Składniki
2 sztuki
800 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
150 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
50 gramów
500 gramów
1 łyżka
15 sztuk
100 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w trzy centymetrową kostkę. Szalotki obierz i przekrój na pół.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij je. Cebulki i boczek przełóż na talerz.

Krok 3
Do garnka dodaj wołowinę i smaż ją do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie zalej około pół litrem wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut.

Krok 4
Dodaj wcześniej obsmażony boczek oraz cebulkę, a następnie tymianek, szczyptę gałki i czosnek. Całość zalej sosem do pieczeni Knorr rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Całość gotuj jeszcze 20 minut.

Krok 5
Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy włoski wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Mix sałat przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej