Pikantny sos bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny sos bolognese

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, cebulę i chili posiekaj.

Pikantny sos bolognese  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż warzywa na oleju, aż będą rumiane.

Pikantny sos bolognese  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wlej pomidory z sokiem oraz pół szklanki wody.

Pikantny sos bolognese  - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Sos pomidorowy podawaj z ulubionym makaronem.

Pikantny sos bolognese  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny sos bolognese Pikantny sos bolognese

Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw to koniecznie wypróbuj przepis na sos bolognese z dodatkiem aromatycznej papryczki chili. Nada się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację. Do spaghetti możesz też podać półwytrawne wino, a danie stanie się idealne na romantyczny posiłek we dwoje. Pamiętaj, że chili do afrodyzjak! Ta odmieniona wersja popularnego włoskiego przepisu na pewno zyska wielu zwolenników. Sos do niej przygotujesz błyskawicznie. Wykonasz go na bazie pomidorów z puszki, czosnku, cebuli, papryczki chili oraz ziołowej przyprawy Knorr i niewielkiej ilości wody. Wyśmienity, pikantny sos bolognese podawaj ze swoim ulubionym makaronem, ugotowanym al dente. Na koniec posyp go świeżymi ziołami, np. pietruszką, czy bazylią. Jeśli chcesz dodać mu jeszcze trochę pikanterii to udekoruj go plasterkami papryczki chili. Pamiętaj, że możesz odrobinę złagodzić ostrość papryczki, kiedy usuniesz z niej pestki.