Bigos wegetariański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

285 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Bigos wegetariański - Krok 1

Krok 2

Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Bigos wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Bigos wegetariański - Krok 3

Krok 4

Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Bigos wegetariański - Krok 4

Krok 5

Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Bigos wegetariański - Krok 5

Krok 6

Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Bigos wegetariański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos świąteczny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos wegetariańskiBigos wegetariański

Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Spróbujesz bigosu wegetariańskiego?

Dla kogo?

Jeżeli lubisz warzywa i grzyby, to bigos wegetariański z pieczarkami będzie strzałem w dziesiątkę! Spróbuj tego ciekawego połączenia smaków i przekonaj się, że użycie mięsa nie jest konieczne w przypadku tego tradycyjnego dania. Kiedy przyrządzisz przepis na bigos wegetariański? 

Na jaką okazję?

Wykorzystaj przepis na bigos wegetariański, gdy będziesz szukać inspiracji na smaczny obiad dla całej rodziny. Zdecydowanym atutem tego dania jest możliwość przechowywania go w lodówce. Zrób cały garnek pysznego bigosu wegetariańskiego i serwuj go przez kilka dni, nie martwiąc się o gotowanie. 

Czy wiesz, że?

Bigos wegetariański dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Bigos przepis wegetariański dopełnisz dodatkiem innych warzyw, np. cukinii, suszonych pomidorów czy ciecierzycy.

Dla urozmaicenia:

Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bigos wegetariański krok po kroku.