
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
300 gramów
600 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
0.5 łyżeczki
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w drobną kostkę, a boczek w paski.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 3
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory, boczek, a po kilku minutach wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Duś przez kilka minut i dolej wody, by przykryła zawartość. Duś przez około 2 godziny.
Krok 5
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
Krok 6
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami mięso z sosem i makaron. Posyp wierzch serem i zieloną natką pietruszki.
Krok 7
Zapiekaj około 30 minut w temperaturę 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej