Wędzony kurczak na winnej kapuście

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polska kapusta kiszona to nie jest dokładnie to, czego używają Francuzi. We Francji zakwasza się kapustę winem - białą białym, czerwoną czerwonym. Dzięki temu jest krucha i ładnie pachnie. No i nie kwasi się przez tydzień, wystarczy jej parę godzin.. Spróbujecie?

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Zagotuj 1/2 litra wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj i gotuj minutę. Cebulę, szalotki i czosnek zeszklij w garnku na oliwie. Włóż kapustę, wymieszaj, dodaj wino, cukier i ocet winny (możesz też poprzedniego dnia wymieszać surową kapustę z winem, octem i cukrem, a dopiero taką zamarynowaną dodać do garnka). Dodaj liść laurowy, nasiona kolendry i słodką paprykę, wrzuć rodzynki i wlej chochlę rosołu. Duś 30-60 minut - kapusta musi być miękka. Połowę kapusty przełóż do miski, resztę równo rozłóż na dnie garnka. Na wierzchu ułóż kurczaka, dookoła niego jabłka, przykryj całość resztą kapusty. Piecz 30 minut. Po upieczeniu pokrój kurczaka na 8 porcji, posyp świeżą kolendrą. Podawaj z kapustą i jabłkami, z którymi się piekł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wędzony kurczak na winnej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej