
Składniki
200 gramów
10 sztuk
5 sztuk
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Krok 2
Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Krok 3
Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Krok 4
Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Krok 5
Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Krok 6
Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak, dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować je krok po kroku.