Makaron po korsykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron po korsykańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

300 gramów

600 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

0.5 łyżeczki

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w drobną kostkę, a boczek w paski.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 3

W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory, boczek, a po kilku minutach wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Duś przez kilka minut i dolej wody, by przykryła zawartość. Duś przez około 2 godziny.

Krok 5

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.

Krok 6

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami mięso z sosem i makaron. Posyp wierzch serem i zieloną natką pietruszki.

Krok 7

Zapiekaj około 30 minut w temperaturę 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Proste sajgonki
czas przygotowania
44 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej