Wołowina po burgundzku video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina po burgundzku - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

400 gramów

15 sztuk

100 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

50 gramów

3 łyżki

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w trzy centymetrową kostkę. Szalotki obierz i przekrój na pół.

Wołowina po burgundzku - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij je. Cebulki i boczek przełóż na talerz.

Wołowina po burgundzku - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj wołowinę i smaż ją do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie zalej około pół litrem wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut.

Wołowina po burgundzku - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Dodaj wcześniej obsmażony boczek oraz cebulkę, a następnie tymianek, szczyptę gałki i czosnek. Całość zalej sosem do pieczeni Knorr rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Całość gotuj jeszcze 20 minut.

Wołowina po burgundzku - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy włoski wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Mix sałat przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Wołowina po burgundzku - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina po burgundzku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej