Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

200 gramów

1 słoik

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

3 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

50 gramów

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę, imbir i czosnek wraz z sosem rybnym rozdrobnij blenderem na miazgę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem, przekrój na pół.

Krok 2

Wymieszaj rozdrobniony pieprz Knorr, sól, cukier, kurkumę i zmiksowane przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pokrojone w kostkę mięso i odstaw na 30 min. w chłodne miejsce.

Krok 3

Po tym czasie mięso obtocz w mące, obsmaż na patelni, przełóż do garnka razem z marynatą, podlej 2 szklankami wody i dodaj trawę cytrynową oraz anyż. Duś ok. 40 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchwi. Gotuj 20 min.

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje - ok. 20 minut. Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną kolendrą i bazylią.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bò Kho możesz też przygotować z wieprzowiną, co skróci prawie o połowę czas gotowania.

1

Opinie o przepisie

  • Arkadiusz Małek

    Arkadiusz Małek , 13.06.2020

    Nie do końca precyzyjny przepis. Trzeba jeszcze doprawiać.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej