Pikantny sos bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny sos bolognese

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, cebulę i chili posiekaj.

Pikantny sos bolognese  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż warzywa na oleju, aż będą rumiane.

Pikantny sos bolognese  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wlej pomidory z sokiem oraz pół szklanki wody.

Pikantny sos bolognese  - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Sos pomidorowy podawaj z ulubionym makaronem.

Pikantny sos bolognese  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny sos bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny sos bolognese Pikantny sos bolognese

Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw to koniecznie wypróbuj przepis na sos bolognese z dodatkiem aromatycznej papryczki chili. Nada się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację. Do spaghetti możesz też podać półwytrawne wino, a danie stanie się idealne na romantyczny posiłek we dwoje. Pamiętaj, że chili do afrodyzjak! Ta odmieniona wersja popularnego włoskiego przepisu na pewno zyska wielu zwolenników. Sos do niej przygotujesz błyskawicznie. Wykonasz go na bazie pomidorów z puszki, czosnku, cebuli, papryczki chili oraz ziołowej przyprawy Knorr i niewielkiej ilości wody. Wyśmienity, pikantny sos bolognese podawaj ze swoim ulubionym makaronem, ugotowanym al dente. Na koniec posyp go świeżymi ziołami, np. pietruszką, czy bazylią. Jeśli chcesz dodać mu jeszcze trochę pikanterii to udekoruj go plasterkami papryczki chili. Pamiętaj, że możesz odrobinę złagodzić ostrość papryczki, kiedy usuniesz z niej pestki.