Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

500 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż.

Krok 2

Filety soli pokrój w duże kawałki.

Krok 3

Pokrój paprykę w paski, posiekaj cebulę dymkę, brokuły rozdziel na różyczki i podsmaż wszystko na patelni. Na końcu dopraw sokiem z cytryny.

Krok 4

Połącz gorące mleko z zawartością opakowania Fix Knorr, musztardą, posiekanym koperkiem i dodaj wraz z ryżem na patelnię.

Krok 5

Dodaj rybę, wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, aby nie połamać ryby i przełóż do wysmarowanego margaryną żaroodpornego naczynia.

Krok 6

Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut, po czym posyp startym serem i piecz przez kolejne 5 minut na funkcji grill.

1

Opinie o przepisie

  • Marzena Siekierkowska

    Marzena Siekierkowska , 29.11.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana ryba z brokułami i słodką papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana ryba z brokułami i słodką paprykąZapiekana ryba z brokułami i słodką papryką

Zapiekana ryba to świetna alternatywa dla klasycznych filetów podsmażanych w złocistej panierce. Jej smak i aromat uwydatnia posiekany koperek. Aby przygotować zapiekankę z tego przepisu, sięgnij po dowolny filet z soli, który możesz zastąpić inną rybą o białym mięsie, np. dorszem, pangą czy mintajem. Dobrze skomponuje się ona ze słodkimi dodatkami, m.in. różnokolorową papryką. Do dania wykorzystaj także cebulę dymkę lub białą oraz brokuł. Wcześniej możesz podzielić go na różyczki i ugotować w wodzie, aż stanie się miękki. Ewentualnie wrzuć go bezpośrednio na rozgrzaną oliwę z oliwek i wymieszaj z pozostałymi warzywnymi składnikami. Smak całości doskonale urozmaici sos serowy, którym należy polać filety rybne przed ich zapiekaniem. Opcjonalnie możesz również posypać wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Gotowe danie serwuj na ciepło, na przykład z ryżem. Koniecznie zapoznaj się z tym przepisem i przyrządź dzięki niemu wyjątkowo smaczną potrawę. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o proponowanej zapiekance.