• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Cała prawda o...wołowinie
Cała prawda o...wołowinie

Cała prawda o...wołowinie

W kulturze hinduskiej krowy uznawane są symbol życia, a niemal na całym świecie ich mięso uchodzi za prawdziwy rarytas. Bez wątpienia wołowinę doceniają najwięksi smakosze. Na polskim stole króluje zarówno w postaci pieczeni, zrazów, jak i tradycyjnego tatara. To właśnie czerwone mięso daje możliwości przygotowania potraw o najkorzystniejszych cechach sensorycznych. Niesamowity smak i zapach? Z wołowiną masz to jak w banku! Mięsożercy, łączcie się!

Z czym to się je?

Stoisz przed wyborem odpowiedniego kawałka mięsa? Zastanawiasz się, na co podczas zakupów powinieneś zwrócić uwagę?

Więcej

Jak się za to zabrać?

Jeśli wybierzesz już idealny kawałek wołowiny, możesz zabrać się za jej przygotowanie. Oto kilka porad, które usprawnią gotowanie...

Więcej

Czy wiesz, że?

Na kontynencie azjatyckim, a dokładniej w rejonie japońskiego miasteczka Kobe hoduje się krowy wagyu...

Więcej

Zainspiruj się!

Sztuka przygotowania wołowiny nie należy do najłatwiejszych. Każdy rodzaj wymaga odpowiedniej obróbki, składników, czasu przyrządzenia.

Więcej

Dla zdrowia!

Prowadzisz aktywny tryb życia, a może uprawiasz sport? Włącz wołowinę do swojej diety! To źródło łatwo przyswajalnego białka...

Więcej

Z czym to się je?

Stoisz przed wyborem odpowiedniego kawałka mięsa? Zastanawiasz się, na co podczas zakupów powinieneś zwrócić uwagę? Śpieszymy z pomocą! U nas tylko sprawdzone informacje! Dobrej jakości wołowina powinna odznaczać się intensywnie czerwonym, niemal bordowym kolorem. Wilgotna struktura świadczy o jej świeżości. W środku wołowina może być poprzetykana białym tłuszczem, tworząc tzw. marmurek. Należy unikać mięsa pokrytego ciemnymi plamami, żółto-brązowym tłuszczem, a także o kwaśnym zapachu. Wymienione cechy świadczą o tym, że jest złej jakości lub przeterminowane. Wołowina lubi odpowiednie traktowanie! Z dodatkiem oliwy i pieprzu dobrze sprawdzi się podczas smażenia. Ważne jest, aby przed jakąkolwiek obróbką termiczną mięso odpoczęło przynajmniej kilkadziesiąt minut. Dzięki temu nabierze niezwykłego aromatu dodanych do niego przypraw. Warto więc przygotować aromatyczną marynatę, by wołowina była jeszcze pyszniejsza. W zalewie wołowina powinna spędzić kilka godzin. Odpowiednio zamarynowany kawałek urozmaici każdy obiad i poskromi wilczy apetyt! Czerwone mięso wołowe dobrze komponuje się z czosnkiem, koprem włoskim, imbirem, sosem sojowym, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.

powrót do góry

Jak się za to zabrać?

Jeśli wybierzesz już idealny kawałek wołowiny, możesz zabrać się za jej przygotowanie. Oto kilka porad, które usprawnią gotowanie i pozwolą uniknąć kulinarnej klapy! Podpowiemy ci, które kawałki mięsa będą pasować do znanych i lubianych potraw. Niewątpliwie, najszlachetniejszą i najdelikatniejszą częścią wołowiny jest polędwica. To właśnie z niej przygotowuje się najsmaczniejsze steki. Łopatka, choć zawiera dużo tłuszczu, sprawdzi się podczas smażenia i pieczenia. Z niej powstają popularne hamburgery. Antrykot, ale ten bez kości, możesz upiec i zaserwować podczas rodzinnego obiadu. Szponder dobrze sprawdzi się w rosole. Takie połączenie rozgrzewa podczas zimowych dni! Rostbef natomiast najlepiej smakuje serwowany w formie steku. Jak przygotować wołowinę? Smaż, grilluj, duś albo zapiecz! Do wyboru, do koloru! Wołowina w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Odpowiednia wiedza i urozmaicone przepisy pozwolą ci przygotować w domu prawdziwą ucztę! Najedz się do syta!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

