Bigos wegetariański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Bigos wegetariański - Krok 1

Krok 2

Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Bigos wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Bigos wegetariański - Krok 3

Krok 4

Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Bigos wegetariański - Krok 4

Krok 5

Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Bigos wegetariański - Krok 5

Krok 6

Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Bigos wegetariański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos wegetariański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos wegetariańskiBigos wegetariański

Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak, dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować je krok po kroku.