
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polska kapusta kiszona to nie jest dokładnie to, czego używają Francuzi. We Francji zakwasza się kapustę winem - białą białym, czerwoną czerwonym. Dzięki temu jest krucha i ładnie pachnie. No i nie kwasi się przez tydzień, wystarczy jej parę godzin.. Spróbujecie?
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Zagotuj 1/2 litra wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj i gotuj minutę. Cebulę, szalotki i czosnek zeszklij w garnku na oliwie. Włóż kapustę, wymieszaj, dodaj wino, cukier i ocet winny (możesz też poprzedniego dnia wymieszać surową kapustę z winem, octem i cukrem, a dopiero taką zamarynowaną dodać do garnka). Dodaj liść laurowy, nasiona kolendry i słodką paprykę, wrzuć rodzynki i wlej chochlę rosołu. Duś 30-60 minut - kapusta musi być miękka. Połowę kapusty przełóż do miski, resztę równo rozłóż na dnie garnka. Na wierzchu ułóż kurczaka, dookoła niego jabłka, przykryj całość resztą kapusty. Piecz 30 minut. Po upieczeniu pokrój kurczaka na 8 porcji, posyp świeżą kolendrą. Podawaj z kapustą i jabłkami, z którymi się piekł.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej