Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

2 szczypty

5 łyżek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki z oliwą, dodajemy pikantną przyprawę do kurczaka oraz sól. Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli 20 minut.

Krok 2

W tym czasie paprykę, cukinię oraz warzywa kroimy: paprykę na mniejsze kawałki, cukinię na cienkie plastry, a kukurydzę ostrym nożem na grubsze plastry.

Krok 3

Na rozgrzaną grillową patelnię wrzucamy kurczaka oraz warzywa, całość grillujemy z obu stron, każdą z nich opruszamy solą i przypawą pikantną do grilla. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia, układamy grillowane kawałki kurczaka i warzyw, posypujemy posiekaną natką.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej