Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w bardzo cienkie plastry, marchew obierz pokrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. Szalotkę pokrój w 5 cm kawałki a następnie przekrój na pół po długości.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Chili pokrój w cienkie plastry nie usuwaj pestek. Grzyby umyj w zimnej wodzie, odetnij od korzenia tak aby każdy grzyb był oddzielnie.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, cukier, olej sezamowy, czosnek, imbir i chili, dopraw przyprawą do grilla Knorr.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa z warzywami, dokładnie wymieszaj. Odstaw co najmniej na godzinę w chłodne miejsce. Ugotuj ryż według zaleceń producenta.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 4

Krok 5

Mięso z warzywami smaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, lewa prawa, podawaj z ryżem oprószając danie z wierzchu ziarnami sezamu, posiekaną natką kolendry i zielona częścią dymki.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreańskie Bulgogi z grzybami enokiKoreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Zwyczaje i receptury z różnych zakątków świata mieszają się ze sobą, a wiedza o nich jest coraz bardziej dostępna. Jeśli interesujesz się kuchnią danego kraju, nie musisz od razu kupować biletów lotniczych, wystarczy, że spróbujesz odtworzyć zagraniczny przepis w swoim domu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia koreańska. Wypróbuj recepturę na wołowinę po koreańsku, czyli bulgogi z grzybami enoki i poczuj się jak podczas podróży do Azji!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Połączenie miodu, chili, czosnku, sezamu i kolendry nie ma sobie równych. Będzie wyraziście! Masz to, jak w banku!

Na jaką okazję?

Przygotowanie koreańskich bulgogów z grzybami enoki zajmie ci jedynie 40 minut. Spodziewasz się gości? Zaproponuj im to danie, a na pewno zyskasz w ich oczach.

Czy wiesz, że?

Bulgogi to nic innego jak pokrojona w cienkie plastry wołowina w towarzystwie przypraw i dodatków.

Dla urozmaicenia:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.