Zapiekanka makaronowo-warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowo-warzywna

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

200 gramów

400 mililitrów

200 gramów

3 litry

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotujemy 8 minut w 2 litrach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Odcedzamy i układamy w naczyniu do zapiekania.

Zapiekanka makaronowo-warzywna - Krok 1

Krok 2

Makaron penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1 litrze wody z dodatkiem kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw, nieco mieszamy.

Zapiekanka makaronowo-warzywna - Krok 2

Krok 3

Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną, rozkruszoną mini kostką czosnek Knorr oraz łyżeczką pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron z warzywami.

Zapiekanka makaronowo-warzywna - Krok 3

Krok 4

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej