Wędzony kurczak na winnej kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wędzony kurczak na winnej kapuście

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polska kapusta kiszona to nie jest dokładnie to, czego używają Francuzi. We Francji zakwasza się kapustę winem - białą białym, czerwoną czerwonym. Dzięki temu jest krucha i ładnie pachnie. No i nie kwasi się przez tydzień, wystarczy jej parę godzin.. Spróbujecie?

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Zagotuj 1/2 litra wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj i gotuj minutę. Cebulę, szalotki i czosnek zeszklij w garnku na oliwie. Włóż kapustę, wymieszaj, dodaj wino, cukier i ocet winny (możesz też poprzedniego dnia wymieszać surową kapustę z winem, octem i cukrem, a dopiero taką zamarynowaną dodać do garnka). Dodaj liść laurowy, nasiona kolendry i słodką paprykę, wrzuć rodzynki i wlej chochlę rosołu. Duś 30-60 minut - kapusta musi być miękka. Połowę kapusty przełóż do miski, resztę równo rozłóż na dnie garnka. Na wierzchu ułóż kurczaka, dookoła niego jabłka, przykryj całość resztą kapusty. Piecz 30 minut. Po upieczeniu pokrój kurczaka na 8 porcji, posyp świeżą kolendrą. Podawaj z kapustą i jabłkami, z którymi się piekł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej