Gulasz myśliwski pod pierzyną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz myśliwski pod pierzyną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 litr

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 opakowanie

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

150 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor.

Krok 2

Boczek, kiełbasę, cebulę oraz grzyby pokrój w podobnej wielkości kostkę jak mięso i przesmaż na mocno rozgrzanej patelni, dodając chwilę później koncentrat pomidorowy.

Krok 3

Mięso przełóż do garnka, dodaj pozostałe przesmażone składniki. Całość zalej winem i dodaj rozgniecione owoce jałowca oraz śliwki. Gotuj 5 minut.

Krok 4

Do garnka wlej bulion i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 5

Gotowy gulasz wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

300 ml wywaru z duszenia mięsa wystudź, a następnie rozmieszaj z zawartością opakowania Knorr. Sos zagotuj.

Krok 7

Gotowy sos wlej do naczynia z mięsem. Całość przykryj płatem ciasta i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz myśliwski pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej