Składniki
500 gramów
2 łyżki
200 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
50 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
200 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w bardzo cienkie plastry, marchew obierz pokrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. Szalotkę pokrój w 5 cm kawałki a następnie przekrój na pół po długości.
Krok 2
Zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Chili pokrój w cienkie plastry nie usuwaj pestek. Grzyby umyj w zimnej wodzie, odetnij od korzenia tak aby każdy grzyb był oddzielnie.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, cukier, olej sezamowy, czosnek, imbir i chili, dopraw przyprawą do grilla Knorr.
Krok 4
Następnie dodaj do mięsa z warzywami, dokładnie wymieszaj. Odstaw co najmniej na godzinę w chłodne miejsce. Ugotuj ryż według zaleceń producenta.
Krok 5
Mięso z warzywami smaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, lewa prawa, podawaj z ryżem oprószając danie z wierzchu ziarnami sezamu, posiekaną natką kolendry i zielona częścią dymki.
Dobra rada:
Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki
Zwyczaje i receptury z różnych zakątków świata mieszają się ze sobą, a wiedza o nich jest coraz bardziej dostępna. Jeśli interesujesz się kuchnią danego kraju, nie musisz od razu kupować biletów lotniczych, wystarczy, że spróbujesz odtworzyć zagraniczny przepis w swoim domu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia koreańska. Wypróbuj recepturę na wołowinę po koreańsku, czyli bulgogi z grzybami enoki i poczuj się jak podczas podróży do Azji!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Połączenie miodu, chili, czosnku, sezamu i kolendry nie ma sobie równych. Będzie wyraziście! Masz to, jak w banku!
Na jaką okazję?
Przygotowanie koreańskich bulgogów z grzybami enoki zajmie ci jedynie 40 minut. Spodziewasz się gości? Zaproponuj im to danie, a na pewno zyskasz w ich oczach.
Czy wiesz, że?
Bulgogi to nic innego jak pokrojona w cienkie plastry wołowina w towarzystwie przypraw i dodatków.
Dla urozmaicenia:
Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.