Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
2 szczypty
5 łyżek
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki z oliwą, dodajemy pikantną przyprawę do kurczaka oraz sól. Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli 20 minut.
Krok 2
W tym czasie paprykę, cukinię oraz warzywa kroimy: paprykę na mniejsze kawałki, cukinię na cienkie plastry, a kukurydzę ostrym nożem na grubsze plastry.
Krok 3
Na rozgrzaną grillową patelnię wrzucamy kurczaka oraz warzywa, całość grillujemy z obu stron, każdą z nich opruszamy solą i przypawą pikantną do grilla. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia, układamy grillowane kawałki kurczaka i warzyw, posypujemy posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej