Zapiekanka po Włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania zalej 250 ml wody i śmietaną. Gotuj 10 min.

Krok 2

Dodaj szpinak, pomidorki i jajko. Całość wymieszaj i przełóż do formy na zapiekankę.

Krok 3

Piecz piekarniku w 200 °C przez 15 min.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz dodać 100 g sera parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po WłoskuZapiekanka po Włosku

Kuchnia włoska przyzwyczaiła nas do wyśmienitych dań, opartych na prostych recepturach i najlepszych składnikach. Słynne na cały świat pizza i makarony to nie wszystko, czego można się po niej spodziewać. Tym razem inspiracje przeniesiemy do wybornej zapiekanki włoskiej, którą z przyjemnością przygotowuje się na co dzień i od święta.

Dla kogo?

Potrawy jednogarnkowe to sprzymierzeńcy wszystkich osób, które cenią oszczędność czasu. Zapiekanka włoska pozwoli umieścić w jednym naczyniu większość ulubionych produktów przy minimalnym nakładzie pracy.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad czy może poczęstunek na gorąco podczas imprezy? Zapiekanka po włosku smakuje kapitalnie w dowolnych okolicznościach.

Czy wiesz, że?

Włoska zapiekanka pomoże przekonać do szpinaku największych sceptyków. Podczas posiłku warto wspomnieć w ramach ciekawostki, że roślina jest spokrewniona z komosą ryżową oraz burakiem bulwowym i liściowym.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję zapiekanki udekorujcie świeżymi listkami bazylii. Oto niezawodny sposób na podkreślenie włoskiej atmosfery.