Dla zdrowia!
Prowadzisz aktywny tryb życia, a może uprawiasz sport? Włącz wołowinę do swojej diety! To źródło łatwo przyswajalnego białka, które pozwala rozbudować masę mięśniową. Co więcej wołowina jest bogata w kompleks witamin, zwłaszcza tych z grupy B – dbających o nasz układ nerwowy. Mówiąc o wartościach prozdrowotnych czerwonego mięsa, warto wspomnieć również o dużej ilości składników mineralnych. Zadbaj o zdrowie i o urodę! To właśnie w wołowinie znajdziesz cynk, selen, fosfor. Kupując mięso, miej pewność, że pochodzi tylko ze sprawdzonych źródeł, nie zostało przetworzone i zawiera cenne dla zdrowia właściwości. Jaki kawałek wybierasz?
powrót do góryZainspiruj się!
Sztuka przygotowania wołowiny nie należy do najłatwiejszych. Każdy rodzaj wymaga odpowiedniej obróbki, składników, czasu przyrządzenia. W czym tkwi więc sekret? W odpowiednim przepisie! Te zaproponowane przez nas pozwolą ci uniknąć niepotrzebnej frustracji i ustrzegą przed kuchenną katastrofą. Nie od razu Rzym zbudowano, prawda? Trening czyni mistrza! Z odpowiednio przygotowanymi potrawami nie popełnisz faux pax! Sięgnij po podane receptury i poznaj wszystkie tajniki dobrze przyrządzonej wołowiny. Na początek trochę inspiracji z kuchni azjatyckiej! Tajska wołowina z curry to propozycja na niezwykle sycące i aromatyczne danie. Na stole równie dobrze zaprezentuje się wołowina z grzybami shitake. Z dodatkiem ryżu i sosu sojowego smakuje jeszcze lepiej! W twojej kuchni nie może zabraknąć również znanych i lubianych azjatyckich stir firów z wołowiną i szparagami. Taka technika przygotowania dania pozwala zachować kolor, smak i konsystencję poszczególnych składników. Chcąc przyrządzić czerwone mięso, nie możesz przegapić przepisu na wołowinę po burgundzku z kaszą. Gulasz świetnie sprawdzi się również w roli ciepłej przekąski. Na tym nie koniec! Czas na klasykę! Burger wołowy z pewnością zaspokoi apetyt wszystkich gości i zapewni im uczucie sytości na długo. W sezonie zimowym polecamy również rozgrzewającą zupę z wołowiną. Idealna opcja dla wszystkich zmarzluchów! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?
Na kontynencie azjatyckim, a dokładniej w rejonie japońskiego miasteczka Kobe hoduje się krowy wagyu, z których pozyskuje się najdroższą na świecie wołowinę. Zwierzęta są karmione specjalną ekologiczną paszą, składającą się z ziemniaków, zbóż, ryżu i roślin strączkowych, a także odrobiny piwa lub sake. Alkohol zaostrza apetyt, a odpowiednio dobrany pokarm zapewnia krowom niezbędne składniki odżywcze. Ponadto zwierzęta prowadzą bardzo wygodny tryb życia – przez większość czasu leżą, co sprawia, że są bardziej otłuszczone od innych gatunków. W celu równomiernego rozprowadzenia tłuszczu, krowy mogą liczyć na codzienny masaż z wykorzystaniem specjalnych rękawiczek. Tego typu wołowina to produkt luksusowy. Za kilogram mięsa trzeba zapłacić ponad 1000 dolarów! Prawdziwy rarytas!
Cenna rada! Im delikatniejszy kawałek wołowiny, tym szybciej osiąga on odpowiedni stopień wypieczenia. Na przykład steki z polędwicy upieką się wcześniej niż te z antrykotu czy rostbefu. Jeśli chcesz sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia, naciśnij na stek. Ten twardszy jest zdecydowanie lepiej wypieczony.
Jak się za to zabrać?
Jeśli wybierzesz już idealny kawałek wołowiny, możesz zabrać się za jej przygotowanie. Oto kilka porad, które usprawnią gotowanie i pozwolą uniknąć kulinarnej klapy! Podpowiemy ci, które kawałki mięsa będą pasować do znanych i lubianych potraw. Niewątpliwie, najszlachetniejszą i najdelikatniejszą częścią wołowiny jest polędwica. To właśnie z niej przygotowuje się najsmaczniejsze steki. Łopatka, choć zawiera dużo tłuszczu, sprawdzi się podczas smażenia i pieczenia. Z niej powstają popularne hamburgery. Antrykot, ale ten bez kości, możesz upiec i zaserwować podczas rodzinnego obiadu. Szponder dobrze sprawdzi się w rosole. Takie połączenie rozgrzewa podczas zimowych dni! Rostbef natomiast najlepiej smakuje serwowany w formie steku. Jak przygotować wołowinę? Smaż, grilluj, duś albo zapiecz! Do wyboru, do koloru! Wołowina w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Odpowiednia wiedza i urozmaicone przepisy pozwolą ci przygotować w domu prawdziwą ucztę! Najedz się do syta!
powrót do góryZ czym to się je?
Stoisz przed wyborem odpowiedniego kawałka mięsa? Zastanawiasz się, na co podczas zakupów powinieneś zwrócić uwagę? Śpieszymy z pomocą! U nas tylko sprawdzone informacje! Dobrej jakości wołowina powinna odznaczać się intensywnie czerwonym, niemal bordowym kolorem. Wilgotna struktura świadczy o jej świeżości. W środku wołowina może być poprzetykana białym tłuszczem, tworząc tzw. marmurek. Należy unikać mięsa pokrytego ciemnymi plamami, żółto-brązowym tłuszczem, a także o kwaśnym zapachu. Wymienione cechy świadczą o tym, że jest złej jakości lub przeterminowane. Wołowina lubi odpowiednie traktowanie! Z dodatkiem oliwy i pieprzu dobrze sprawdzi się podczas smażenia. Ważne jest, aby przed jakąkolwiek obróbką termiczną mięso odpoczęło przynajmniej kilkadziesiąt minut. Dzięki temu nabierze niezwykłego aromatu dodanych do niego przypraw. Warto więc przygotować aromatyczną marynatę, by wołowina była jeszcze pyszniejsza. W zalewie wołowina powinna spędzić kilka godzin. Odpowiednio zamarynowany kawałek urozmaici każdy obiad i poskromi wilczy apetyt! Czerwone mięso wołowe dobrze komponuje się z czosnkiem, koprem włoskim, imbirem, sosem sojowym, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
powrót do góry
Komentarze (0)