Bitki po polsku z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bitki po polsku z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

1058 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

4 ziarna

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój na małe kawałki około 4-5 dag i rozbij lekko tłuczkiem.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką i obsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystkie składniki zrobią się lekko rumiane, wlej 700 ml wody, dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i duś około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos Knorr, łącząc go ze 100 ml zimnej wody.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do mięsa i dodaj chrzan. Całość duś jeszcze 10 minut. Taka potrawa doskonale smakuje np. z purée ziemniaczanym.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Beata Wszołek

    Beata Wszołek , 27.03.2018

    Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 23.06.2016

    Zamiast się bić, idziemy do kuchni je zrobić :) To sama przyjemność :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki po polsku z chrzanem Bitki po polsku z chrzanem

Myśląc o smacznym i prostym obiedzie, zainspiruj się przepisem na bitki po polsku z chrzanem. To danie niezwykle uniwersalne. Do jego przygotowania wybierz wołowinę wysokiej jakości. Pokrój ją na małe kawałki, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Obtocz je później mąką pszenną i podsmaż przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Wrzuć na patelnię cebulę pokrojoną w cienkie piórka, a gdy wszystkie składniki lekko się zarumienią, zalej je wodą. Smak mięsa podkreślisz, jeśli będziesz je dusić w mieszance przypraw. Wybierz dobrze komponujący się z wołowiną kminek, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Kiedy mięso zmięknie, zalej je ciemnym sosem do pieczeni i dopraw świeżo startym chrzanem. Całość duś jeszcze przez krótki czas, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Gotowe danie będzie smakowało wybornie, jeśli podasz je z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem lub z purée ziemniaczanym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.