
Składniki
500 gramów
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie zmiel w maszynce do mięsa w zależności od upodobań (np. na średnich oczkach).

Krok 2
Cebulę, ogórki i kapary posiekaj oddzielnie. Oddziel żółtka od białek.

Krok 3
Mięso wymieszaj z oliwą pieprzem i przyprawą Knorr do smaku.

Krok 4
Porcje tatara podawaj z żółtkiem na mięsie i posiekanymi warzywami dookoła.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tatar wołowy
Tatar to danie dla prawdziwych fanów wołowiny. Dzięki temu przepisowi na tatara wołowego dowiesz się, jak w perfekcyjny sposób przyrządzić tę klasyczną przekąskę z surowego mięsa. Do jej zrobienia wykorzystuje się wyłącznie produkty najlepszej jakości, więc trudno się dziwić, że od lat tatar wołowy jest uważany za wykwintny rarytas.
Dla kogo? Zamiast starać się o stolik w obleganej restauracji, wypróbuj nasz przepis na tatara wołowego. Niespieszny posiłek w domowym zaciszu upłynie w jeszcze przyjemniejszej atmosferze, a do tego będziesz samodzielnie czuwać nad każdym etapem przyrządzenia wyjątkowego dania, jakim jest tatar.
Na jaką okazję? Przepis na tatar wołowy możesz wykorzystać, gdy masz w planach zjazd rodzinny. W takich okolicznościach nie zawsze warto eksperymentować z egzotycznymi recepturami. Tatar wołowy to propozycja, której nie oprze się żaden miłośnik tradycyjnych dań mięsnych.
Czy wiesz, że? Zabierając się za przepis na tatara, na początek będziesz potrzebować ligawy, czyli szlachetnej części tuszy wołowej, pochodzącej z udźca. Mięso oczyść z błon i żyłek, umyj, osusz, po czym starannie zmiel. Średnicę oczek na sitku dostosuj do swoich upodobań odnośnie finalnej konsystencji tatara. Do mięsnej masy dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie umieść ją w wybranej foremce i przełóż na talerz – dzięki temu tatar wołowy będzie się dobrze prezentował.
Dla urozmaicenia: Dodatkami w przepisie na tatara wołowego są kwaskowate kapary, kiszone ogórki oraz biała cebulka. Wszystkie te składniki posiekaj w drobną kostkę i ułóż na talerzu obok tatara. Na wierzchu mięsa umieść oddzielone od białka surowe żółtko i od razu podawaj. Przygotuj przy najbliższej okazji wyborny tatar wołowy według naszego sprawdzonego przepisu.