Bigos zasmażany - świąteczny: z kiszonej kapusty | Przepisy.pl pixel

Świąteczny bigos zasmażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
909 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

696 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

3 ziarna

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustkę poszatkuj i przepłucz zimną wodą.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż delikatnie na margarynie posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kapustę i smaż całość kilka minut.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wlej wodę tak, aby zakryć powierzchnię kapusty. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby i duś powoli, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godzin. W razie konieczności dolewaj wodę.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 3

Krok 4

Sos myśliwski Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta będzie miękka, wlej wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie mieszaj i duś, aż bigos zgęstnieje.

Świąteczny bigos zasmażany  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 14.12.2020

    Nie mogę się już doczekać śwąt! Zawsze przygotowuję pieczoty schab, który zamawiam wcześniej w sklepie Kiszeczka przy Belgradzkiej w Warszawie, do tego robię bigos, sałatkę ziemniaczaną i rybę po grecku. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 07.12.2020

    TAK. Bigos to danie znane mi od dawna. Jest sycący, pyszny i aromatyczny. Dokładnie taki, jaki lubię najbardziej. Niezwykle kremowy, z dodatkiem grzybów i dużą ilością ulubionych przypraw Knorr. Jest intensywny w smaku i aromatyczny. Przygotowuję go w takiej wersji od wielu lat. Na dobre zagościł w moim menu świątecznym. Szybki do przygotowania, prosty i bardzo smaczny. Kubki smakowe są mega pozytywnie rozpieszczane. Pyszny jest i już!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny bigos zasmażany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny bigos zasmażany Świąteczny bigos zasmażany

Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie. Oto kolejna z wersji tej potrawy – świąteczny bigos zasmażany. Przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty, przepłukanej oraz poszatkowanej. Podsmaża się ją na margarynie z cebulą i czosnkiem. Wyjątkowy zapach uzyskasz, dodając suszone grzyby, najlepiej jeśli będą to prawdziwki. Do kapusty najlepiej pasują zioła, takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Smak bigosu wzbogaci również dodatek kilku kuleczek jałowca oraz suszonych śliwek. Całość dusi się z sosem myśliwskim do czasu, aż zgęstnieje. Bigos w tym wydaniu nie zawiera mięsa, więc jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej wersji tej potrawy, możesz dorzucić do niej kawałki mięsa wieprzowego z łopatki oraz plasterki kiełbasy. Gotowy podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami lub kromką chrupkiego pieczywa. Spróbuj przyrządzić ten świąteczny bigos zasmażany według naszego przepisu. Życzymy smacznego.