Zapiekanka makaronowo-warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowo-warzywna

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

200 gramów

400 mililitrów

200 gramów

3 litry

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotujemy 8 minut w 2 litrach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Odcedzamy i układamy w naczyniu do zapiekania.

Zapiekanka makaronowo-warzywna - Krok 1

Krok 2

Makaron penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1 litrze wody z dodatkiem kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw, nieco mieszamy.

Zapiekanka makaronowo-warzywna - Krok 2

Krok 3

Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną, rozkruszoną mini kostką czosnek Knorr oraz łyżeczką pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron z warzywami.

Zapiekanka makaronowo-warzywna - Krok 3

Krok 4

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowo-warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej