
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
2 sztuki
3 ziarna
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustkę poszatkuj i przepłucz zimną wodą.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż delikatnie na margarynie posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kapustę i smaż całość kilka minut.

Krok 3
Po tym czasie wlej wodę tak, aby zakryć powierzchnię kapusty. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby i duś powoli, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godzin. W razie konieczności dolewaj wodę.

Krok 4
Sos myśliwski Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 5
Gdy kapusta będzie miękka, wlej wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie mieszaj i duś, aż bigos zgęstnieje.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczny bigos zasmażany
Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie. Oto kolejna z wersji tej potrawy – świąteczny bigos zasmażany. Przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty, przepłukanej oraz poszatkowanej. Podsmaża się ją na margarynie z cebulą i czosnkiem. Wyjątkowy zapach uzyskasz, dodając suszone grzyby, najlepiej jeśli będą to prawdziwki. Do kapusty najlepiej pasują zioła, takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Smak bigosu wzbogaci również dodatek kilku kuleczek jałowca oraz suszonych śliwek. Całość dusi się z sosem myśliwskim do czasu, aż zgęstnieje. Bigos w tym wydaniu nie zawiera mięsa, więc jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej wersji tej potrawy, możesz dorzucić do niej kawałki mięsa wieprzowego z łopatki oraz plasterki kiełbasy. Gotowy podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami lub kromką chrupkiego pieczywa. Spróbuj przyrządzić ten świąteczny bigos zasmażany według naszego przepisu. Życzymy smacznego.