Składniki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
140 gramów
2 sztuki
12 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę oraz chili posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sos sojowy, krewetki oraz wino i ponownie wymieszaj.
Krok 2
Mąkę kukurydzianą zmiksuj z połową jajka, dodaj do mięsa. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Na środek każdego arkuszu ciasta wonton wyłóż łyżkę farszu, posmaruj ciasto resztą jajka i złóż do góry krawędzie, ściskając je lekko, ale pozostawiając mały otwór, żeby było widać nadzienie.
Krok 4
Wodę w garnku do gotowania na parze doprowadź do wrzenia, górną część garnka posmaruj olejem sezamowym.
Krok 5
Ułóż pierożki i gotuj na parze około 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej