Bitki po polsku z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki po polsku z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
1091 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

4 ziarna

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój na małe kawałki około 4-5 dag i rozbij lekko tłuczkiem.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką i obsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystkie składniki zrobią się lekko rumiane, wlej 700 ml wody, dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i duś około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos Knorr, łącząc go ze 100 ml zimnej wody.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do mięsa i dodaj chrzan. Całość duś jeszcze 10 minut. Taka potrawa doskonale smakuje np. z purée ziemniaczanym.

Bitki po polsku z chrzanem  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Beata Wszołek

    Beata Wszołek , 27.03.2018

    Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 23.06.2016

    Zamiast się bić, idziemy do kuchni je zrobić :) To sama przyjemność :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki po polsku z chrzanem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki po polsku z chrzanem Bitki po polsku z chrzanem

Myśląc o smacznym i prostym obiedzie, zainspiruj się przepisem na bitki po polsku z chrzanem. To danie niezwykle uniwersalne. Do jego przygotowania wybierz wołowinę wysokiej jakości. Pokrój ją na małe kawałki, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Obtocz je później mąką pszenną i podsmaż przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Wrzuć na patelnię cebulę pokrojoną w cienkie piórka, a gdy wszystkie składniki lekko się zarumienią, zalej je wodą. Smak mięsa podkreślisz, jeśli będziesz je dusić w mieszance przypraw. Wybierz dobrze komponujący się z wołowiną kminek, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Kiedy mięso zmięknie, zalej je ciemnym sosem do pieczeni i dopraw świeżo startym chrzanem. Całość duś jeszcze przez krótki czas, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Gotowe danie będzie smakowało wybornie, jeśli podasz je z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem lub z purée ziemniaczanym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.