższej jakości i zadbasz o przykuwające wzrok podanie. Przygotować go możesz nie tylko z wołowiny, godny polecenia jest również tatar z łososia wędzonego z warzywami czy z wieprzowiny. Befsztyk tatarski podkreśli charakter uroczystych dni – powodzenia!
Komentarze (2)