Bitki w sosie musztardowym - udziec: wołowe | Przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w sosie musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

3 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 2

Krok 3

Jak będą złociste przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka. Jak będzie przyrumieniona dodaj ją do mięsa.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso ok. 20 minut na średnim ogniu.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z śmietaną i musztardą. Następnie wlej sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje i mięso będzie zupełnie miękkie.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 5

Krok 6

Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj najlepiej z ziemniakami puree lub kaszą.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w sosie musztardowym Bitki wołowe w sosie musztardowym

Z czym kojarzy Wam się musztarda? Pewnie z letnimi wieczorami spędzonymi ze znajomymi na grillu? A próbowaliście wykorzystać ją jako dodatek do mięsa wołowego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie przepis na bitki w sosie musztardowym – w takim zestawieniu jest naprawdę „palce lizać”!

Dla kogo?

Dla wielbicieli mięsnych potraw koniecznie serwowanych w towarzystwie smakowitych sosów. Wołowina w sosie musztardowym syci na długo i jest po prostu pyszna!

Na jaką okazję?

Bitki wołowe w sosie musztardowym zdecydowanie polecają się na obiad! Zjedzone w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi zasmakują jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz dodać lekkości sosowi musztardowemu zawsze, zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu, np. tego w typie greckim. Natomiast natkę pietruszki zamień na inne świeże zioła.

Dla urozmaicenia

Choć proponujemy podawanie bitek wołowych w sosie musztardowym z ziemniakami puree lub kaszą, dobrze komponować się będą także z delikatnym ryżem i sałatką.