Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

600 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym rondlu lub garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.

Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, słodką papryką w proszku i pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w ćwiartki, a paprykę w duże kawałki i dodaj do pozostałych składników.

Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Wlej 600 ml wody i wsyp Fix Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Dodaj suchy makaron i zagotuj całą potrawę. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel i duś około 15 minut. Makaron świderki z paprykowo-grzybowym sosie będzie świetnie smakował, jeśli dodasz jeszcze starty wędzony ser.

Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK Super pomysł, gdyż jest to właściwie danie jednogarnkowe, czyli będzie szybko. Zamiast części wody dodam passatę pomidorową.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasąŚwiderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą

W dużym rondlu lub garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.