Bigos wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

215 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Bigos wegetariański - Krok 1

Krok 2

Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Bigos wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Bigos wegetariański - Krok 3

Krok 4

Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Bigos wegetariański - Krok 4

Krok 5

Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Bigos wegetariański - Krok 5

Krok 6

Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Bigos wegetariański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos wegetariańskiBigos wegetariański

Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak, dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować je krok po kroku.