Pierożki wonton

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

140 gramów

2 sztuki

12 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę oraz chili posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sos sojowy, krewetki oraz wino i ponownie wymieszaj.

Krok 2

Mąkę kukurydzianą zmiksuj z połową jajka, dodaj do mięsa. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Na środek każdego arkuszu ciasta wonton wyłóż łyżkę farszu, posmaruj ciasto resztą jajka i złóż do góry krawędzie, ściskając je lekko, ale pozostawiając mały otwór, żeby było widać nadzienie.

Krok 4

Wodę w garnku do gotowania na parze doprowadź do wrzenia, górną część garnka posmaruj olejem sezamowym.

Krok 5

Ułóż pierożki i gotuj na parze około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej