Bitki w sosie musztardowym - udziec: wołowe | Przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w sosie musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

3 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 2

Krok 3

Jak będą złociste przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka. Jak będzie przyrumieniona dodaj ją do mięsa.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso ok. 20 minut na średnim ogniu.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z śmietaną i musztardą. Następnie wlej sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje i mięso będzie zupełnie miękkie.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 5

Krok 6

Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj najlepiej z ziemniakami puree lub kaszą.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w sosie musztardowym Bitki wołowe w sosie musztardowym

Z czym kojarzy Wam się musztarda? Pewnie z letnimi wieczorami spędzonymi ze znajomymi na grillu? A próbowaliście wykorzystać ją jako dodatek do mięsa wołowego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie przepis na bitki w sosie musztardowym – w takim zestawieniu jest naprawdę „palce lizać”!

Dla kogo?

Dla wielbicieli mięsnych potraw koniecznie serwowanych w towarzystwie smakowitych sosów. Wołowina w sosie musztardowym syci na długo i jest po prostu pyszna!

Na jaką okazję?

Bitki wołowe w sosie musztardowym zdecydowanie polecają się na obiad! Zjedzone w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi zasmakują jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz dodać lekkości sosowi musztardowemu zawsze, zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu, np. tego w typie greckim. Natomiast natkę pietruszki zamień na inne świeże zioła.

Dla urozmaicenia

Choć proponujemy podawanie bitek wołowych w sosie musztardowym z ziemniakami puree lub kaszą, dobrze komponować się będą także z delikatnym ryżem i sałatką.