Bitki w sosie musztardowym - udziec: wołowe | Przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w sosie musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

3 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 2

Krok 3

Jak będą złociste przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka. Jak będzie przyrumieniona dodaj ją do mięsa.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso ok. 20 minut na średnim ogniu.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z śmietaną i musztardą. Następnie wlej sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje i mięso będzie zupełnie miękkie.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 5

Krok 6

Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj najlepiej z ziemniakami puree lub kaszą.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w sosie musztardowym Bitki wołowe w sosie musztardowym

Z czym kojarzy Wam się musztarda? Pewnie z letnimi wieczorami spędzonymi ze znajomymi na grillu? A próbowaliście wykorzystać ją jako dodatek do mięsa wołowego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie przepis na bitki w sosie musztardowym – w takim zestawieniu jest naprawdę „palce lizać”!

Dla kogo?

Dla wielbicieli mięsnych potraw koniecznie serwowanych w towarzystwie smakowitych sosów. Wołowina w sosie musztardowym syci na długo i jest po prostu pyszna!

Na jaką okazję?

Bitki wołowe w sosie musztardowym zdecydowanie polecają się na obiad! Zjedzone w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi zasmakują jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz dodać lekkości sosowi musztardowemu zawsze, zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu, np. tego w typie greckim. Natomiast natkę pietruszki zamień na inne świeże zioła.

Dla urozmaicenia

Choć proponujemy podawanie bitek wołowych w sosie musztardowym z ziemniakami puree lub kaszą, dobrze komponować się będą także z delikatnym ryżem i sałatką.