
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
300 gramów
600 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
0.5 łyżeczki
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w drobną kostkę, a boczek w paski.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 3
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory, boczek, a po kilku minutach wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Duś przez kilka minut i dolej wody, by przykryła zawartość. Duś przez około 2 godziny.
Krok 5
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
Krok 6
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami mięso z sosem i makaron. Posyp wierzch serem i zieloną natką pietruszki.
Krok 7
Zapiekaj około 30 minut w temperaturę 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej