Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w bardzo cienkie plastry, marchew obierz pokrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. Szalotkę pokrój w 5 cm kawałki a następnie przekrój na pół po długości.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Chili pokrój w cienkie plastry nie usuwaj pestek. Grzyby umyj w zimnej wodzie, odetnij od korzenia tak aby każdy grzyb był oddzielnie.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, cukier, olej sezamowy, czosnek, imbir i chili, dopraw przyprawą do grilla Knorr.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa z warzywami, dokładnie wymieszaj. Odstaw co najmniej na godzinę w chłodne miejsce. Ugotuj ryż według zaleceń producenta.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 4

Krok 5

Mięso z warzywami smaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, lewa prawa, podawaj z ryżem oprószając danie z wierzchu ziarnami sezamu, posiekaną natką kolendry i zielona częścią dymki.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreańskie Bulgogi z grzybami enokiKoreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Zwyczaje i receptury z różnych zakątków świata mieszają się ze sobą, a wiedza o nich jest coraz bardziej dostępna. Jeśli interesujesz się kuchnią danego kraju, nie musisz od razu kupować biletów lotniczych, wystarczy, że spróbujesz odtworzyć zagraniczny przepis w swoim domu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia koreańska. Wypróbuj recepturę na wołowinę po koreańsku, czyli bulgogi z grzybami enoki i poczuj się jak podczas podróży do Azji!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Połączenie miodu, chili, czosnku, sezamu i kolendry nie ma sobie równych. Będzie wyraziście! Masz to, jak w banku!

Na jaką okazję?

Przygotowanie koreańskich bulgogów z grzybami enoki zajmie ci jedynie 40 minut. Spodziewasz się gości? Zaproponuj im to danie, a na pewno zyskasz w ich oczach.

Czy wiesz, że?

Bulgogi to nic innego jak pokrojona w cienkie plastry wołowina w towarzystwie przypraw i dodatków.

Dla urozmaicenia:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.