Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

500 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż.

Krok 2

Filety soli pokrój w duże kawałki.

Krok 3

Pokrój paprykę w paski, posiekaj cebulę dymkę, brokuły rozdziel na różyczki i podsmaż wszystko na patelni. Na końcu dopraw sokiem z cytryny.

Krok 4

Połącz gorące mleko z zawartością opakowania Fix Knorr, musztardą, posiekanym koperkiem i dodaj wraz z ryżem na patelnię.

Krok 5

Dodaj rybę, wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, aby nie połamać ryby i przełóż do wysmarowanego margaryną żaroodpornego naczynia.

Krok 6

Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut, po czym posyp startym serem i piecz przez kolejne 5 minut na funkcji grill.

1

Opinie o przepisie

  • Marzena Siekierkowska

    Marzena Siekierkowska, 29.11.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z owocami morza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana ryba z brokułami i słodką paprykąZapiekana ryba z brokułami i słodką papryką

Zapiekana ryba to świetna alternatywa dla klasycznych filetów podsmażanych w złocistej panierce. Jej smak i aromat uwydatnia posiekany koperek. Aby przygotować zapiekankę z tego przepisu, sięgnij po dowolny filet z soli, który możesz zastąpić inną rybą o białym mięsie, np. dorszem, pangą czy mintajem. Dobrze skomponuje się ona ze słodkimi dodatkami, m.in. różnokolorową papryką. Do dania wykorzystaj także cebulę dymkę lub białą oraz brokuł. Wcześniej możesz podzielić go na różyczki i ugotować w wodzie, aż stanie się miękki. Ewentualnie wrzuć go bezpośrednio na rozgrzaną oliwę z oliwek i wymieszaj z pozostałymi warzywnymi składnikami. Smak całości doskonale urozmaici sos serowy, którym należy polać filety rybne przed ich zapiekaniem. Opcjonalnie możesz również posypać wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Gotowe danie serwuj na ciepło, na przykład z ryżem. Koniecznie zapoznaj się z tym przepisem i przyrządź dzięki niemu wyjątkowo smaczną potrawę. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o proponowanej zapiekance.