
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
5 sztuk
150 mililitrów
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 litr
5 sztuk
1 łyżka
700 gramów
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor.
Krok 2
Boczek, kiełbasę, cebulę oraz grzyby pokrój w podobnej wielkości kostkę jak mięso i przesmaż na mocno rozgrzanej patelni, dodając chwilę później koncentrat pomidorowy.
Krok 3
Mięso przełóż do garnka, dodaj pozostałe przesmażone składniki. Całość zalej winem i dodaj rozgniecione owoce jałowca oraz śliwki. Gotuj 5 minut.
Krok 4
Do garnka wlej bulion i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Krok 5
Gotowy gulasz wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 6
300 ml wywaru z duszenia mięsa wystudź, a następnie rozmieszaj z zawartością opakowania Knorr. Sos zagotuj.
Krok 7
Gotowy sos wlej do naczynia z mięsem. Całość przykryj płatem ciasta i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej