Bitki po polsku z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki po polsku z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
1091 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

4 ziarna

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój na małe kawałki około 4-5 dag i rozbij lekko tłuczkiem.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką i obsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystkie składniki zrobią się lekko rumiane, wlej 700 ml wody, dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i duś około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos Knorr, łącząc go ze 100 ml zimnej wody.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do mięsa i dodaj chrzan. Całość duś jeszcze 10 minut. Taka potrawa doskonale smakuje np. z purée ziemniaczanym.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Beata Wszołek

    Beata Wszołek , 27.03.2018

    Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 23.06.2016

    Zamiast się bić, idziemy do kuchni je zrobić :) To sama przyjemność :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chłopski kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki po polsku z chrzanem Bitki po polsku z chrzanem

Myśląc o smacznym i prostym obiedzie, zainspiruj się przepisem na bitki po polsku z chrzanem. To danie niezwykle uniwersalne. Do jego przygotowania wybierz wołowinę wysokiej jakości. Pokrój ją na małe kawałki, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Obtocz je później mąką pszenną i podsmaż przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Wrzuć na patelnię cebulę pokrojoną w cienkie piórka, a gdy wszystkie składniki lekko się zarumienią, zalej je wodą. Smak mięsa podkreślisz, jeśli będziesz je dusić w mieszance przypraw. Wybierz dobrze komponujący się z wołowiną kminek, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Kiedy mięso zmięknie, zalej je ciemnym sosem do pieczeni i dopraw świeżo startym chrzanem. Całość duś jeszcze przez krótki czas, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Gotowe danie będzie smakowało wybornie, jeśli podasz je z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem lub z purée ziemniaczanym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.