Kurczak z brokułami w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z brokułami w sosie serowym

o bogatym smaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj piersi z kurczaka.

Krok 2

Rozdziel brokuły na różyczki i ugotuj w rosole po kurczaku.

Krok 3

Ugotuj Fix Knorr cztery sery z brokułami zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Możesz użyć również rosołu po kurczaku.

Krok 4

Zdejmij sos z ognia i połącz go z majonezem, sokiem z cytryny oraz curry.

Krok 5

Do żaroodpornego naczynia przełóż pierś z kurczaka, na górę brokuły, zalej wszystko serowo-majonezowym sosem i posyp startym serem.

Krok 6

Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brokułami w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej