Świąteczny bigos zasmażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

860 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustkę poszatkuj i przepłucz zimną wodą.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż delikatnie na margarynie posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kapustę i smaż całość kilka minut.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wlej wodę tak, aby zakryć powierzchnię kapusty. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby i duś powoli, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godzin. W razie konieczności dolewaj wodę.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 3

Krok 4

Sos myśliwski Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta będzie miękka, wlej wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie mieszaj i duś, aż bigos zgęstnieje.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny bigos zasmażany Świąteczny bigos zasmażany

Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie. Oto kolejna z wersji tej potrawy – świąteczny bigos zasmażany. Przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty, przepłukanej oraz poszatkowanej. Podsmaża się ją na margarynie z cebulą i czosnkiem. Wyjątkowy zapach uzyskasz, dodając suszone grzyby, najlepiej jeśli będą to prawdziwki. Do kapusty najlepiej pasują zioła, takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Smak bigosu wzbogaci również dodatek kilku kuleczek jałowca oraz suszonych śliwek. Całość dusi się z sosem myśliwskim do czasu, aż zgęstnieje. Bigos w tym wydaniu nie zawiera mięsa, więc jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej wersji tej potrawy, możesz dorzucić do niej kawałki mięsa wieprzowego z łopatki oraz plasterki kiełbasy. Gotowy podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami lub kromką chrupkiego pieczywa. Spróbuj przyrządzić ten świąteczny bigos zasmażany według naszego przepisu. Życzymy smacznego.