Zapiekanka po Włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po Włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania zalej 250 ml wody i śmietaną. Gotuj 10 min.

Krok 2

Dodaj szpinak, pomidorki i jajko. Całość wymieszaj i przełóż do formy na zapiekankę.

Krok 3

Piecz piekarniku w 200 °C przez 15 min.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz dodać 100 g sera parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po WłoskuZapiekanka po Włosku

Kuchnia włoska przyzwyczaiła nas do wyśmienitych dań, opartych na prostych recepturach i najlepszych składnikach. Słynne na cały świat pizza i makarony to nie wszystko, czego można się po niej spodziewać. Tym razem inspiracje przeniesiemy do wybornej zapiekanki włoskiej, którą z przyjemnością przygotowuje się na co dzień i od święta.

Dla kogo?

Potrawy jednogarnkowe to sprzymierzeńcy wszystkich osób, które cenią oszczędność czasu. Zapiekanka włoska pozwoli umieścić w jednym naczyniu większość ulubionych produktów przy minimalnym nakładzie pracy.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad czy może poczęstunek na gorąco podczas imprezy? Zapiekanka po włosku smakuje kapitalnie w dowolnych okolicznościach.

Czy wiesz, że?

Włoska zapiekanka pomoże przekonać do szpinaku największych sceptyków. Podczas posiłku warto wspomnieć w ramach ciekawostki, że roślina jest spokrewniona z komosą ryżową oraz burakiem bulwowym i liściowym.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję zapiekanki udekorujcie świeżymi listkami bazylii. Oto niezawodny sposób na podkreślenie włoskiej atmosfery.