
Składniki
200 gramów
10 sztuk
5 sztuk
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Krok 2
Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Krok 3
Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Krok 4
Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Krok 5
Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Krok 6
Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Spróbujesz bigosu wegetariańskiego?
Dla kogo?
Jeżeli lubisz warzywa i grzyby, to bigos wegetariański z pieczarkami będzie strzałem w dziesiątkę! Spróbuj tego ciekawego połączenia smaków i przekonaj się, że użycie mięsa nie jest konieczne w przypadku tego tradycyjnego dania. Kiedy przyrządzisz przepis na bigos wegetariański?
Na jaką okazję?
Wykorzystaj przepis na bigos wegetariański, gdy będziesz szukać inspiracji na smaczny obiad dla całej rodziny. Zdecydowanym atutem tego dania jest możliwość przechowywania go w lodówce. Zrób cały garnek pysznego bigosu wegetariańskiego i serwuj go przez kilka dni, nie martwiąc się o gotowanie.
Czy wiesz, że?
Bigos wegetariański dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Bigos przepis wegetariański dopełnisz dodatkiem innych warzyw, np. cukinii, suszonych pomidorów czy ciecierzycy.
Dla urozmaicenia:
Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bigos wegetariański krok po kroku.


































