Zapiekanka po Włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po Włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania zalej 250 ml wody i śmietaną. Gotuj 10 min.

Krok 2

Dodaj szpinak, pomidorki i jajko. Całość wymieszaj i przełóż do formy na zapiekankę.

Krok 3

Piecz piekarniku w 200 °C przez 15 min.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz dodać 100 g sera parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po Włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po WłoskuZapiekanka po Włosku

Kuchnia włoska przyzwyczaiła nas do wyśmienitych dań, opartych na prostych recepturach i najlepszych składnikach. Słynne na cały świat pizza i makarony to nie wszystko, czego można się po niej spodziewać. Tym razem inspiracje przeniesiemy do wybornej zapiekanki włoskiej, którą z przyjemnością przygotowuje się na co dzień i od święta.

Dla kogo?

Potrawy jednogarnkowe to sprzymierzeńcy wszystkich osób, które cenią oszczędność czasu. Zapiekanka włoska pozwoli umieścić w jednym naczyniu większość ulubionych produktów przy minimalnym nakładzie pracy.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad czy może poczęstunek na gorąco podczas imprezy? Zapiekanka po włosku smakuje kapitalnie w dowolnych okolicznościach.

Czy wiesz, że?

Włoska zapiekanka pomoże przekonać do szpinaku największych sceptyków. Podczas posiłku warto wspomnieć w ramach ciekawostki, że roślina jest spokrewniona z komosą ryżową oraz burakiem bulwowym i liściowym.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję zapiekanki udekorujcie świeżymi listkami bazylii. Oto niezawodny sposób na podkreślenie włoskiej atmosfery.