
Składniki
200 gramów
10 sztuk
5 sztuk
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Krok 2
Dodaj do kapusty kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Krok 3
Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

Krok 4
Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

Krok 5
Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

Krok 6
Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa ma wyrazisty smak dzięki dodatkowi śliwek, czosnku i ostrej papryki. Danie składa się z wielu składników. Oprócz kapusty i owoców dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Spróbujesz bigosu wegetariańskiego?
Dla kogo?
Jeżeli lubisz warzywa i grzyby, to bigos wegetariański z pieczarkami będzie strzałem w dziesiątkę! Spróbuj tego ciekawego połączenia smaków i przekonaj się, że użycie mięsa nie jest konieczne w przypadku tego tradycyjnego dania. Kiedy przyrządzisz przepis na bigos wegetariański?
Na jaką okazję?
Wykorzystaj przepis na bigos wegetariański, gdy będziesz szukać inspiracji na smaczny obiad dla całej rodziny. Zdecydowanym atutem tego dania jest możliwość przechowywania go w lodówce. Zrób cały garnek pysznego bigosu wegetariańskiego i serwuj go przez kilka dni, nie martwiąc się o gotowanie.
Czy wiesz, że?
Bigos wegetariański dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się jednocześnie z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, pełniąc wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Bigos przepis wegetariański dopełnisz dodatkiem innych warzyw, np. cukinii, suszonych pomidorów czy ciecierzycy.
Dla urozmaicenia:
Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z sosem sojowym tofu. Spróbuj, jak smaczne może być to danie bez mięsnych dodatków. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bigos wegetariański krok po kroku.