Bigos wegetariański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Bigos wegetariański - Krok 1

Krok 2

Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Bigos wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Bigos wegetariański - Krok 3

Krok 4

Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Bigos wegetariański - Krok 4

Krok 5

Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Bigos wegetariański - Krok 5

Krok 6

Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Bigos wegetariański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos Wielkopolski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos wegetariańskiBigos wegetariański

Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak, dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować je krok po kroku.