
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 sztuka
4 ziarna
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój na małe kawałki około 4-5 dag i rozbij lekko tłuczkiem.

Krok 2
Mięso oprósz mąką i obsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 3
Gdy wszystkie składniki zrobią się lekko rumiane, wlej 700 ml wody, dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i duś około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.

Krok 4
Przygotuj sos Knorr, łącząc go ze 100 ml zimnej wody.

Krok 5
Wlej sos do mięsa i dodaj chrzan. Całość duś jeszcze 10 minut. Taka potrawa doskonale smakuje np. z purée ziemniaczanym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki po polsku z chrzanem
Myśląc o smacznym i prostym obiedzie, zainspiruj się przepisem na bitki po polsku z chrzanem. To danie niezwykle uniwersalne. Do jego przygotowania wybierz wołowinę wysokiej jakości. Pokrój ją na małe kawałki, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Obtocz je później mąką pszenną i podsmaż przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Wrzuć na patelnię cebulę pokrojoną w cienkie piórka, a gdy wszystkie składniki lekko się zarumienią, zalej je wodą. Smak mięsa podkreślisz, jeśli będziesz je dusić w mieszance przypraw. Wybierz dobrze komponujący się z wołowiną kminek, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Kiedy mięso zmięknie, zalej je ciemnym sosem do pieczeni i dopraw świeżo startym chrzanem. Całość duś jeszcze przez krótki czas, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Gotowe danie będzie smakowało wybornie, jeśli podasz je z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem lub z purée ziemniaczanym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.