Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą
łatwe
655 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
600 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym rondlu lub garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.

Krok 2
Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, słodką papryką w proszku i pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

Krok 3
Pieczarki pokrój w ćwiartki, a paprykę w duże kawałki i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4
Wlej 600 ml wody i wsyp Fix Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Dodaj suchy makaron i zagotuj całą potrawę. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel i duś około 15 minut. Makaron świderki z paprykowo-grzybowym sosie będzie świetnie smakował, jeśli dodasz jeszcze starty wędzony ser.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą
W dużym rondlu lub garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.



































