Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

50 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

500 gramów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w bardzo cienkie plastry, marchew obierz pokrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. Szalotkę pokrój w 5 cm kawałki a następnie przekrój na pół po długości.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Chili pokrój w cienkie plastry nie usuwaj pestek. Grzyby umyj w zimnej wodzie, odetnij od korzenia tak aby każdy grzyb był oddzielnie.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, cukier, olej sezamowy, czosnek, imbir i chili, dopraw przyprawą do grilla Knorr.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa z warzywami, dokładnie wymieszaj. Odstaw co najmniej na godzinę w chłodne miejsce. Ugotuj ryż według zaleceń producenta.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 4

Krok 5

Mięso z warzywami smaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, lewa prawa, podawaj z ryżem oprószając danie z wierzchu ziarnami sezamu, posiekaną natką kolendry i zielona częścią dymki.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreańskie Bulgogi z grzybami enokiKoreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Zwyczaje i receptury z różnych zakątków świata mieszają się ze sobą, a wiedza o nich jest coraz bardziej dostępna. Jeśli interesujesz się kuchnią danego kraju, nie musisz od razu kupować biletów lotniczych, wystarczy, że spróbujesz odtworzyć zagraniczny przepis w swoim domu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia koreańska. Wypróbuj recepturę na wołowinę po koreańsku, czyli bulgogi z grzybami enoki i poczuj się jak podczas podróży do Azji!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Połączenie miodu, chili, czosnku, sezamu i kolendry nie ma sobie równych. Będzie wyraziście! Masz to, jak w banku!

Na jaką okazję?

Przygotowanie koreańskich bulgogów z grzybami enoki zajmie ci jedynie 40 minut. Spodziewasz się gości? Zaproponuj im to danie, a na pewno zyskasz w ich oczach.

Czy wiesz, że?

Bulgogi to nic innego jak pokrojona w cienkie plastry wołowina w towarzystwie przypraw i dodatków.

Dla urozmaicenia:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.