Na kontynencie azjatyckim, a dokładniej w rejonie japońskiego miasteczka Kobe hoduje się krowy wagyu, z których pozyskuje się najdroższą na świecie wołowinę. Zwierzęta są karmione specjalną ekologiczną paszą, składającą się z ziemniaków, zbóż, ryżu i roślin strączkowych, a także odrobiny piwa lub sake. Alkohol zaostrza apetyt, a odpowiednio dobrany pokarm zapewnia krowom niezbędne składniki odżywcze. Ponadto zwierzęta prowadzą bardzo wygodny tryb życia – przez większość czasu leżą, co sprawia, że są bardziej otłuszczone od innych gatunków. W celu równomiernego rozprowadzenia tłuszczu, krowy mogą liczyć na codzienny masaż z wykorzystaniem specjalnych rękawiczek. Tego typu wołowina to produkt luksusowy. Za kilogram mięsa trzeba zapłacić ponad 1000 dolarów! Prawdziwy rarytas!
Cenna rada! Im delikatniejszy kawałek wołowiny, tym szybciej osiąga on odpowiedni stopień wypieczenia. Na przykład steki z polędwicy upieką się wcześniej niż te z antrykotu czy rostbefu. Jeśli chcesz sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia, naciśnij na stek. Ten twardszy jest zdecydowanie lepiej wypieczony.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Sztuka przygotowania wołowiny nie należy do najłatwiejszych. Każdy rodzaj wymaga odpowiedniej obróbki, składników, czasu przyrządzenia. W czym tkwi więc sekret? W odpowiednim przepisie! Te zaproponowane przez nas pozwolą ci uniknąć niepotrzebnej frustracji i ustrzegą przed kuchenną katastrofą. Nie od razu Rzym zbudowano, prawda? Trening czyni mistrza! Z odpowiednio przygotowanymi potrawami nie popełnisz faux pax! Sięgnij po podane receptury i poznaj wszystkie tajniki dobrze przyrządzonej wołowiny. Na początek trochę inspiracji z kuchni azjatyckiej! Tajska wołowina z curry to propozycja na niezwykle sycące i aromatyczne danie. Na stole równie dobrze zaprezentuje się wołowina z grzybami shitake. Z dodatkiem ryżu i sosu sojowego smakuje jeszcze lepiej! W twojej kuchni nie może zabraknąć również znanych i lubianych azjatyckich stir firów z wołowiną i szparagami. Taka technika przygotowania dania pozwala zachować kolor, smak i konsystencję poszczególnych składników. Chcąc przyrządzić czerwone mięso, nie możesz przegapić przepisu na wołowinę po burgundzku z kaszą. Gulasz świetnie sprawdzi się również w roli ciepłej przekąski. Na tym nie koniec! Czas na klasykę! Burger wołowy z pewnością zaspokoi apetyt wszystkich gości i zapewni im uczucie sytości na długo. W sezonie zimowym polecamy również rozgrzewającą zupę z wołowiną. Idealna opcja dla wszystkich zmarzluchów! Smacznego!

powrót do góry

Dla zdrowia!

Prowadzisz aktywny tryb życia, a może uprawiasz sport? Włącz wołowinę do swojej diety! To źródło łatwo przyswajalnego białka, które pozwala rozbudować masę mięśniową. Co więcej wołowina jest bogata w kompleks witamin, zwłaszcza tych z grupy B – dbających o nasz układ nerwowy. Mówiąc o wartościach prozdrowotnych czerwonego mięsa, warto wspomnieć również o dużej ilości składników mineralnych. Zadbaj o zdrowie i o urodę! To właśnie w wołowinie znajdziesz cynk, selen, fosfor. Kupując mięso, miej pewność, że pochodzi tylko ze sprawdzonych źródeł, nie zostało przetworzone i zawiera cenne dla zdrowia właściwości. Jaki kawałek wybierasz?

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    316
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    535
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    274
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    236
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    17
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby